Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Πως υπολογίζεται η ιδιόχρηση και τα επισφαλή υπόλοιπα πελατών

Πως υπολογίζεται η ιδιόχρηση και τα επισφαλή υπόλοιπα πελατών

Πως υπολογίζεται η ιδιόχρηση και τα επισφαλή υπόλοιπα πελατών
Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε προετοιμασία εξαγωγής αποτελεσμάτων για το φορολογικό έτος 2015, ενόψει των φορολογικών δηλώσεων.
Γράφει ο Αποστόλης Αλωνιάτης
Στο σημερινό μας σημείωμα θα θυμίσουμε-διευκρινίσουμε ορισμένα θέματα που απορρέουν από τα ερωτήματα που δεχόμαστε στα σεμινάρια και στην Prosvasis.
Υπολογισμός της ιδιόχρησης
Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νέου Κώδικά Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013):
«Άρθρο 39. Εισόδημα από ακίνητη περιουσία.
1. Ο όρος «εισόδημα από ακίνητη περιουσία» σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμοποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων. Ειδικότερα το εισόδημα αυτό προκύπτει από:
  • α) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης γης ή ακινήτων συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, κατασκευών και κάθε είδους εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους.
  • β) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης μεταλλείων, λατομείων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, καθώς και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που είναι στην επιφάνεια του εδάφους ή κάτω από αυτή, όπως τα ιχθυοτροφεία, οι λίμνες, οι δεξαμενές, οι πηγές και τα φρέατα.
  • γ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης από την παραχώρηση χώρου για την τοποθέτηση κάθε είδους διαφημιστικών επιγραφών.
  • δ) Εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε ακίνητα.
2. Το εισόδημα σε είδος αποτιμάται στην αγοραία αξία. Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Κατ’ εξαίρεση το τεκμαρτό εισόδημα του προηγούμενου εδαφίου που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες απαλλάσσεται από το φόρο.
Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής».
Αντικειμενική αξία
Πολλοί φορολογούμενοι, αλλά και συνάδελφοι-φοροτεχνικοί ρωτούν ποια είναι η αντικειμενική αξία και αν η αξία είναι αυτή που βγαίνει από το εκκαθαριστικό σημείωμα του ΕΝΦΙΑ. Διευκρινίζουμε ότι η αξία του ακινήτου που αναγράφετε στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν έχει καμία σχέση με την αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Η αντικειμενική αξία βγαίνει με βάση τα φύλα υπολογισμού για τα εντός σχεδίου και τα έντυπα Κ για τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός του αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας των ακινήτων (εκτός σχεδίου). Επίσης, ο υπολογισμός γίνεται με ποσοστό 3% και όχι πλέον ή μείζον αυτού.
Για παράδειγμα, αν ένα ακίνητο που ιδιοχρησιμοποιείται έχει αντικειμενική αξία 50.000 ευρώ, το έσοδο που θα πρέπει να δηλωθεί είναι 100.000 Χ3% = 3.000 ευρώ.
Το ποσό αυτό στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογηθεί ως εισόδημα στο φυσικό πρόσωπο, με συντελεστή 11% (αν δεν αλλάξει στην πορεία λόγο μνημονίου) και θα εκπέσει από τα βιβλία του (με συντελεστή 26% ).
Φορολογικά ουδέτερο
Στα νομικά πρόσωπα, επειδή όλα τα έσοδα τους θεωρούνται έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το ποσό αυτό είναι φορολογικά ουδέτερο, αφού ο συντελεστής φορολόγησης είναι 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ, για τα απλογραφικά και 29% για τα διπλογραφικά.
Αν όμως το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο αντί για 3.000 ευρώ, υπολογίσει την ιδιόχρηση με ποσό π.χ. 5.000 ευρώ, θα φορολογηθεί ως έσοδο με 5.000 ευρώ, αλλά θα πρέπει να κάνει φορολογική αναμόρφωση ύψους 2.000 ευρώ, όσον αφορά τα έξοδα του, διότι αναγνωρίζεται μόνο το ποσό των 3.000 ευρώ ως έξοδο, δηλαδή το 3% της αντικειμενικής αξίας.
Στην περίπτωση που κάποιος φορολογούμενος χρησιμοποιεί ως έδρα την κατοικία του δεν υπολογίζουμε αντικειμενική αξία.
Τα έντυπα μπορείτε να τα βρείτε στην ΓΓΠΣ (www.gsis.gr) ή να ζητήσετε να σας υπολογίσει κάποιος συμβολαιογράφος.
Προσοχή: Δεν ισχύουν, σε πολλές περιπτώσεις οι περυσινές αντικειμενικές αξίες, διότι με την ΠΟΛ.1009/18.1.2016 «Αναπροσαρμογή τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της χώρας» το υπουργείο εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από 21.05.2015. Ο υπολογισμός της ιδιόχρησης για το φορολογικό έτος 2015 θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Μεταφορά των προβλέψεων επισφαλών πελατών του Ν.2238/1994 στα κέρδη του φορολογικού έτους 2015
Όπως είναι γνωστό με τον προηγούμενο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, οι επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία είχαν τη δυνατότητα να σχηματίσουν προβλέψεις για επισφαλείς πελάτες. Μετά την εφαρμογή του Ν.4172/2013 η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει πλέον.
Οι επιχειρήσεις που μέχρι 31.12.2014 δεν έκαναν χρήση των προβλέψεων αυτών, θα πρέπει να μεταφέρουν τα τυχόν υπόλοιπα που έχουν μείνει στον συγκεκριμένο λογαριασμό στα κέρδη του φορολογικού έτους 2015 για να φορολογηθούν.
Στην περίπτωση αυτή τα συγκεκριμένα έσοδα θεωρούνται ως κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογούνται κανονικά μαζί με τα υπόλοιπα κέρδη της επιχείρησης.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: