Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Χάνεται κι άλλος χρόνος Διαπραγμάτευση: Σύντομη και με παγωμένα χαμόγελα η πρώτη επαφή - Καμία συνάντηση σήμερα, ες αύριον τα σπουδαία

Χάνεται κι άλλος χρόνος

Διαπραγμάτευση: Σύντομη και με παγωμένα χαμόγελα η πρώτη επαφή - Καμία συνάντηση σήμερα, ες αύριον τα σπουδαία
Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 08:14
 
UPD:10:14
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη συναντήθηκαν χθες οι επικεφαλής των θεσμών (φωτ. αρχείου). 
Από την έντυπη έκδοση 
Του Θάνου Τσίρου 
ttsiros@naftemporiki.gr
Αύριο τα σπουδαία… Κατόπιν αιτήματος των επικεφαλής των θεσμών, σήμερα δεν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει την Τετάρτη.
Χθες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε μια από τις συντομότερες σε διάρκεια συναντήσεις των δύο πλευρών. Οι επαφές κράτησαν κάτι περισσότερο από μια ώρα και ενώ στο λόμπι του ξενοδοχείου της Αθήνας οργίαζαν οι φήμες σχετικά με το αν θα υπάρξει συμμετοχή ή όχι στις επαφές της ομάδας του ΔΝΤ. Με τη λήξη των επαφών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε μόνο γύρω από τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά στη διαρροή του Wikileaks.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζήτησαν να μην υπάρξουν διαπραγματεύσεις σήμερα, προκειμένου οι «τέσσερις» να συντονιστούν μεταξύ τους για τη στάση που θα τηρήσουν από εδώ και στο εξής. Σε αυτή τη φάση, όλα τα μέτωπα θεωρούνται ανοικτά, καθώς το ΔΝΤ -κάτι που κατέστη σαφές και από την απαντητική επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ προς τον Ελληνα πρωθυπουργό- εξακολουθεί να εγείρει θέμα αναγκαιότητας περισσότερων μέτρων. Χωρίς συμφωνία στο δημοσιονομικό (δηλαδή ως προς το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018), όλα τα επιμέρους θέματα που συνδέονται με το δημοσιονομικό (ασφαλιστικό και φορολογικό) δεν μπορούν παρά να παραμένουν ανοικτά.
Στο Χίλτον η κινητικότητα είχε ξεκινήσει από νωρίς. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου είχαν την ευκαιρία να διαβουλευτούν μεταξύ τους πριν από την άφιξη της ελληνικής ομάδας (σ.σ.: χθες εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έδωσε το «παρών» και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ απουσίαζε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης).
Τα «μπες-βγες» από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων καλλιέργησαν προς στιγμή τη φήμη ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν εισήλθαν τελικώς στην αίθουσα των συζητήσεων με τους δύο Ελληνες υπουργούς. Αργά το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση των φημών, αποσαφηνίζοντας ότι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθισαν οι:
  • Ντέκλαν Κοστέλο και Κρις Αλεν για λογαριασμό της Κομισιόν
  • Ντέλια Βελκουλέσκου, Ιβα Πέτροβα και Γουές ΜακΓκριού από την πλευρά του ΔΝΤ
  • Ράσμους Ρέφερ και Τζιοβάνι Καλεγκάρι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και
  • Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM.
Μοναδική απουσία ήταν αυτή του Γκαμπριέλε Τζιουντίτσε που βρίσκεται στον δρόμο για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών αναμένεται να διαβουλευτούν επί των κρίσιμων ζητημάτων που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα οποία ξαναήρθαν στην επιφάνεια τόσο από τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου όσο και από την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ. Ουσιαστικά, τα θέματα στα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί κοινή γραμμή και μεταξύ των θεσμών είναι:
1. Το αν ο βασικός δημοσιονομικός στόχος θα παραμείνει στο 3,5% (σ.σ.: τόσο πρέπει να είναι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας στο τέλος του 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Αυγούστου) και δεν θα περιοριστεί στο 1,5%, όπως φέρεται να επιθυμεί η πλευρά του ΔΝΤ. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018, όπως επίσης και οι επιμέρους στόχοι τόσο για το 2016 (σ.σ.: πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%) όσο και για το 2017 (+1,75%) είναι «κλειδωμένοι» από το μνημόνιο που ψηφίστηκε από τα εθνικά κοινοβούλια το καλοκαίρι, οπότε η αλλαγή δεν είναι εύκολη. Από την άλλη, όπως διαφάνηκε από τη συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ, στο τραπέζι φαίνεται να έχει πέσει και το ενδεχόμενο του «διπλού μνημονίου» (σ.σ.: ένα για τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι το 2018 και ένα δεύτερο το οποίο θα συνδέεται με τη διευθέτηση του χρέους).
2. Το ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν τόσο μέσα στο 2016 όσο και στη διετία 2017-2018. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τη λογική ότι τα μέτρα θα πρέπει να αποδώσουν 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ, κάτι που εμφανώς εξακολουθεί να αμφισβητεί το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα πρέπει να ληφθούν στη διετία 2017-2018, η συζήτηση με τους δανειστές από αύριο αναμένεται να ξεκινήσει εκεί από όπου σταμάτησε στις 19-20 Μαρτίου: από την εξειδίκευση των μέτρων της διετίας 2017-2018.
Καμία συζήτηση για τη διαρροή
Εξερχόμενος της χθεσινής εξαιρετικά σύντομης συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Είχαμε μία εισαγωγική συνάντηση. Μιλήσαμε και για το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Δευτέρα, και για τον οδικό χάρτη προς τις 22 Απριλίου, στο Eurogroup. Πότε θα τελειώσουμε το ένα πράγμα, για να αρχίσει το άλλο, για να ξεκινήσει το τρίτο».
Οταν ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε αν έγινε αναφορά στη διαρροή της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Καθόλου. Δεν το ανέφεραν εκείνοι, δεν το ανέφερα και εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: