Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ποιοι θα πληρώσουν τα 5,4 δισ. ευρώ - Ολη η λίστα

ΕΠΩΔΥΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ποιοι θα πληρώσουν τα 5,4 δισ. ευρώ - Ολη η λίστα

Ποιοι θα πληρώσουν τα 5,4 δισ. ευρώ - Ολη η λίστα

Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας - θεσμών για την αξιολόγηση μπορεί να κλείσει έως τις 12 Απριλίου εκτιμά τόσο η κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ντέκλαν Κοστέλο απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που ερευνούν τις πολιτικές της τρόικα.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μαζί με την αξιολόγηση θα ανοίξει σύντομα και η συζήτηση για το χρέος.
Όπως δήλωσε, "είμαστε σε πολύ καλό δρόμο σε όλα τα θέματα, η απόσταση που μας χωρίζει είναι λίγων ημερών, η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα".
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει ίσως και πριν από το Πάσχα προς ψήφιση στη Βουλή το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εφόσον, όπως λένε πηγές της υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι δανειστές δεν θα μπλοκάρουν τη συμφωνία.
Πάντως η συμφωνία δεν αναμένεται να κλείσει αναίμακτα αφού θα περιλαμβάνει μέτρα 5,5 δισ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να βρεθούν μέχρι το Σάββατο, που καταφθάνουν οι υπόλοιποι του κουαρτέτου.
Από αυτά: Τα 1,8 δισ. ευρώ θα είναι περικοπές συντάξεων και τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ.
νέοι φόροι μεταξύ των οποίων η μείωση του αφορολόγητου στα 9.090 ευρώ, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, η αύξηση των συντελεστών έκτακτης εισφοράς που φέρνει επιβαρύνσεις σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ, οι αυξήσει φόρων σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και φυσικό αέριο.
Θα περιλαμβάνονται επίσης οι αυξήσεις φόρων στην κινητή τηλεφωνία και η επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση. Όλα αυτά την ώρα που οι Έλληνες εργαζόμενοι μετά την επιβολή των νέων μέτρων θα δίνουν σε φόρους και εισφορές 6 στα 10 ευρώ που εισπράττουν.
Σύμφωνα με τα Νέα, που επικαλούνται στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Έλληνες πλήρωναν το 2014 το 43,4% του μισθού τους σε φόρους και εισφορές ενώ μετά τη νέα φοροεπιδρομή το ποσοστό αυτό αναμένεται να φθάσει στο 60% του μισθού.
H λίστα
Σύμφωνα με το fpress, τα 1,8 δις. ευρώ θα εξοικονομηθούν:
· Από την αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ μέτρο το οποίο θα εξασφαλίσει περίπου 223 εκατ. ευρώ
· Από τη μείωση του μερίσματος που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (σ.σ ήδη έχει αποφασιστεί η καταβολή του ανά τρίμηνο ή ανά δίμηνο ενώ επίκειται το κούρεμα που θα πρέπει να αποφέρει περίπου 150 εκατ. ευρώ
· Περίπου 90 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το ψαλίδισμα του εφαπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
· Θα προχωρήσει η πρώτη αύξηση στον συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών ώστε να εξασφαλιστούν περίπου 100 εκατ. ευρώ.
· Ποσό της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ, προγραμματίζεται να εξοικονομηθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μια ποσοστιαία μονάδα και από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων αλλά και των πολύ υψηλών κύριων συντάξεων. Το πώς ακριβώς θα εξασφαλιστεί το ποσό, θα εξαρτηθεί από την τελική φάση της διαπραγμάτευσης.
Τα ποσά που προαναφέρθηκαν ανέρχονται περίπου στα 1,1 δις. ευρώ. Τα υπόλοιπα, έχει συμφωνηθεί ότι θα εξασφαλιστούν από μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί όπως το κούρεμα κύριων και επικουρικών συντάξεων λόγω της επιβολής των εισφορών υπέρ υγείας αλλά και τα μέτρα αποτροπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στα φορολογικά, έχει συμφωνηθεί ότι από την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, τον νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης και την αύξηση του φόρου στα μερίσματα που διανέμουν οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι πρόσθετοι φόροι θα ανέλθουν στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει συμφωνηθεί ότι ο συντελεστής εισπραξιμότητας θα διαμορφωθεί στο 88% (που σημαίνει ότι στα 100 ευρώ φόρων που θα επιβάλλονται θα εισπράττονται οι 88) με αποτέλεσμα να καταλήξουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 1,8 δις. ευρώ. Από τα δύο δις. ευρώ, τα 1,3 δις. ευρώ θα προέλθουν από τη νέα εισφορά αλληλεγγύης και τα 700 εκατ. ευρώ από τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σε μισθωτούς και συνταξιούχους, οι επιβαρύνσεις θα φανούν άμεσα μέσω της παρακράτησης φόρου ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες θα πληρώσουν τον λογαριασμό μέσα στο 2017. Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν θα ισχύσει τελικώς η αναδρομική αύξηση του φόρου στα ενοίκια που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016 ενώ δεν θα γίνει τουλάχιστον για το 2016 η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ.
Η έμμεση φορολογία, είναι και ο μεγάλος γρίφος της διαπραγμάτευσης. Ο λογαριασμός της διετίας 2017-2018 θα περιλαμβάνει τις «ουρές» των φορολογικών μέτρων που θα ισχύσουν από φέτος για το εισόδημα (σ.σ η αύξηση του φόρου στα ενοίκια που θα εισπραχθούν μέσα στο 2016 θα αποδώσει φορολογικά το 2017 ενώ το ίδιο θα ισχύσει και με την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους ελεύθερους επαγγελματίες), τις πρώτες περικοπές που θα προκύψουν από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (σ.σ όσοι συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2016 θα εισπράττουν σαφώς μικρότερη σύνταξη) και πιθανή μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών (σ.σ η μείωση δεν θα γίνει το 2016 λόγω προσφυγικού αλλά είναι πιθανό να συμφωνηθεί μεγαλύτερο ψαλίδισμα για την επόμενη διετία). Θα περιλαμβάνει επίσης περισσότερα έσοδα από φόρους ή περικοπές που θα γίνουν φέτος αλλά δεν θα αποδώσουν για ολόκληρη τη χρονιά (σ.σ φόρος στα τυχερά παιχνίδια, περικοπή του ΕΚΑΣ που θα γίνει από τον Μάρτιο και στη διετία 2017-2018 θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς έχει συμφωνηθεί η εξάλειψη του επιδόματος κλπ). Για τα υπόλοιπα, αναζητούνται έσοδα από την αύξηση στον φόρο των καυσίμων, της κινητής τηλεφωνίας, της συνδρομητικής τηλεόρασης κλπ. Τα συγκεκριμένα μέτρα δεν έχουν κλειδώσει καθώς αμφισβητείται έντονα η δημοσιονομική τους Ολόκληρος ο τζίρος της συνδρομητικής τηλεόρασης δεν ξεπερνά στην Ελλάδα τα 220-230 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση του τέλους κινητής τηλεφωνίας ακολουθεί φθίνουσα πορεία από το 2010 και μετά λόγω μείωσης της χρήσης του κινητού. Από τα 375 εκατ. ευρώ που απέδιδε το 2010 έχει φτάσει να αποδίδει περίπου 210-210 εκατ. ευρώ το 2015 ενώ στελέχη του κλάδου κινητής τηλεφωνίας προειδοποιούν ότι περαιτέρω αύξηση τελικώς θα μειώσει τα έσοδα από φόρους αντί να τα αυξήσει. Για να κλείσει ο λογαριασμός του 2017-2018, είναι πιθανό να αναζητηθούν περί τα 200-300 εκατ. ευρώ από την περικοπή των κρατικών δαπανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: