Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Κυβέρνηση και Κουαρτέτο μας φορτώνουν μέτρα 6 δισ. ευρώ

Κυβέρνηση και Κουαρτέτο μας φορτώνουν μέτρα 6 δισ. ευρώ

Τουλάχιστον 5,5-6 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι το ύψος των μέτρων που θα επιβληθούν τον Απρίλιο προκειμένου να κλείσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.
kubernisi-kai-kouarteto-mas-fortwnoun-metra-6-dis
 
Τουλάχιστον 5,5-6 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι η αξία των μέτρων που θα επιβληθούν τον Απρίλιο προκειμένου να κλείσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.
Ο γύρος της διαπραγμάτευσης που έκλεισε χθες με προοπτική να ανοίξει καινούργιος στις 2 Απριλίου, έφερε στο φως τον «λογαριασμό» χωρίς ακόμη να είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Τι περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή ο λογαριασμός;
Στο φορολογικό, η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία παρουσίασε το theTOC.gr το Σάββατο, περιλαμβάνει μέτρα δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Με δεδομένο ότι δεν θα εισπραχθούν όλοι οι νέοι φόροι που θα επιβληθούν, έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές να επιβάλλουμε φόρους δύο δις. ευρώ για να εισπράξουμε τα 1,8 δις. ευρώ. Πώς θα συγκεντρωθούν αυτά τα ποσά;
- Από την νέα κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα περίπου 1,3 δις. ευρώ. Η εισφορά αλληλεγγύης –η οποία θα υπολογίζεται με συντελεστές από 2,2% έως 10%- θα είναι το βαρύτερο φορολογικό μέτρο παρά το γεγονός ότι τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη φορολογική κλίμακα
Η νέα φορολογική κλίμακα θα προβλέπει τελικώς μειωμένο αφορολόγητο καθώς η έκπτωση φόρου θα πέσει στα 2000 ευρώ(ακόμη μένει να φανεί αν το ΔΝΤ θα κρατήσει μέχρι τέλος την άποψη ότι θα πρέπει να μειωθεί δραματικά το αφορολόγητο)ενώ ο υψηλός συντελεστής του 45% θα ενεργοποιείται από πολύ χαμηλά. Η νέα κλίμακα, σχεδιάζεται να είναι η εξής:
α. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 22,5%
β. Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 20.001 έως τις 30.000 ευρώ, ο συντελεστής θα διαμορφωθεί στο 29%
γ. Για το τμήμα του εισοδήματος από τις 30.001 έως τις 40.000 ευρώ, ο συντελεστής θα ανέλθει στο 37% ενώ
δ. Για εισοδήματα από τις 40.001 ευρώ και πάνω, θα επιβληθεί φορολογικός συντελεστής 45%.
-Δυσάρεστη έκπληξη θα αποτελέσει και η αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15%.
-Όσον αφορά στα ενοίκια, θα επιβληθούν τρεις συντελεστές:
α. 15% για ενοίκια έως 12.000 ευρώ
β. 35% για ενοίκια έως 35.000 ευρώ και
γ. 45% για ενοίκια από 35.000 ευρώ και πάνω
Όλα αυτά τα φορολογικά μέτρα, αποδίδουν 1,8 δις. ευρώ ενώ χρεώνουν τους φορολογούμενους με δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν για να κλείσει το κενό του 2017 και του 2018. Αυτό το πακέτο, αναμένεται να περιλαμβάνει κυρίως αυξήσεις έμμεσων φόρων όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί το αν τελικώς θα προχωρήσει ο φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές. Δεδομένου ότι τα μέτρα στην έμμεση φορολογία έχουν χαμηλή εισπραξιμότητα, οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές θα είναι μεγάλες προκειμένου να συγκεντρωθεί το επιδιωκόμενο ποσό.
Το τρίτο πακέτο είναι το ασφαλιστικό και επίσης περιλαμβάνει μέτρα 1,8 δις. ευρώ. Η λίστα ήδη περιλαμβάνει τη μείωση του εφάπαξ, του μερίσματος που διανέμει το Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τη μείωση των επικουρικών συντάξεων (μένει να συμφωνηθεί η τελική μέθοδος των μειώσεων) ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να συμπεριλάβει και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.
Μένει να φανεί αν από το ασφαλιστικό θα προέλθουν μόνο τα μέτρα για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ή αν θα υπάρξουν και κάποια για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2017 και του 2018. Για παράδειγμα ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τη χαμηλότερη εθνική σύνταξη και τους μειωμένους συντελεστές αναπληρώσης, μπορεί να εξασφαλίσει κάποιους πόρους για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2017 και του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: