Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον αυξημένο ΕΝΦΙΑ

ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την ίδια «συνταγή» που προωθεί στον φόρο εισοδήματος, φορτώνοντας όλα τα πρόσθετα φορολογικά βάρη στο 4%-5% των φορολογουμένων, οι οποίοι και εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα, σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση και στον ΕΝΦΙΑ. Οι περίπου 260.000 ιδιοκτήτες με τις μεγαλύτερες περιουσίες –αντιστοιχούν περίπου στο 4,5% του συνόλου των φυσικών προσώπων που έχουν κάποιο δικαίωμα ακίνητης περιουσίας στο όνομά τους– κινδυνεύουν να βγουν… χαμένοι από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.
Εκεί που περίμεναν ότι θα πληρώσουν λιγότερα λόγω μείωσης της αξίας της περιουσίας τους στα χαρτιά, τελικώς θα παραλάβουν βαρύτερο λογαριασμό, καθώς το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται να μειώσει το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου –σήμερα διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ– και να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές για όσους έχουν περιουσίες άνω των 200.000-250.000 ευρώ. Οι αυξήσεις των συντελεστών θα πρέπει να συμφωνηθούν εντός των επόμενων ημερών με το κουαρτέτο και να νομοθετηθούν άμεσα, καθώς, μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, εντοπίστηκε δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ.
Αυτό το «κενό», εφόσον περάσει η ελληνική πρόταση, θα καλυφθεί από τους «πλουσιότερους» στα χαρτιά ιδιοκτήτες. Δεν αποκλείεται μάλιστα οι νέοι συντελεστές να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε ο ΕΝΦΙΑ να αποδώσει μέσα στο 2016 και περισσότερα από 2,65 δισ. ευρώ, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες να συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της φετινής χρονιάς.
Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 έχει ξεκινήσει από τις αρχές Φεβρουαρίου, με τα τεχνικά κλιμάκια να αξιώνουν στοιχεία για τη μεσοσταθμική μείωση που επήλθε στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μετά την αναδρομική προσαρμογή του Ιανουαρίου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι η προσαρμογή των αξιών προκάλεσε μέση μείωση στις τιμές ζώνης της τάξεως του 12%-13%.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι η συνολική περιουσία των Ελλήνων μετρούμενη σε όρους αντικειμενικών αξιών μειώθηκε στα χαρτιά κατά περίπου 80 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», η συνολική περιουσία των περίπου 5,9 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων που έχουν ιδιοκτησία στο όνομά τους ανέρχεται περίπου στα 530 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2015. Αν προστεθούν και οι περιουσίες των περίπου 500.000 επιχειρήσεων, τότε το συνολικό ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 650-670 δισ. ευρώ. Μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, όλη η περιουσία όλων των Ελλήνων δεν «αξίζει» πλέον περισσότερα από 590 δισ. ευρώ.
Πώς κατανέμεται αυτή η περιουσία; Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από την εκκαθάριση των περυσινών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ. Από τα 5,9 εκατ. φυσικά πρόσωπα, περίπου ο ένας στους δύο (2,9 εκατ. ή το 49% του συνόλου) έχει περιουσιακά στοιχεία κάτω των 50.000 ευρώ, με βάση μάλιστα τις παλαιές αξίες. Επιπλέον 1,5 εκατ. άτομα έχουν περιουσίες από 50 έως 100.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι τρεις στους τέσσερις (4,4 εκατ. ιδιοκτήτες ή το 74,58% του συνόλου) δεν ξεπερνούν το φράγμα των 100.000 ευρώ.
Το όριο των 300.000 ευρώ –πάνω από το οποίο επιβάλλεται και ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων ο οποίος προστίθεται στον ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται ανά διαμέρισμα– ξεπέρασαν το 2015 μόλις 260.000 φυσικά πρόσωπα. Αυτά βέβαια –αντιστοιχούν στο 4,4% του συνόλου– μοιράζονται περιουσίες 150 δισ. ευρώ. Ή, πιο απλά, το 4,4% του συνόλου των φυσικών προσώπων ελέγχει το 28% της αξίας των ακινήτων.
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά ο αριθμός των υπόχρεων σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου (η συνολική περιουσία πέφτει κάτω από τις 300.000 ευρώ και ο συμπληρωματικός φόρος μηδενίζεται). Εχει επίσης ως συνέπεια να μειώνεται ο φόρος ανά τετραγωνικό σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: