Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Βαρουφάκης: Τι θα έκανα με τη συμφωνία Ελλάδας- δανειστών αν ήμουν ακόμη υπουργός

Βαρουφάκης: Τι θα έκανα με τη συμφωνία
Ελλάδας- δανειστών αν ήμουν ακόμη υπουργός

Πρώτη καταχώρηση: 14/03/2016 - 17:14
Τελευταία δημοσίευση: 14/03/2016 17:14Οικονομία
Βαρουφάκης: Τι θα έκανα με τη συμφωνία Ελλάδας- δανειστών αν ήμουν ακόμη υπουργός
Συνέντευξη στη «L’ Echo» έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης όπου μεταξύ άλλων μιλά για την ελληνική οικονομία, το χρέος και τις απειλές που δέχτηκε η Ελλάδα και για έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν.
Στην ερώτηση σχετικά με το ελληνικό χρέος ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «κάθε μη βιώσιμο χρέος αργά ή γρήγορα μειώνεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Είτε με έναν… θεραπευτικό τρόπο, που οδηγεί σε ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσει και στην αποπληρωμή ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Ή δια της βίας, μετά από μια συνολική κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, η οποία είναι πολύ αρνητική τόσο για αυτήν, όσο και για τους πιστωτές της. Η συνολική απόρριψη όλων των προτάσεων μου, από τους πιστωτές της Ελλάδα αντανακλά τη γενική άρνηση του ευρωπαϊκού «οικοδομήματος»: αρνείται να δεχτεί ότι η ίδια η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης είναι το κύριο πρόβλημα, και πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το γεγονός είναι ότι θα αμφισβητήσει την εξουσία εκείνων που χτίστηκε από την ευρωζώνη αρχικά …».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτήθηκε και πώς κρίνει τις απειλές προς την Ελλάδα για αποκλεισμό της από τη ζώνη Σένγκεν.
Ο ίδιος απάντησε τα εξής: «Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα της εσφαλμένης διαχείρισης και της κρίσης της ευρωζώνης. Όπως ο καρκίνος, έχει δημιουργήσει μεταστάσεις που επιτίθενται και τραυματίζουν την ηθική και την ψυχή της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ελπίζω ότι δεν θα είναι μοιραία ...».
Μια από τις ερωτήσεις ήταν και το αν υπάρχει ελπίδα τώρα για την ελληνική οικονομία και τι θα έκανε σήμερα, αν ήταν υπουργός.
«Έχοντας σχεδιαστεί σε λάθος βάση, "η συμφωνία" του περασμένου καλοκαιριού είναι καταστροφική και δεν αφήνει περιθώρια για την οικονομική ανάκαμψη. Στη δεύτερη ερώτησή σας, αν ήμουν ακόμη στην κυβέρνηση στην Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι στην Ευρώπη θα υπήρχε σήμερα μια νέα δυναμική για την ακύρωση της εν λόγω «δηλητηριώδους» συμφωνίας, η οποία θα ήταν αναγκαία για την υλοποίηση ενός προγράμματος αποκατάστασης και ανασυγκρότησης .
«Η Ε.Ε. καταρρέει σε όλα τα επίπεδα»
Πρόσθεσε ακόμη πως η «Ε.Ε. καταρρέει σε όλα τα επίπεδα, διότι, μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να εφαρμόζονται οι ίδιες ηλίθιες πολιτικές. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και γι’ αυτό έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών. Η μόνη λύση για την Ε.Ε. είναι να εκδημοκρατίσει τη λειτουργία της και τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις της, παράλληλα με την εφαρμογή υγιών οικονομικών πολιτικών».
Πολιτικοί: Γιάνης Βαρουφάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: