Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Θηλιά για τη ΔΕΗ τα ανεξόφλητα

Θηλιά για τη ΔΕΗ τα ανεξόφλητα

deh.jpg

Ουρές στα ταμεία της ΔΕΗΤο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το νέο πρόγραμμα διακανονισμών . | EUROKINISSI / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Στις καλένδες παραπέμπονται από τη ΔΕΗ τα σενάρια άμεσης μείωσης των τιμολογίων για τους καταναλωτές με αιτιολογία τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, τα υψηλά χρέη και τον ανταγωνισμό από τους ιδιώτες προμηθευτές που την «πνίγουν» οικονομικά. 
Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία κατάφερε το 2015 να εξοικονομήσει 456 εκατ. ευρώ από τη μείωση των τιμών των καυσίμων, των μισθών και της δαπάνης για αγορές ενέργειας, η ταυτόχρονη έκρηξη των απλήρωτων λογαριασμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και το χρέος των 600 εκατ. ευρώ που δεν της αποδίδει το Δημόσιο από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, ψαλιδίζουν τις προσδοκίες ότι η ΔΕΗ θα επιδιώξει τελικά να περάσει το όφελος στους καταναλωτές, όπως έχει ζητήσει δημοσίως ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Οι μεγάλες ζημιές της χρήσης 2015, που ξεπέρασαν τα 102,5 εκατ. ευρώ, αλλά και οι ανάγκες να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής και υποδομές περιορίζουν επίσης τις πιθανότητες για χαμηλότερα τιμολόγια, με τη διοίκηση να συναρτά άμεσα τις όποιες επιλεκτικές μειώσεις γίνουν στο μέλλον σε καταναλωτές με τη μείωση των ανεξόφλητων οφειλών.
Χθες εξάλλου το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το νέο πρόγραμμα διακανονισμών που προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών σε 36 δόσεις και χωρίς προκαταβολή για όσους υποβάλουν αιτήσεις από την 1η Απριλίου μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016. 
Οι πρωτοφανείς προβλέψεις που αναγκάστηκε να εγγράψει για το 2015 στον ισολογισμό της η ΔΕΗ έναντι των ανεξόφλητων οφειλών πελατών της που φτάνουν πλέον τα 2,3 δισ. ευρώ ή το 1,5% του ΑΕΠ, είναι ενδεικτικές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Επιχείρηση όχι μόνο στο μέτωπο της εισπραξιμότητας των λογαριασμών αλλά και στην ίδια τη βιωσιμότητά της.
Η εταιρεία εκτιμά, πλέον, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπράξει ποτέ οφειλές 871 εκατ. ευρώ, με τη σχετική πρόβλεψη να είναι αυξημένη κατά 126% σε σύγκριση με τα 385 εκατ. ευρώ των επισφαλών απαιτήσεων του 2014.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιχείρησης, από τους απλήρωτους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των καταστημάτων (Χαμηλή και Μέση Τάση), όπου οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο κατά 472 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 781 εκατ. ευρώ. 
Υπό το βάρος των αρνητικών στοιχείων του ισολογισμού της ΔΕΗ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης συνέδεσε ευθέως χθες τόσο τις μελλοντικές μειώσεις τιμολογίων όσο και την ομαλή εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας με την εξόφληση των χρεών.
«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν καταστεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη ΔΕΗ, αλλά και γενικότερα για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Από την επίλυσή του, πράγμα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία και για την οποία αναμένεται η στήριξη όλων των αρμόδιων φορέων και αρχών, συναρτάται η πορεία του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος της Επιχείρησης που θα σημάνει τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, αλλά και η ελάφρυνση των καταναλωτών με περαιτέρω μείωση τιμολογίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά ο Μ. Παναγιωτάκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: