Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Συντάξεις «πείνας» απαιτούν οι δανειστές

Συντάξεις «πείνας» απαιτούν οι δανειστές

Πρώτη καταχώρηση: 17/03/2016 - 08:04
Τελευταία δημοσίευση: 08:04Επικαιρότητα
Συντάξεις «πείνας» απαιτούν οι δανειστές
Της Αργυρώς Μαυρούλη

«Ναρκοπέδιο» στον δρόμο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παραμένει το ασφαλιστικό για τη κυβέρνηση, καθώς το χάσμα με τους δανειστές εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο. Οι τελευταίοι όχι μόνο δεν δείχνουν διάθεση σύγκλισης αλλά αντίθετα επιδεικνύουν αδιάλλακτη στάση θέτοντας ολοένα και υψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεων τους.
Η χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών κατέληξε σε αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προσήλθε έχοντας εξετάσει παρεμβάσεις- υποχωρήσεις τόσο στην εθνική σύνταξη όσο και στα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοικτό μόνο το ζήτημα των περικοπών των επικουρικών συντάξεων.
Ωστόσο μετά το πέρας της συζήτησης, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε «ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα». Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η διάσταση απόψεων δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, αλλά μεταξύ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αναπόφευκτα το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα έως το τέλος της εβδομάδας.
Αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ διαφωνούν κάθετα με το ενδεχόμενο αύξησης των εισφορών υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα. Κατά πληροφορίες μάλιστα, χθες, αμφισβητήθηκε ακόμη και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης και εργοδοτικών οργανώσεων για την τριετή αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα.
Η άρνηση των πιστωτών για την αύξηση των εισφορών, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να επιμείνει στην αύξηση των εισφορών και σήμερα θα παρουσιάσει τον τρόπο που θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις για την κάλυψη μόνο 200 εκατ. ευρώ.  
Σχετικά με την Εθνική Σύνταξη, για τους νέους συνταξιούχους, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσήλθε στη χθεσινή συνάντηση αποφασισμένη να παραχωρήσει την 20ετία, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό θα παραμείνει στα 384 ευρώ, και δεν θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν μικρότερο ποσό, πέριξ των 340 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητεί Εθνική Σύνταξη της τάξης των 320 ευρώ.
Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε πρόταση που περιείχε διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 25 και 35 ετών, προκειμένου να μην δημιουργούνται στρεβλώσεις και αντικίνητρα ασφάλισης. Ωστόσο, οι δανειστές ζητούν να μειωθούν περαιτέρω τα ποσοστά, προκειμένου να περιοριστεί η συνταξιοδοτική δαπάνη.
Σήμερα, στο νέο ραντεβού που έχει προγραμματιστεί για τη μια το μεσημέρι, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Θα υπάρξουν νέες προτάσεις για τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, με πρώτο στόχο οι μειώσεις να μην ξεπερνούν το 30% και δεύτερο, το συνολικό εισόδημα από συντάξεις κύριες και επικουρικές να μην πέφτει κάτω από τα 1.300 ευρώ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια: