Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Προς ανάκτηση πινακίδων ΙΧ με καταβολή μέρους των τελών κυκλοφορίας

Προς ανάκτηση πινακίδων ΙΧ με καταβολή μέρους των τελών κυκλοφορίας


Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 09:57

UPD:10:01

Eurokinissi/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Με την καταβολή ενός μέρους από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες τους όσοι ιδιοκτήτες ΙΧ τις κατέθεσαν στα τέλη του 2015. 
Σχετική διάταξη νόμου έχει επεξεργασθεί το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τροπολογία θα προβλέπει ανάκτηση πινακίδων:
- για ένα μήνα με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
- για τρεις μήνες με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
- Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στον αριθμό των μηνών που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών δια 12.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 06/04/2016 - 20:35
Τελευταία δημοσίευση: 07/04/2016 08:38Οικονομία
Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας - ΒΙΝΤΕΟ
Η πρόταση που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά στους δανειστές για τη φορολογίατου αυτοκινήτου αφορά σε συνολική αναμόρφωση της φορολογίας και όχι μόνο στα τέλη ταξινόμησης που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές και στα τέλη κυκλοφορίας για το 2017, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR.
Στο ασφαλιστικό κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πρόταση είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλουν οι θεσμοί και αυτό το μέτωπο μπορεί να κλείσει σύντομα. 
Όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, στόχος είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας τις επόμενες μέρες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που θα επικυρωθεί στο Εurogroup στις 22 Απριλίου.


Διαβάστε επίσης

«Ακριβότερα» τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας

Πρώτη καταχώρηση: 08/04/2016 - 08:16
Τελευταία δημοσίευση: 08/04/2016 08:16My Money
«Ακριβότερα» τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας
Ακριβότερα θα είναι φέτος τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας σύμφωνα με το νέο σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο οι ιδιοκτήτες που θα πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας θα έχουν τρεις επιλογές αντί μίας που είχαν το 2015.
Η πρώτη αφορά στην άρση ακινησίας με κυκλοφορία του οχήματος για ένα μήνα καταβάλλοντας όχι το 1/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας αλλά τα 2/12. Δηλαδή ο κάτοχος του ΙΧ θα επιβαρυνθεί με την καταβολή ενός επιπλέον μήνα που δεν θα κυκλοφορεί το όχημά του.
Η δεύτερη επιλογή αφορά άρση ακινησίας με τρίμηνη κυκλοφορία του οχήματος καταβάλλοντας όχι τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας αλλά τα 4/12 του συνολικού τιμήματος. Δηλαδή ισχύει ότι ακριβώς για την άρση ακινησίας με κυκλοφορία του ΙΧ για ένα μόλις μήνα με επιβάρυνση κατά 1/12 του συνόλου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Η τρίτη και τελευταία επιλογή, αφορά στην άρση ακινησίας με κυκλοφορία του οχήματος πέραν των 3 μηνών κατά την οποία ο κάτοχος επιβαρύνεται περαιτέρω καθώς αν υποθέσει κανείς πως κάποιος ιδιοκτήτες πραγματοποιεί άρση ακινησίας στο όχημά του και το κυκλοφορήσει για 6 ή 8 μήνες θα καταβάλλει αντίστοιχα τα 8/12 ή 10/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος άρει από την ακινησία το όχημά του και το κινήσει πέραν των 3 μηνών τότε θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 2/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να αρθούν από την «ακινησία» όσο το δυνατόν περισσότερα από τα περίπου 750.000 αυτοκίνητα και να αντλήσει έσοδα.
Να υπενθυμίσουμε πως όσοι πραγματοποιούν άρση ακινησίας έστω και για ένα μήνα θα επιβαρυνθούν επίσης από τα αναλογικά τεκμήρια αλλά και το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης.
Ειδικότερα αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ με κινητήρα δύο λίτρων που δεν έχει κλείσει 10ετία πραγματοποιήσει άρση ακινησίας και το κυκλοφορήσει για ένα μήνα τότε θα επιβαρυνθεί με τεκμήριο που αφορά στο 1/12 του ετήσιου συνόλου όπως επίσης και με το 1/12 του ετήσιου Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης.
Αν το κινήσει για τρεις μήνες τότε η επιβάρυνση από το Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης ανέρχεται στα 3/12 του ετήσιου ποσού όπως και το τεκμήριο αντίστοιχα...
Πάντως σύμφωνα με την αντίστοιχη ρύθμιση που ίσχυε το 2015 αν κάποιος πραγματοποιούσε άρση ακινησίας στο όχημά του έπρεπε να καταβάλει το ποσό που αναλογούσε στους υπόλοιπους μήνες που απέμεναν μέχρι τα τέλη του έτους ασχέτως αν το κινούσε για ένα ή δύο μήνες μόνο.
Δηλαδή αν κάποιος πραγματοποιούσε άρση ακινησίας στο όχημά του τον Ιούλιο θα κατέβαλε τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ενώ το ύψος του τεκμηρίου αλλά και του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης (για ΙΧ με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω) υπολογίζονταν σύμφωνα με τους μήνες που κυκλοφορούσε το όχημα...
Γιώργος Κ. Ανδρής


Tags: πινακιδες ΙΧ, ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ, ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Αυτοκίνητα: Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας - Το σχέδιο για πληρωμή με το μήνα

Αυτοκίνητα: Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας - Το σχέδιο για πληρωμή με το μήνα

Νέες ανατροπές στο καθεστώς των τελών κυκλοφορίας με σκοπό να αποτραπεί νέο κύμα κατάθεσης πινακίδων από το ερχόμενο φθινόπωρο σχεδιάζει η κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ΟΙκονομικών ετοιμάζει τροπολογία με την οποία θα προβλέπεται πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα αλλά με ένα διαφορετικό σύστημα. Δηλαδή:
Για ένα μήνα, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή πληρωμή τελών δύο μηνών. Για παράδειγμα για Ι.Χ στο οποίο αντιστοιχούν ετήσια τέλη 640 ευρώ, θα μπορεί ο ιδιοκτήτης του να ανακτήσει τις πινακίδες του για έναν μήνα καταβάλλοντας 107 ευρώ. 
Για δύο μήνες που θα θελήσει να έχει τις πινακίδες θα πρέπει να πληρώσει τέλη τεσσάρων μηνών.
Για τρεις μήνες, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή επιπλέον ένας μήνας.
 Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στο πλήθος των μηνών που απομένουν έως το τέλος του έτους, με προσαύξηση δύο μηνών. Στο παράδειγμα του Ι.Χ με τέλη 640 ευρώ, αν ο ιδιοκτήτης του θελήσει να παραλάβει τις πινακίδες του τον Ιούλιο θα πρέπει να καταβάλλει (6 συν 2 ή 8 δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας ), 427 ευρώ. 
Αν κάποιος θελήσει να το κινήσει για 5 μήνες θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη για τους 5 μήνες συν δύο ακόμη. Εάν ισχύσει η διάταξη τον Μάιο και θελήσει κάποιος να κινήσει το όχημά του από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, δηλαδή 7 μήνες, τότε θα πρέπει να πληρώσει τέλη εννέα μηνών για να ανακτήσει τις πινακίδες.
Το σχέδιο αυτό αναμένεται να παρακινήσει κάποιους να πάρουν πίσω τις πινακίδες αν και θα υπάρξουν αντιδράσεις απ' όσους πιστεύουν ότι πρέπει να πληρώνουν για όσο κινούν το όχημα κι όχι με το να πληρώνουν τέλη για επιπλέον μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: