Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2005-2014 Ολλανδία: Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές βοήθησαν τις εταιρείες να γλιτώσουν 30 δισ. ευρώ από φόρους

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2005-2014

Ολλανδία: Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές βοήθησαν τις εταιρείες να γλιτώσουν 30 δισ. ευρώ από φόρους

Ολλανδία: Οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές βοήθησαν τις εταιρείες να γλιτώσουν 30 δισ. ευρώ από φόρους

Οι μεγάλες επιχειρήσεις εξοικονόμησαν τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ από την φορολογική τους επιβάρυνση μεταξύ του 2005 και του 2014 χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές φορολογικές δομές της Ολλανδίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας FNV.
Το FNV είπε ότι το ποσό αυτό υπολογίστηκε από το Κέντρο Ερευνών για Πολυεθνικές Επιχειρήσεις (SOMO), που εδρεύει στο Άμστερνταμ και από το οποίο ζητήθηκε να εξετάσει 151 μεγάλες επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία για την Ολλανδία δημοσιοποιούνται την ώρα που οι φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο ανακοινώνουν έρευνες για πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής μετά τη διαρροή εγγράφων από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca που αφορούν μεταξύ άλλων και την Ολλανδία.
Οι ερευνητές της SOMO, που εξέτασαν τα στοιχεία 58 οικογενειακών ολλανδικών επιχειρήσεων και 93 εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο, είπαν ότι χωρίς το όφελος των χαμηλών φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στη χώρα, θα είχαν καταβάλει 40% περισσότερους φόρους.
«Αυτή η έρευνα αφορούσε ένα μέρος μόνο των επιχειρήσεων, άρα το πραγματικό νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου Λέο Χάρτβελντ. «Κάθε σεντ επιπλέον κέρδους που αντλούν οι επιχειρήσεις με αυτό τον τρόπο αποτελεί στην πραγματικότητα κλοπή από τον κόσμο».
Η Ολλανδία έχει συμβάσεις διπλής φορολογίας με σχεδόν 100 χώρες, οι οποίες μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη, τα δικαιώματα χρήσης και την παρακράτηση φόρου. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις δεν πλήρωσαν σχεδόν καθόλου φόρο, διοχετεύοντας τα κέρδη τους σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: