Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Face to face με Βελκουλέσκου μετά τη διαρροή για το ΔΝΤ

Face to face με Βελκουλέσκου μετά τη διαρροή για το ΔΝΤ

Από το περιεχόμενο των διαλόγων Τόμσεν-Βελκουλέσκου εγείρονται και οικονομικά θέματα που συνδέονται άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
sunantisi-tsakalwtou-me-thesmous-sto-xilton-sti-skia-twn-diarrown
 
 Στη σκιά της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου,της ανταλλαγής επιστολών Τσίπρα - Λαγκάρντ και της θέσης τουΒερολίνου ότι ουδέν αλλάζει στη διαπραγμάτευση, συναντήθηκαν στο Hilton ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Θεσμούς συμπεριλαμβανομένης και της Ντέλιας Βελκουλέσκου. 
«Δεν αναφέρθηκε καθόλου η λέξη» ανέφερε εξερχόμενος από τη συνάντηση ,που διήρκησε μιάμιση ώρα, ο Ευκλέιδης Τσακαλώτος.
'Οπως είπε έγινε μια προκαταρκτική συζήτησης για το το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων της πρώτης εβδομάδας, έως την ερχόμενη Δευτέρα και τον οδικό χάρτη μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου.
Ερωτηθείς για τη στάση των ευρωπαίων  και αν τον προβληματίζει ότι με τις δηλώσεις τους συντάσσονται με το  ΔΝΤ είπε «δεν έχω κανένα σχόλιο».
Εν τω μεταξύ ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε εκτάκτως στις 19:30  την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να στηλιτεύσει την στάση του ΔΝΤ, τα «λάθη» αλλά και τις επιδιώξεις για περισσότερα μέτρα.
Αστακός το Hilton: Δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ περιμετρικά του ξενοδοχείου    
Στο Hilton είναι εμφανής αυτή τη φορά η παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης καθώς   στην επιστολή της προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, η Κριστίν Λαγκάρντ έθεσε θέμα προσωπικής ασφάλειας των στελεχών της. Συγκεκριμένα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημειώνει  «Για να μπορούν να εργαστούν, μετά από την πρόσκλησή σας, είναι κρίσιμο οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ένα περιβάλλον που σέβεται την ιδιωτικότητα των εσωτερικών συζητήσεών τους, καθώς και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια».  
Συγκέντρωση έξω από το Hilton έχουν προγραμματίσει διάφορα σωματεία και οργανώσεις που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Προσκλητήριο έχει κάνει επίσης η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και η ΑΔΕΔΥ.    

Τα οικονομικά θέματα που άνοιξε η συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου 

 Ούτως ή άλλως, από το περιεχόμενο των διαλόγων, πέραν του πολιτικού ζητήματος που προκαλεί η άποψη Τόμσεν εγείρονται και οικονομικά θέματα που συνδέονται άμεσα με την πορεία των διαπραγματεύσεων. 
1.      Το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της α’ αξιολόγησης. Η ελληνική πλευρά είχε διακηρύξει τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους τόνους –ακόμη και με επίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών- ότι ο τελικός λογαριασμός των μέτρων θα φτάσει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δις. ευρώ. Το ΔΝΤ, εμφανίζεται να επιμένει στην αναγκαιότητα λήψης περισσότερων μέτρων.
2.      Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η πλευρά του ΔΝΤ εμφανίζεται –πάντοτε μέσω του διαλόγου- να μην θεωρεί εφικτή την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% με βάση τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Οι κ.κ Τόμσεν και Βελκουλέσκου, εμφανίζονται να μιλούν ανοικτά για την ανάγκη αναθεώρησης του στόχου –ακόμη και στο 1,5-2,5% από 3,5% που είναι σήμερα για το 2018- αν και φέρονται να παραδέχονται ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Η συζήτηση των δύο στελεχών του ΔΝΤ προκαλεί μεγάλα ερωτήματα. Ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 αναφέρεται ρητά στο μνημόνιο και η αναθεώρηση του προβλέπει αλλαγή του μνημονίου άρα προσφυγή και πάλι στα κοινοβούλια των περισσότερων χωρών μελών της Ευρωζώνης.   
3.      Το μέλλον του ελληνικού χρέους. Από τους διαλόγους προκύπτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει έτοιμη έκθεση αξιολόγησης την οποία προτίθεται να βγάλει στη δημοσιότητα ενώ φέρεται να επιθυμεί να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη επαναδιαπραγμάτευση έτσι ώστε η έναρξη της συζήτησης –εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στον Απρίλιο στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ- να έχει και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως.   
Ανεξάρτητα από το ύψος των μέτρων, εγείρεται και θέμα του περιεχομένου των μέτρων. Η κυρία Βελκουλέσκου, εμφανίζεται στην υποκλαπείσα συνομιλία να αναφέρεται ρητά σε παρεμβάσεις που δεν ήταν μέχρι τώρα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα:
1.      Ανοίγει θέμα μισθολογικού κόστους. Προφανώς αναφέρεται στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου εγείροντας ξανά ζήτημα μειώσεων στους μισθούς του δημοσίου.
2.      Επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα των αλλαγών στον ΦΠΑ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ έχει θέσει θέμα κατάργησης του υπερχαμηλού συντελεστή 6,5% (εξακολουθεί να επιβάλλεται κυρίως σε εφημερίδες, βιβλία κλπ) αλλά και μετάθεση βασικών υπηρεσιών που σήμερα έχουν καταταχθεί στο συντελεστή του 13% (π.χ ύδρευση, ηλεκτροδότηση) στο 23%.
3.      Μιλάει για αυξήσεις σε 1-2 ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Την αύξηση των ειδικών φόρων, ειδικά στα καύσιμα, φέρεται να είναι διατεθειμένη να την συζητήσει και η ίδια η ελληνική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: