Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Χάσμα κυβέρνησης-τρόικας για κόκκινα δάνεια, φορολογικό

Χάσμα κυβέρνησης-τρόικας για κόκκινα δάνεια, φορολογικό

Από τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σύμφωνα με τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
xasma-kubernisis-troikas-gia-kokkina-daneia-forologiko
 
Τεράστιες ποσότητες νερού στο κρασί της θα χρειαστεί να ρίξει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι το τέλος του μήνα. Από τις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, τίποτα δεν φαίνεται να πηγαίνει σύμφωνα με τον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
Στη θέση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών αποκλειστικά για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ έχει μπει η συζήτηση για τη μείωση του αφορολογήτου, μέτρο που φέρνει οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.
Η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές δεν «περνάει» με αποτέλεσμα να παραμένει ορθάνοικτη η «τρύπα» του δημοσιονομικού κενού για το 2017 και για το 2018.

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με κουαρτέτο

Σε εξέλιξη βίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη, αντίστοιχα, με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις για την εκπαίδευση, στις 18:30 και το ασφαλιστικό στις 19:30.

Κόκκινα δάνεια

Στα κόκκινα δάνεια, οι εξαιρέσεις που θέλει να εξασφαλίσει η κυβέρνηση έχουν μπλοκάρει από τους δανειστές ενώ και στο ασφαλιστικό όλα δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλει η ελληνική πλευρά: μείωση της εθνικής σύνταξης, αύξηση των ετών ασφάλισης για την κατοχύρωση της εθνικής σύνταξης, γενναία μείωση των επικουρικών συντάξεων αλλά και «κούρεμα» στις κύριες συντάξεις.
Κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση κατέστη σαφές ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές όσον αφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων. Το αίτημα της ελληνικής πλευράς να εξαιρεθούν μια σειρά από δάνεια από τη διαδικασία πώλησης στα funds δεν γίνεται αποδεκτό. Ζητούσαμε για τρία χρόνια να εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στα funds:
1. Όλα τα δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία
2. Τα καταναλωτικά δάνεια έως τις 20.000 ευρώ
3. Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τις 250.000 ευρώ καθώς και τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών έως τις 100.000 ευρώ.
Τι εξασφάλισε η ελληνική πλευρά κατά τη χθεσινή διαπραγμάτευση; Πρακτικά τίποτα. Αρμόδια κυβερνητική πηγή εξέφραζε χθες το βράδυαισιοδοξία μόνο για τα δάνεια που έχουν ως «ενέχυρο» την κύρια κατοικία. Αρνήθηκε όμως να επιβεβαιώσει ότι αυτή η αισιοδοξία αφορά και στη διάρκεια προστασίας (δηλαδή αν τα έτη εξαίρεσης θα είναι τρία ή λιγότερα) αλλά και στις προϋποθέσεις. Μπορεί δηλαδή η εξαίρεση της πώλησης να αφορά μόνο σε δάνεια τα οποία θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Όσον αφορά στα υπόλοιπα δάνεια, προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία καθώς οι δανειστές επιμένουν στην πώλησή τους εδώ και τώρα.
Η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια θα επαναληφθεί αύριο ενώ σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα του δημοσιονομικού κενού και του ασφαλιστικού. Μετά την απόρριψη της πρότασης για την επιβολή του φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, εντείνονται οι φόβοι ότι η μείωση του αφορολογήτου δεν θα είναι τελικώς «μερικά κατοστάρικα» όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος την Κυριακή. Για κάθε 100 ευρώ που θα αφαιρούνται από την έκπτωση φόρου των 2100 ευρώ, θα αφαιρούνται και 100 ευρώ από τις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων οι οποίες των οποίων είναι χαμηλότερες των 9550 ευρώ σε ετήσια βάση. Μείωση του αφορολογήτου στα 7000 ευρώ από τα 9550 ευρώ που είναι σήμερα, μπορεί να αποφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Είναι όμως αμφίβολο αν και αυτό το μέτρο είναι επαρκές για να πειστούν οι θεσμοί ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: