Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ «ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ Συντάξεις: Μόλις 422,7 ευρώ μεικτά για όσους εργαστούν μια 15ετία

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ «ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Συντάξεις: Μόλις 422,7 ευρώ μεικτά για όσους εργαστούν μια 15ετία

Συντάξεις: Μόλις 422,7 ευρώ μεικτά για όσους εργαστούν μια 15ετία

Tου Γιώργου Γάτου
Κοντά σε συμφωνία για τις κύριες συντάξεις όχι όμως και για τις επικουρικές βρίσκονται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οι Θεσμοί. Με βάση το «προσύμφωνο» για το νέο Ασφαλιστικό:
• «Κλειδωμένη» είναι η καταβολή χαμηλότερων κύριων συντάξεων σε όλους τους νέους συνταξιούχους. Η κύρια σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης, για χαμηλόμισθο με συντάξιμες αποδοχές 586 ευρώ, δεν θα ξεπερνά τα 422,70 ευρώ μεικτά (-13% σε σχέση με την κατώτατη των 486 ευρώ που έδιναν, έως το 2014, τα Ταμεία). Κάτω από το όριο των 486 ευρώ θα είναι οι συντάξεις με 15ετία και για όσους έχουν αποδοχές 800 ευρώ (η αναλογική σύνταξη θα είναι 92,4 ευρώ και η μειωμένη εθνική 345 ευρώ, δηλαδή συνολικά θα καταβάλλονται 437,40 ευρώ) ή ακόμη και 1.000 ευρώ (η συνολική σύνταξη δεν θα ξεπερνά τα 460 ευρώ).
Μειωμένες έως 20% κατά μέσο όρο θα είναι, σύμφωνα με υπολογισμούς και με βάση τα εναλλακτικά ποσοστά αναπλήρωσης που είναι στο τραπέζι, όλες οι νέες συντάξεις ενώ, όπως έχει γράψει η «Ημερησία», ρετιρέ θα είναι οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (μεικτά).
Συντάξεις: Μόλις 422,7 ευρώ μεικτά για όσους εργαστούν μια 15ετία
• «Υπό διαπραγμάτευση», στις συνεχιζόμενες σήμερα συζητήσεις του υπουργού Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών, παραμένει το ύψος στο οποίο θα φτάσουν οι καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις. Η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να αποφύγει μεγάλες περικοπές στις επικουρικές, εμμένει στην αύξηση της εισφοράς 6% έστω κατά 1 ποσοστιαία μονάδα για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι αρνητικοί θεωρώντας ότι η αύξηση των εισφορών θα επιβαρύνει χωρίς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βιωσιμότητας.
Μεγαλύτερη είναι η απόσταση με το ΔΝΤ που, πέραν των άλλων ενστάσεων, έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία στο Ασφαλιστικό την αλλαγή στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Η ηγεσία του υπουργείου το απέρριψε, έχοντας την υποστήριξη των Ευρωπαίων που υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί αντικείμενο άλλης διαπραγμάτευσης και είναι υπό μελέτη από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων.
Τι έχει συμφωνηθεί και τι όχι
• Για την εθνική σύνταξη: Εχει συμφωνηθεί η καταβολή, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και με την εγγύηση του κράτους, των 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης και η απονομή μειωμένου ποσού, κατά 2% για κάθε έτος, για όσους θα έχουν λιγότερα από 20 χρόνια, δηλαδή στα 345 ευρώ για τα 15 έτη ασφάλισης.
• Αναλογική σύνταξη: Εχει συμφωνηθεί η προσθήκη αναλογικού ποσού με βάση τις μέσες αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου και τα έτη ασφάλισης με ποσοστά αναπλήρωσης 0,77% έως τα 15 έτη και 2% για τα 39,1 - 42 έτη. Απομένει να συμφωνηθούν οι συντελεστές αναπλήρωσης για τα ενδιάμεσα χρόνια ασφάλισης (16 - 39).
Η απόσταση που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους Θεσμούς φτάνει το 5%, αφού οι δανειστές ζητούν η αναπλήρωση του μισθού μέσω της αναλογικής σύνταξης να μην ξεπερνά το 40%, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει θέσει το όριο στο 45%.
• Επικουρικές συντάξεις: Εχει συμφωνηθεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων για τον χρόνο ασφάλισης, από 1/1/2015 και μετά, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και το πλασματικό ποσοστό επιστροφής από τις συνολικά καταβληθείσες εισφορές (χωρίς δηλαδή συγκεκριμένο ποσοστό αναπλήρωσης όπως ήταν με το προηγούμενο καθεστώς και θα είναι, αλλά με... μειωμένο ποσοστό, για τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2014).
Διαφορά υπάρχει σε ό,τι αφορά το ύψος των περικοπών που θα πρέπει να γίνουν στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί η αύξηση των εισφορών που ζητεί η κυβέρνηση. Σημείο υποχώρησης είναι οι περικοπές να γίνουν με όριο να μην πέφτουν οι συντάξεις (μαζί κύριες και επικουρικές) κάω από 1.300 ευρώ αντί για 1.400 ευρώ που ήταν αρχικά.
• Συντάξεις χηρείας: Συζητείται οι επιζώντες σύζυγοι, σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου που θα συμβεί μετά την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού, να μη δικαιούνται σύνταξη χηρείας μετά τα πρώτα 3 χρόνια, αν είναι κάτω από 57 ετών για να υπάρχει...κίνητρο εργασίας. Σε περίπτωση ανήλικων τέκνων, η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών και σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
• Εισφορές: Εχουν συμφωνηθεί τα ποσοστά των εισφορών για τη σύνταξη (20%), την ασθένεια (6,95%) και το εφάπαξ (4%) όπως και οι εκπτώσεις που προέβλεπε το σχέδιο Κατρούγκαλου για νέους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες (μειωμένα ασφάλιστρα για μια πενταετία και κλιμακωτές εκπτώσεις για τους επιστήμονες ύψους 50% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ που μειώνεται κατά 1% για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος).
Οι Θεσμοί έχουν δεχτεί στη σταδιακή αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, αλλά, όχι την ρύθμιση για το δικαίωμα επιλογής, σε μόνιμη βάση, της εισφοράς 16% (αντί 20%) έστω και αν η επιλογή αυτή οδηγεί σε χαμηλότερη σύνταξη (483 ευρώ στα 40 χρόνια).

Δεν υπάρχουν σχόλια: