Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ Νέος ΕΝΦΙΑ: Πώς θα αλλάξουν οι συντελεστές για να πληρώσουμε τον ίδιο φόρο

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Νέος ΕΝΦΙΑ: Πώς θα αλλάξουν οι συντελεστές για να πληρώσουμε τον ίδιο φόρο

Νέος ΕΝΦΙΑ: Πώς θα αλλάξουν οι συντελεστές για να πληρώσουμε τον ίδιο φόρο

Θέμα ΕΝΦΙΑ ανοίγει η ομάδα των δανειστών κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης ζητώντας να αναπροσαρμόζονται αυτόματα οι συντελεστές υπολογισμού ώστε να μη χαθούν έσοδα μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
Δηλαδή, ακόμη κι αν υπήρξε μείωση των τιμών το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο, δηλαδή το κράτος θα πρέπει να εισπράξει 2,65 δις ευρώ. Κι αυτό, όπως αναφέρει το TheToc, σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι φόροι ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ φαίνεται να κάνει πίσω η κυβέρνηση στην αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με ένα νέο φόρο τύπου ΦΠΑΠ ώστε να πληρώνουν οι έχοντες και να απαλλαγεί μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών με μικρότερη αξία περιουσίας.
Οι δανειστές ζήτησαν και πήραν στοιχεία για τις μειώσεις που έγιναν στις αντικειμενικές αξίες. Ουσιαστικά ζήτησαν τις μέσες μειώσεις των τιμών ζώνης προκειμένου να προσεγγίσουν τις απώλειες εσόδων. Δεδομένου ότι οι όποιες αναπροσαρμογές των συντελεστών θα στηριχθούν σε μέσες τιμές, θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι θα υπάρξουν ιδιοκτήτες οι οποίοι όχι μόνο δεν θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αλλά αντιθέτως θα κληθούν να πληρώσουν και περισσότερα.
Σύμφωνα με το TheToc, στις φθηνότερες περιοχές της Αγίας Παρασκευής, προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης από τα 1400 στα 1200 ευρώ. Όμως ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Στις ακριβότερες περιοχές του Αγίου Δημητρίου, προκύπτει μείωση στην τιμή ζώνης κατά 250 ευρώ (από τα 1500 στα 1250 ευρώ) αλλά και πάλι προκύπτει μηδενική μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο ισχύει επίσης σε περιοχές των Αγίων Αναργύρων, σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Αθηναίων, στο Αιγάλεω, σε περιοχές του Αλίμου, στο Μαρούσι, Στην Αργυρούπολη, (σ.σ ακόμη και στα ακριβά σημεία όπου προκύπτει μείωση της τιμής ζώνης κατά 350 ευρώ, ο φόρος δεν αλλάζει), στο Ελληνικό, στην Καισαριανή, στις φθηνότερες περιοχές της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας, στην Νέα Φιλαδέφεια, στην Πεύκη και σε δεκάδες άλλες περιοχές.
Για να αλλάξει ο φόρος, πρέπει να αλλάξει και η ζώνη αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε. Για την ακρίβεια, δεν συμβαίνει σε καμία από τις περιοχές που προαναφέρθηκαν. Προφανώς, υπάρχουν και περιοχές που επέρχονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με βάση τον σημερινό τρόπο υπολογισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Χολαργός, το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, η Πεντέλη, το Παλαιό Φάληρο, περιοχές της Καλλιθέας κλπ.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι θα αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές αξίες των ακινήτων του καθενός και όχι η επιφάνεια του κάθε ακινήτου ξεχωριστά όπως ισχύει τώρα. Δεδομένου ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ξεκινήσει να εισπράττεται μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται αμφίβολο αν υπάρχει πλέον χρόνος να προχωρήσει τέτοιος ανασχεδιασμός τουλάχιστον για το 2016.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αντοχές της αγοράς ακινήτων

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αντοχές της αγοράς ακινήτων

Το επενδυτικό κλίμα γύρω από την ακίνητη περιουσία, αναμένεται να παραμείνει θετικό σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έρευνα «Παγκόσμιες Επενδυτικές Προοπτικές 2016» (Global Investor Outlook 2016) που διεξάχθηκε από την Colliers International.
Οι πρωτογενείς αγορές-στόχοι, θα εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εμφανίζουν μέτρια επίπεδα ανάληψης κινδύνου, σταθερές οικονομικές συνθήκες και χαμηλά επιτόκια, οδηγώντας όμως και στην αύξηση των επενδύσεων σε δευτερεύουσες αγορές.

Ένα βασικό συμπέρασμα της έκθεσης, είναι ότι περισσότεροι από τους 600 επενδυτές που συμμετείχαν στην έρευνα της Colliers, (και συγκεκριμένα σε ποσοστό 52%), θα αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας το 2016, ενώ μόνο ένα 11% σχεδιάζει να τις μειώσει. Επομένως οι επενδύσεις στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για τη συνέχιση της ανάπτυξης του κατά το 2016, με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε ανοδική τάση, ειδικά στις ΗΠΑ, καθώς και σε άλλες κεντρικές αγορές της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Καίρια συμπεράσματα της έκθεσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα εξής:

* Η ακίνητη περιουσία συνεχίζει να προσελκύει. Το κλίμα προς τον κλάδο της ακίνητης περιουσίας παραμένει θετικό, με τις παγκόσμιες συναλλαγές να υπερβαίνουν τα επίπεδα του 2014 μέχρι το τέλος του έτους και να πλησιάζουν τα επίπεδα προ οικονομικής κρίσης. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες με μεγάλα χαρτοφυλάκια, ανέφεραν πως θα αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ακίνητη περιουσία μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

* Οι ρευστές αγορές εξακολουθούν να έχουν προτίμηση. Ενώ το «κυνήγι της απόδοσης» έχει ωθήσει ορισμένους επενδυτές πάνω από την καμπύλη κινδύνου προς δευτερευούσης σημασίας ακίνητα και πιο περιφερειακές αγορές, οι πιο ρευστές αγορές (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία και Ιαπωνία) καθώς και παγκόσμιες κεντρικές πόλεις (Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Τόκιο και Σίδνεϊ), παραμένουν ο πρωταρχικός στόχος για τους παγκόσμιους διασυνοριακούς επενδυτές κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Ωστόσο, η ρευστότητα μπορεί να εκληφθεί ως εμπόδιο με την εισχώρηση στις περιφερειακές αγορές υψηλότερης απόδοσης.

* Υψηλή τιμολόγηση. Το 2016 θα δοθεί μια μεγαλύτερη έμφαση στο ασφαλές εισόδημα και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων για την ώθηση επιδόσεων. Για ορισμένους επενδυτές, είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτύχουν τις προσδοκώμενες αποδόσεις, ιδιαίτερα σε «υπερπλήρεις» κεντρικές αγορές, οι οποίες θεωρούνται ακριβές και υπερτιμολογημένες από πολλούς. Ορισμένοι fund managers αναφέρουν μια αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ των προσδοκώμενων αποδόσεων του πελάτη τους και στο τι πραγματικά προσφέρει η αγορά.

* Μέτρια ανάληψη κινδύνου. Οι διεθνείς επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι, αλλά λόγω της πρόσφατης οικονομικής αστάθειας και των γεωπολιτικών γεγονότων, έχουν γίνει πιο προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία πως το οικονομικό περιβάλλον θα μπορούσε να αλλάξει ανά πάσα στιγμή και τα επιτόκια της Κίνας και των ΗΠΑ είναι δυο παράγοντες που δικαιολογούν αυτή την ανησυχία των επενδυτών.

* Τοπική συνεργασία. Τα αποτελέσματα της έρευνας της Colliers, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτές θα συνεργαστούν με ειδικούς στις επιμέρους χώρες, ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες πλατφόρμες σαν ένα ασφαλές μέσο διάθεσης σημαντικών κεφαλαίων τους.

* Επιστροφή του χρέους. Η πλειοψηφία των επενδυτών (το 82% έναντι του 78% του προηγούμενου έτους) θα χρησιμοποιήσει το δανεισμό για να χρηματοδοτήσει αγορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το κεφάλαιο δίνει τη θέση του σε μια νέα φάση άντλησης κεφαλαίων μέσω δανεισμού.

Εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά

«Αισθανόμαστε συντηρητικά αισιόδοξοι για το 2016. Παρά την αναταραχή που πέρασε η αγορά, πολλοί διεθνείς επενδυτές παραμένουν απτόητοι και έτοιμοι να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με όλους τους πιθανούς εμπλεκόμενους κινδύνους», σχολίασε η Ana Vukovic, Διευθύνων Σύμβουλος σε Ελλάδα και Σερβία της Colliers International, με αφορμή την έρευνα

ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΕΚΑΤ. ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

ΕΝΦΙΑ: Νέα ανατροπή στο φόρο ακινήτων - Πώς θα υπολογίζεται από φέτος

ΕΝΦΙΑ: Νέα ανατροπή στο φόρο ακινήτων - Πώς θα υπολογίζεται από φέτος

Ανατρέπονται τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ και θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους μικροιδιοκτήτες στους έχοντες πολύ μεγάλη περιουσία.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, ο φόρος ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Ιούλιο οι πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι, θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες και όχι με ένα νέο σύστημα που θα στηρίζεται στις εμπορικές τιμές και θα προβλέπει ένα μικρό αφορολόγητο όριο, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του. 
Οι αντικειμενικές αξίες για τις περιοχές με τιμή ζώνη πάνω από 650 ευρώ/τμ έως 3.900 ευρώ/τμ. μειώθηκαν  κατά 4% έως 19%.  Η μείωση των αντικειμενικών τιμών οδηγεί αυτομάτως και σε μείωση του φόρου ακινήτων για τις συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, με δεδομένο ότι και φέτος θα πρέπει να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται παρεμβάσεις – αυξήσεις στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας. 
 «Εκτιμώ ότι αυτό τον φόρο δεν θα προλάβουμε να τον βγάλουμε με τις νέες πραγματικές αξίες, θα υπολογιστεί πιθανότατα με τις αντικειμενικές που ισχύουν» υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης. Δηλαδή θα υπολογιστεί με τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν αναδρομικά από τις 21 Μαίου 2015.
Για να επιτευχθεί όμως ο δημοσιονομικός στόχος και να εξασφαλιστούν και για φέτος έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ αναμένονται αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου που θα επηρεάσουν κυρίως τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα μεσαίας και υψηλής αξίας.
Έτσι πολλοί ιδιοκτήτες που είδαν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τους να έχουν μειωθεί κατά 4% έως 19% όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού του φετινού φόρου ακινήτων θα διαπιστώσουν ότι θα πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου για την ακίνητη περιουσία τους ή στην καλύτερη περίπτωση το ίδιο ποσό που πλήρωσαν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, εξετάζονται παρεμβάσεις στους συντελεστές με αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ αλλά και αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου ή/και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Επίσης από μηδενική βάση θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ (ημιτελή κτίσματα, ξενοίκιαστα, φορολογούμενοι με πενιχρά εισοδήματα κ.α).
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: