Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ LE MONDE Βόμβα Μοσκοβισί: Επανέφερε ξαφνικά το σενάριο του Grexit

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ LE MONDE

Βόμβα Μοσκοβισί: Επανέφερε ξαφνικά το σενάριο του Grexit

Βόμβα Μοσκοβισί: Επανέφερε ξαφνικά το σενάριο του Grexit

Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ζητεί από όλες τις πλευρές ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό πριν από την επίτευξη συμφωνίας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Πιερ Μοσκοβισί χρησιμοποίησε μετά από καιρό τη λέξη Grexit, λέγοντας πάντως πως εκτιμά ότι θα αποφευχθεί το Grexit, παρά την εμπλοκή που έχει ανακύψει στη διαπραγμάτευση.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πολιτικός επισήμανε ότι η Κομισιόν επιχειρεί να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο και να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στις πλευρές που διαπραγματεύονται για να κλείσει η αξιολόγηση.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι εφικτή μέσα στον Απρίλιο, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο τόσο στη φορολογία, όσο και στο ασφαλιστικό, αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις», παρ’ ότι δεν έχει «κλείσει» η συμφωνία. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον αποτελεί μία καλή ευκαιρία, προκειμένου να συζητηθούν η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος και το θέμα του χρέους.
Τέλος, ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η παρουσία του Ταμείου αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία.

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρέγκλινγκ: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις αλλά είναι δύσκολα

Ρέγκλινγκ: Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις αλλά είναι δύσκολα

O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η διαδικασία είναι δύσκολη.
«Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν είναι εύκολο. Υπάρχει ακόμη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στο ινστιτούτο μελετών Council on Foreign Relations.
Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν ελπίδες ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ώστε η Αθήνα να μπορέσει να αρχίσει να συζητά με τους πιστωτές την ελάφρυνση του χρέους της.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει μια δόση του δανείου της τον Ιούλιο και η Αθήνα θα χρειαστεί εκταμίευση χρημάτων για αυτό», διευκρίνισε.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ;

Ξανά στην κόψη του ξυραφιού - Τι θέλει η Αθήνα, τι επιδιώκει η τρόικα

Ξανά στην κόψη του ξυραφιού - Τι θέλει η Αθήνα, τι επιδιώκει η τρόικα

Μεγαλώνει η αγωνία για την οικονομία μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα νέα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη συμφωνίας πριν από το Πάσχα.
Παρά το γεγονός ότι οι κ. Τσακαλώτος, Κατρούγκαλος και Σταθάκης απέρριψαν τις αιτιάσεις ότι έχει επέλθει ρήξη με τους Θεσμούς (αντιθέτως υποστήριξαν ότι υπάρχει μεγάλη σύγκλιση και είναι κοντά σε συμφωνία), τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό και κυρίως η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της ευρωπαϊκής περιοδείας του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα διεκδικήσει πολιτική λύση.
Η ανησυχία που επικρατεί είναι μήπως ούτε μέχρι το Πάσχα δεν βρεθεί λύση από μια πιθανή «αύξηση» των απαιτήσεων των δανειστών που δεν θα μπορούσε να αντέξει πολιτικά η κυβέρνηση.
Οι Θεσμοί διεμήνυσαν στην Αθήνα ότι κρίνουν απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την «πολεμική» της κυβέρνησης κατά του Ταμείου. Την ίδια στιγμή, μπορεί οι εκπρόσωποι των δανειστών να επιστρέφουν την επόμενη Δευτέρα, κανείς, όμως, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να λειανθούν οι απαιτήσεις τους, κυρίως στο θέμα των επικουρικών συντάξεων, στο αφορολόγητο όριο αλλά και στα κόκκινα δάνεια που παραμένουν ανοικτά ζητήματα.
Θα πρέπει να αναμένουμε επίσης και τις επίσημες αντιδράσεις των δανειστών στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει ουσιαστικά μονομερώς, έστω κι αν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις για φόρους και συντάξεις, αν στην πορεία των διαπραγματεύσεων κριθεί αυτό απαραίτητο.
Οπως μετέδωσε το «Star» με τον ανταποκριτή του στις ΗΠΑ, κύκλοι του ΔΝΤ θα θεωρήσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων της κυβέρνησης χωρίς την συναίνεση του Ταμείου. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ παράγοντες του ΔΝΤ αρκούνταν στο σχόλιο: «Αν δεν δούμε τα νομοσχέδια δεν μπορούμε να σχολιάσουμε».
Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου έσπευδαν να διευκρινίσουν αμέσως μετά την συνέντευξη Τύπου ότι «δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, γίνεται απλώς για εξοικονόμηση χρόνου». Σε ερώτηση αν υπάρχει plan B οι κύκλοι Μαξίμου απαντούσαν: «Η κυβέρνηση δεν έχει plan B, άλλοι έχουν...» αφήνοντας να εννοηθεί ότι κύκλοι των θεσμών επιδιώκουν να εξωθήσουν αλλού τα πράγματα.
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος θέλησε να δείξει ότι η Αθήνα έχει την κυριότητα του προγράμματος κι αυτή αποφασίζει για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απέναντι στην τρόικα είπε: «Είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση για το με ποια μέσα φτάνουμε στο στόχο, αλλά συγχρόνως διατηρούμε, ως κυρίαρχη χώρα, το δικαίωμα να επιλέξουμε και να αποφασίσουμε το πώς φτάνουμε σ' αυτούς τους στόχους».
Ο υπ. Οικονομικών υποστήριξε επίσης ότι «υπάρχει ακόμη μια κάποια αισιοδοξία» και ότι «ως τις 22 του μηνός, άντε 25-26 Απριλίου θα μπορέσουμε να έχουμε την τελική λύση». Υποστήριξε δε ότι στην Ουάσιγκτον «θα συζητήσουμε και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αλλά και το θέμα του χρέους».
Τα μηνύματα που στέλνουν κυβέρνηση και δανειστές είναι ότι θα υπάρξει μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες, ένα πολύ δυναμικό μπρα ντε φερ ώστε να κλείσει η συμφωνία. Η Αθήνα ζητά να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό που δεν θα οδηγήσει σε βαθιές πληγές στην ελληνική οικονομία αλλά και δεν θα προκαλέσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Η πλευρά των δανειστών θα επιδιώξουν να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ιδιαίτερα επώδυνα και χωρίς να υπάρχει κάποια σαφής υπόσχεση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: