Κυριακή 17 Απριλίου 2016

B. Κορκίδης: Πτώση εσόδων θα σημάνει η αύξηση του ΦΠΑ

B. Κορκίδης: Πτώση εσόδων θα σημάνει η αύξηση του ΦΠΑ

Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 20:58
 
UPD:21:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Βασίλη Κορκίδη, στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ (φωτ. αρχείου).
Σε περίοδο ύφεσης χαμηλής οικονομικής επίδοσης, υψηλότερος ΦΠΑ σημαίνει λιγότερα έσοδα, προειδοποιεί το ΕΒΕΠ, επικαλούμενο σχετική τοποθέτηση της Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρό του, Βασίλη Κορκίδη, στόχος δεν είναι η αύξηση, αλλά η είσπραξη του ΦΠΑ.
Όπως σημειώνει, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντοπίζουν στην Ελλάδα «τρύπα» στα έσοδα του ΦΠΑ, (VAT Gap), τουλάχιστον 6,65 δισ. ευρώ, ετησίως. Μάλιστα, σε ποσοστιαία βάση, η διαφορά που χωρίζει τις πραγματικές εισπράξεις από το ποσό που κανονικά θα έπρεπε να καταλήγει στα ταμεία του κράτους είναι 33%, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου 16%.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. στη χώρα θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ με δεδομένους τους φορολογικούς συντελεστές, που εφαρμόζονται και παρ' όλα αυτά, οι εισπράξεις περιορίζονται στα 13,7 δισ. ευρώ, ενώ το 21% των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αφορά στον Φ.Π.Α.
«Εάν η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει τρείς πολύτιμους μήνες, για να καταλήξει στο σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% και σε επιπλέον 500 εκ. ευρώ επιβάρυνση για την αγορά, έχω να δηλώσω ότι, στις φορολογικές αλλαγές, όσα λέγονται δεν γίνονται και όσα γίνονται, δεν περιγράφονται…», τονίζει ο κ. Κορκίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: