Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ «ΑΝΟΙΚΤΗ» Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Συντάξεις: Πίνακες με τα νέα ποσά που θα εισπράττουν χιλιάδες Ελληνες

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ «ΑΝΟΙΚΤΗ» Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Πίνακες με τα νέα ποσά που θα εισπράττουν χιλιάδες Ελληνες


Του Γιώργου Γάτου
Στη Βουλή καταθέτει, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος το νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό κρατώντας «ανοικτή» τη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τις επικουρικές συντάξεις όπου, όμως, παραμένει η «κόκκινη γραμμή» να μη θιγούν οι συνταξιούχοι με μικρά ή μεσαία εισοδήματα.
AΠΟΦΑΣΗ 
«Μόνο το 10% των συνταξιούχων θα δει περικοπές», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, ξεκαθαρίζοντας ότι αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης «να μη μειωθεί καμία επικουρική σύνταξη συνταξιούχου με μεσαία ή μικρά εισοδήματα.
Και το έλλειμμα των 700 εκατομμυρίων ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα ?καλυφθεί? από μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών (που οι Θεσμοί απέρριπταν όλο το προηγούμενο διάστημα), την περικοπή των συντάξεων για το 10% των ?υψηλοσυνταξιούχων? (είτε των 118.000 που λαμβάνουν υψηλές επικουρικές είτε των 260.000 με εισόδημα από συντάξεις, κύριες + επικουρικές, άνω των 1.300 ευρώ). Και όχι από το πρώτο ευρώ, που θα έθιγε και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το «πακέτο» των μέτρων για τις επικουρικές είναι «υπό συζήτηση» με τους δανειστές και άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την αύξηση των εισφορών (π.χ η αύξηση να μην είναι 1,5% για τρία χρόνια, αλλά, μικρότερη για περισσότερα χρόνια).
«Αν υπήρχε χρόνος θα είχαμε τελική συμφωνία», υποστήριξε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν βήματα προσέγγισης στο επόμενο διάστημα και έως την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
ΜΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 
Με βάση όσα δήλωσε χθες ο Γ. Κατρούγκαλος, η συμφωνία με τους Θεσμούς για το Ασφαλιστικό παραμένει... ημιτελής, αφού έχουν «κλειδώσει» οι παρεμβάσεις στις κύριες συντάξεις (τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης) και η αποφυγή νέων μειώσεων στα καταβαλλόμενα ποσά τους.
Για τις κύριες συντάξεις, όπως έγραψε χθες η «Ημερησία», συμφωνήθηκαν τα ποσοστά αναπλήρωσης που οδηγούν σε χαμηλότερα ποσά για όσους θα έχουν συντάξιμες αποδοχές πάνω από 1.000 ευρώ, αφού ο κυβερνητικός στόχος είναι, στο πλαίσιο της αναδιανομής, να στηριχθούν οι πιο «αδύναμοι» σε συνδυασμό με την προσθήκη και της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (στα 20 έτη ασφάλισης) και των 345 ευρώ (στα 15 έτη).
Ο Γ. Κατρούγκαλος διέψευσε, τέλος, πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, «για να κλείσει η συμφωνία» (το 3ο Μνημόνιο προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019) συμπληρώνοντας ότι η καθιέρωση της εθνικής σύνταξης θα «καλύψει» το κενό προστασίας.


«ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Κατρούγκαλος: Προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 - Μείωση στις επικουρικές για το 10% των συνταξιούχων

Κατρούγκαλος: Προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018 - Μείωση στις επικουρικές για το 10% των συνταξιούχων

Υπήρξε συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και τους εκπροσώπους των δανειστών, δήλωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ανέφερε ότι υπάρχει απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά το 2018, καθώς και ότι η εθνική σύνταξη είναι στα 384 ευρώ.
Χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία, τονίζοντας επίσης ότι «μόνο το 10% θα δει μείωση στις επικουρικές» και ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για περικοπές κύριων συντάξεων.
Και αυτός από την πλευρά του, επανέλαβε ότι ο τρόπος που θα κλείσει η συμφωνία είναι «στην ευχέρεια της δημοκρατικά νομιμοποιημένης, από τον ελληνικό λαό, εξουσίας».
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε επίσης ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ότι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη. 
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος. Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».
«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος. Σε ερώτηση για το ποσοστό συνταξιούχων που θα θιγούν, ο υπ. Εργασίας απάντησε: «Αν είχα σκοπό να πως αριθμούς θα τους έλεγα. Λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων πρόκειται να θιγούν. Είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία. Δεν προκείται να θιγεί αριθμός πάνω από το 10%».

Δεν υπάρχουν σχόλια: