Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ Αυτοί είναι οι νέοι φόροι - Ποιοι επιβαρύνονται, ποιοι κερδίζουν (πίνακες)

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι - Ποιοι επιβαρύνονται, ποιοι κερδίζουν (πίνακες)

Αυτοί είναι οι νέοι φόροι - Ποιοι επιβαρύνονται, ποιοι κερδίζουν (πίνακες)

Αλλάζει η ζωή εκατομμυρίων φορολογούμενων, εφόσον κλειδώσουν τα μέτρα που κατέθεσε η κυβέρνηση στους δανειστές. Το Μέξαρο Μαξίμου σε άτυπη ενημέρωση μιλά για μικρές επιβαρύνσεις ή και ελάφρυνση στην πλειοψηφία των πολιτών. Οπως όλα δείχνουν, οι φόροι θα αυξηθούν για όσους έχουν εισόδημα 10.000 ως 20.000 το χρόνο (δηλαδή και για μισθωτούς και συνταξιούχους των 700-800 ευρώ το μήνα) .
Αν και τίποτε δεν έχει κλείσει αναμένεται για τα εισοδήματα πό 10.000 έως 22.000 ευρώ το χρόνο, η επιβάρυνση κατά μέσο όρο να φτάσει τα 80 ευρώ.
Με βάση την τελική πρόταση της κυβέρνησης για τις αυξήσεις στους φόρους εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης  (και βάσει των στοιχείων των δηλώσεων 2015 για τα εισοδήματα 2014), στην κυβέρνηση λένε πως:
- «το 99,8% των μισθωτών και συνταξιούχων θα έχει μείωση φόρου ή πολύ μικρή επιβάρυνση»! Αυτό όμως είναι θεωρητικά αδύνατον και το λένε για να καλύψουν την φοροκαταιγίδα που έρχεται, αφού τουλάχιστον το 30%-40% των φορολογουμένων παρέμενε ήδη αφορολόγητο και, λογικά λοιπόν, μειώσεις φόρων θα μπορούσε να δει, θεωρητικά, μόνον το υπόλοιπο 60%-70% των φορολογουμένων. Ακόμα και γινόταν πράξη η εξαγγελία για αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, τότε θα έμεναν αφορολόγητοι το 60% των φορολογουμένων, άρα δηλαδή θα ήταν λιγότεροι εκείνοι που θα έβλεπαν ελάφρυνση ή, έστω, μια κάποια επιβάρυνση.

-  «ελάφρυνση θα δουν τα μεσαία εισοδήματα από 28.000 μέχρι 43.000 ευρώ. Έως και 400 ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν μισθωτοί». Αυτό υποκρύπτει ενδεχομένως, αν ισχύσει, ότι στις τελικές προτάσεις της η κυβέρνηση δέχτηκε μικρότερη μείωση στην έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, ενδεχομένως στα 2.000 αντί 1.900. Επιπλέον η μείωση κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος (που οδηγεί στον μηδενισμό της έκπτωσης στα 42.000 ευρώ) θα γίνεται με διαφορετικό τρόπο, ώστε σε κάποιες οριακές μόνον περιπτώσεις να προκύπτει τόσο μεγάλη μείωση του τελικού φόρου.

- «επιβάρυνση υπάρχει για τα μεγάλα εισοδήματα, πάνω από 50.000 ευρώ, έως και 5% τους εισοδήματός τους». Δηλαδή ακόμα και οικογένειες με τρία, πέντε ή περισσότερα παιδιά, που ζουν με μηνιαία εισοδήματα των 3.500 -4.000 ευρώ, θα θεωρούνται «ρετιρέ» και θα δουν την εφορία να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους.

-Το 92% των φορολογουμένων μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 32.000 ευρώ θα πληρώσει λιγότερο φόρο [μέχρι και 700 ευρώ λιγότερα!]. Υπάρχει, δηλαδή, σημαντική ελάφρυνση στα μικρά και μικρομεσαία εισοδήματα.

- Το 71% των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει λιγότερο φόρο. Και σ’ αυτή την κατηγορία υπάρχει ελάφρυνση για τα χαμηλότερα εισο
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται αναλυτικά:

Φορολογία εισοδήματος:
ΕισόδημαΣυντελεστής
Έως 20.00022%
20.000-30.00029%
30.000-40.00037%
40.000 και άνω45%

Εισφορά αλληλεγγύης:
ΕισόδημαΚλίμακα Εισφοράς
Έως 12.0000%
12.000-20.0002,2%
20.000-30.000
5%
30.000-40.0006,5%
40.000-65.0007,5%
65.000-220.0009%
220.000 και άνω10%
Με βάση τα παραπάνω οι φορολογούμενοι με εισόδημα από 9.000 ως 27.000 ευρώ θα πληρώσουν επιπλέον φόρους από 8 ως 176 ευρώ το χρόνο. Όσοι έχουν εισόδημα από 28.000 ως 40.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερους φόρους από 34 ως και 430 ευρώ, ενώ περίπου από 4 ως και 450 ευρώ είναι οι ελαφρύνεις για εισοδήματα από 51.000 ως 58.000 ευρώ το χρόνο.
Αν και προκύπτουν λοιπόν και ελαφρύνσεις αυτές απευθύνονται σε μικρή μερίδα των φορολογούμενων καθώς η πλειοψηφία των ελλήνων σήμερα δηλώνει εισόδημα μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

Μπλοκάκι και μισθός
Όσοι εκτός από εισόδημα από μισθωτή εργασία έχουν εισόδημα και με μπλοκάκι θα επιβαρυνθούν εάν έχουν αθροιστικά εισόδημα από μισθούς και μπλοκάκι άνω των 21.000 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που φορολογούνται και οι μισθωτοί αλλά χωρίς την έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ. Η αλλαγή αυτή φέρνει φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως περίπου 32.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για υψηλότερο εισόδημα.
ΕισόδημαΦόρος
Έως 12.00015%
12.000-100.00035%
100.000 και άνω45%


ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ 1,8 ΔΙΣ.

Καταιγίδα φόρων σε καύσιμα, αέριο, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση

Καταιγίδα φόρων σε καύσιμα, αέριο, κινητά τηλέφωνα, συνδρομητική τηλεόραση

Φορο-επιδρομή για την είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, έρχεται με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το «μάρμαρο» θα πληρώσουν τα τσιγάρα, η συνδρομητική τηλεόραση, κινητή τηλεφωνία. Το χειρότερο σενάριο είναι βεβαίως οι αυξήσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα όπου θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Πάντως, ο Π. Σκουρλέτης απέκλεισε το ενδεχόμενο εξίσωσης του ΕΦΚ στο κίνησης και το θέρμανσης, μέτρο που θα οδηγούσε σε δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου τον ερχόμενο χειμώνα. Η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη εκτιμάται περίπου στα 10 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής σενάρια, έρχονται αυξήσεις σε φόρους και νέα τέλη που θα επιβαρύνουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Επίσης, θα αυξηθούν τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων, αύξηση του ΕΦΚ στο αέριο για βιομηχανική χρήση.
Αύξηση φόρων στα τσιγάρα που δεν έχει προσδιοριστεί, αύξηση στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας, επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές και ίσως και στις τραπεζικές συναλλαγές γενικότερα.
Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης και της υγραεριοκίνησης αλλά και του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.
Στο πεδίο των δαπανών, εξειδικεύονται οι κινήσεις που θα αποδώσουν 400-500 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών, με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πληγεί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ως προς το επίμαχο θέμα των περικοπών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αρμόδια κυβερνητική πηγή «κλείνει» τη συζήτηση τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ

Ανοιξε επιτέλους το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Σε πόσες δόσεις και πότε θα πληρωθεί ο φόρος

Ανοιξε επιτέλους το Taxis για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Σε πόσες δόσεις και πότε θα πληρωθεί ο φόρος

Επειτα από πολλές καθυστερήσεις, άνοιξε επιτέλους το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Οσοι λογιστές και φορολογούμενοι το επιθυμούν μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να καταθέτουν τις δηλώσεις που υπολογίζονται σε περίπου 6 εκατ. ευρώ φορολογούμενων.
Μέσα στο πρώτο μισάωρο είχαν ήδη υποβληθεί 30 δηλώσεις και 300 ήταν σε εκκρεμότητα.
Οπως προκύπτει από ενημέρωση που έκανε σε λογιστές ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το Taxisnet θα παραμείνει ανοιχτό για διάστημα τριών μηνών. Όσοι μπουν στη διαδικασία να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, τον φόρο που θα προκύψει θα πρέπει να τον πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ως εξής:
  1. Την 1η δόση έως τέλος Ιουλίου
  2. Την 2η δόση έως τέλος Σεπτεμβρίου και
  3. Την 3η δόση έως τέλος Νοεμβρίου
Εφόσον υπάρξει τροπολογία για αλλαγή στο σύστημα πληρωμής του φόρου (π.χ σε μηνιαίες δόσεις) αυτός ο τρόπος πληρωμής θα ισχύσει για όσους υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μετά τη δημοσίευση της τροπολογίας στο ΦΕΚ. 
Ετσιη προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, η οποία, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, λήγει στις 30 Απριλίου, θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Ιουνίου, ίσως και μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου.
Παράλληλα το σχέδιο που προωθούσε ο κ. Αλεξιάδης για εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος έως 8 μηνιαίες δόσεις όπως φαίνεται δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα και φέτος οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα κληθούν να εξοφλήσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου. Επίσης όσοι θελήσουν να εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ δεν θα έχουν κανένα όφελος, καθώς καταργήθηκε η έκπτωση 2% επί του φόρου. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διατάξεις που προβλέπουν ότι:
Όσοι φορολογούμενοι έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης μπορούν να υποβάλουν κοινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, σαν τους εγγάμους.
Οι περιστασιακά ή ευκαιριακά απασχολούμενοι φορολογούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ.), οι οποίοι απέκτησαν το 2015 πολύ χαμηλά εισοδήματα απαλλάσσονται από την υπερφορολόγηση βάσει τεκμηρίων διαβίωσης.
Γενικά οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν:
Οι φορολογούμενοι λίγο πριν από το ετήσιο ραντεβού με την εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
[1] Φορολογούμενοι 18 ετών και άνω: Ο φορολογούμενος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του υποχρεούται να δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, πραγματικά ή τεκμαρτά, τα φορολογούμενα με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλιμακίων ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενα. Εξαιρετικά, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν αποκτούν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση όσοι δεν έχουν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κ.λπ.) εφόσον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων.
[2] Φοιτητές: Δεν εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), ακόμα και εάν αυτά αναγνωρίζονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον αποκτούν εισόδημα.
[3] Σύμφωνο συμβίωσης: Φέτος, για πρώτη φορά επιτρέπεται να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση και τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης, είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα. Στη στήλη στην οποία δηλώνει κάθε χρόνο τα εισοδήματά της η σύζυγος του υπόχρεου φορολογούμενου παρέχεται από φέτος η δυνατότητα να συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία και ο ένας εκ των δύο συντρόφων ιδίου φύλου που συνδέονται με σύμφωνο συμβίωσης.
[4] Διακοπή συμβίωσης: Οι σύζυγοι και όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους ή συντρόφους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ με τις παραπάνω μεταβολές.
[5] Δηλώσεις αποβιωσάντων: Υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στη Φορολογική Διοίκηση.
[6] Η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών (που ήταν άνω των 18 ετών την 31η-12-2015).
[7] Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.
[8] Οποιαδήποτε αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση του φορολογούμενοι θα πρέπει πρώτα να έχει δηλωθεί στο μητρώο της ΔΟΥ., για να υποβληθεί σωστά η δήλωση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: