Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ξαναρχίζει το μαρτύριο με τα άδεια κρατικά ταμεία

Ξαναρχίζει το μαρτύριο με τα άδεια κρατικά ταμεία

Με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις θα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενόσω θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την 1η αξιολόγηση.
ksanarxizei-to-marturio-me-ta-adeia-kratika-tameia
 
Με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενόσω θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
Όσο περνούν οι ημέρες τόσο μεγαλώνει η αγωνία καθώς η ζημιά για την οικονομία μεγαλώνει. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα φουσκώνουν καθώς το Γενικό Λογιστήριο, όσο δεν φαίνεται …δόση στον ορίζοντα, κρατάει ρευστότητα μεταθέτοντας το πρόβλημα στους προμηθευτές του. Από την άλλη, οι συνεχείς καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογικές υποχρεώσεις να μετατίθενται για… αργότερα. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας αλλά και τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, θα επιβληθούν πρακτικά από το β’ εξάμηνο κάτι που σημαίνει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά αλλά και κίνδυνος εκτόξευσης αυτή τη φορά των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο.
Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις του δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαντλεί τα τελευταία χρονικά περιθώρια. Ευτυχώς οι επόμενες έξι εβδομάδες δεν έχουν … δόση. Όπως και πέρυσι όμως, χρονικά περιθώρια πέραν του Ιουλίου, δεν υπάρχουν και πάλι λόγω ΕΚΤ.
Το περυσινό σκηνικό με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να αγωνίζονται ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου να καλύψουν τις υποχρεώσεις εντός και εκτός συνόρων επαναλαμβάνεται, ευτυχώς σε μικρότερη κλίμακα λόγω του ότι είναι πολύ μικρότερες οι δανειακές υποχρεώσεις. Βέβαια, εντός των επόμενων ωρών ή ημερών που θα ανακοινωθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τρίμηνο, θα φανεί πώς ακριβώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε επίπεδο δημοσίων εσόδων. Το δίμηνο, κύλησε καλά αλλά για συγκυριακούς λόγους όπως παραδέχτηκε το οικονομικό επιτελείο. Ο Μάρτιος, ήταν προϋπολογισμένο να είναι ένας δύσκολος μήνας που θα άφηνε πίσω του ταμειακά ελλείμματα ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Απρίλιο.
Η μηνιαία κατανομή εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει τα εξής:
3.  Τον Μάρτιο ήταν προϋπολογισμένο να υπάρξουν ταμειακά ελλείμματα (σ.σ τον 3ο μήνα του χρόνου θα πρέπει και πάλι να πληρώσουμε 750 εκατ. ευρώ σε τόκους). Από την ανακοίνωση των στοιχείων 3μηνου θα φανεί αν αυτά τα ελλείμματα θα έχουν συγκρατηθεί και πάλι μέσα από την υπερσυγκράτηση των δαπανών.
4.  Ο Απρίλιος φέρνει πρόσθετα ταμειακά ελλείμματα άνω των 900 εκατ. ευρώ Οι τόκοι του μήνα θα διαμορφωθούν στα 420 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προβλέπονται στα 3,589 δις. ευρώ και οι δαπάνες στα 4,314 δισ. ευρώ.
Το ταμειακό έλλειμμα, θα κορυφωθεί το Ιούνιο. Το «φούσκωμα» κατά το πρώτο εξάμηνο και το «ξεφούσκωμα» κατά το 2ο του ταμειακού ελλείματος, οφείλεται στο μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει να κάνει με την ανισοκατανομή στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (δηλαδή το σύνολο των εσόδων χωρίς όμως σε αυτά να περιλαμβάνονται οι εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι προϋπολογισμένο να διαμορφωθούν στα 49,107 δις. ευρώ για ολόκληρο το 2016. Ωστόσο, μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν μόλις τα 20,18 δις. ευρώ. Δηλαδή, στο πρώτο μισό του έτους, είναι προϋπολογισμένο οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το 40% των φόρων. Αυτή η ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών οφείλεται σε τρεις λόγους:
1. Στο 2ο εξάμηνο εισπράττονται τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία από μόνα τους είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
2. Μετά τον Ιούλιο ξεκινάει κάθε χρόνο είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
3. Στα βάρη του β’ εξαμήνου, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι φόροι ακινήτων με χαρακτηριστικότερο τον ΕΝΦΙΑ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις

Εκτός από τα ελλείμματα στο εσωτερικό, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καλύψει και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Πρακτικά, μεγάλες υποχρεώσεις δεν υπάρχουν μπροστά καθώς τη 13η Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η τελευταία πληρωμή του τρέχοντος μήνα. Η επόμενη πληρωμή είναι τον Ιούνιο τον Ιούνιο (298 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ). Ο χρόνος τελειώνει οριστικά τον Ιούλιο καθώς τα ομόλοφα της ΕΚΤ δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς τη δόση που θα φέρει η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
Με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου δόσεις συνολικού ύψους 5,9 δις. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των περίπου 86,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για τις δύο επιμέρους δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο (τα πρώτα 3,7 δισ. ευρώ) και τον Δεκέμβριο (τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: