Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η «ΧΡΥΣΗ» ΛΙΣΤΑ Η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για να επενδύσει κανείς - Επεσε 20 θέσεις

Η «ΧΡΥΣΗ» ΛΙΣΤΑ

Η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για να επενδύσει κανείς - Επεσε 20 θέσεις

Η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες για να επενδύσει κανείς - Επεσε 20 θέσεις

Της Κατερίνας Κοσμά
«Πόλο έλξης» επιχειρηματιών και επενδυτών που θέλουν να κάνουν «χρυσές» μπίζνες αποτελεί η Ευρώπη παρά τους υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε πρόσφατα το οικονομικό περιοδικό Forbes στις ελκυστικότερες για τις επιχειρήσεις χώρες κυριαρχούν το 2016 οι... ευρωπαϊκές.
Και αυτό παρά τη μέτρια ανάπτυξη που σύμφωνα με τον επίτροπο Μοσκοβισί θα διαμορφωθεί φέτος στο σύνολο της Ε.Ε. στο 1,8% από 2% πέρυσι για να φτάσει το 2017 στο 1,9%.
Μεταξύ 130 κρατών η χώρα που κινεί σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρηματικά νήματα είναι η Ελβετία, για την οποία δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις, καθώς το παγκόσμιο κέντρο του τραπεζικού συστήματος είναι διαμορφωμένο ακριβώς για να προσελκύει επενδυτές.
Κατάφερε μάλιστα φέτος να κλέψει τα... σκήπτρα από το Λουξεμβούργο, μια «όαση» κατά πολλούς φοροδιαφυγής, που διολίσθησε στην 5η θέση.
Ακολουθεί η Νορβηγία που ανέβηκε ένα σκαλοπάτι, παρότι αποδείχτηκε εξαιρετικά «ευάλωτη» στην «ελεύθερη πτώση» των πετρελαϊκών τιμών. Η κατακρήμνιση του αργού έπληξε τα έσοδα και κατ' επέκταση το ΑΕΠ της χώρας. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση επιστρατεύει τα κεφάλαια του κρατικού επενδυτικού της ταμείου για να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες σε παιδεία και έργα υποδομής, ώστε να τονώσει την οικονομία της που απειλείται από την ύφεση.
Ελλάδα
Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα που κατρακύλησε είκοσι ολόκληρες θέσεις και καταλαμβάνει πλέον την 67η θέση, παρουσιάζοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Στο «τοπ 10» περιλαμβάνονται τρεις μόλις χώρες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ύψους 17,4 τρισ. δολαρίων, σκαρφάλωσαν στην κατάταξη έξι σκαλοπάτια και βρίσκονται στη θέση επτά ακολουθούμενες από τον Καναδά και την Αυστραλία, η οποία είναι η τελευταία χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, καθώς έχει περιοριστεί η ζήτηση για πάρα πολλά αγαθά.
Παρόλα αυτά, η χώρα των καγκουρό προσφέρει ειδικές συμφωνίες στην κινεζική και ασιατική γενικότερα αγορά, ενώ έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς αρκεί μία απλή δήλωση για τη σύσταση επιχείρησης.
Την 3η θέση του φετινού καταλόγου με άλμα τεσσάρων θέσεων κατοχύρωσε η Ιρλανδία, αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο επιτυχημένη οικονομία στην περιφέρεια της Ευρωζώνης χάρη στην εξωστρέφεια, την ισχυρή προοπτική στο μεσοπρόθεσμο μέλλον, τον υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα λόγω της έγκαιρης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της στενής παρακολούθησης των δημοσιονομικών δεδομένων της ακόμη και μετά την πάροδο της κρίσης.
Έπεται η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης. Η Γερμανία «πέταξε» δώδεκα θέσεις υψηλότερα καθώς κατάφερε να απογειώσει την οικονομία της μέσα στην κρίση χάρη στην «εκρηκτική» αύξηση που σημείωσε το συνολικό πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της (συμπεριλαμβάνονται αγαθά, υπηρεσίες κ.λπ.).
Κίνητρα
Η χώρα της Άγκελα Μέρκελ όχι μόνο διαθέτει τις δικές της πηγές, αλλά προσελκύει επενδυτές απ' όλο τον κόσμο, με κίνητρο το σταθερό σε όλα τα επίπεδα περιβάλλον.
Στην έκτη θέση μετά το Λουξεμβούργο βρίσκεται η Ολλανδία που σημειώνει ανάπτυξη με «όπλο» τις εξαγωγές (πετρελαιοειδών, μηχανημάτων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών και τεχνολογικών εξαρτημάτων, κ.λπ.) και τη δεκάδα κλείνει η Δανία, μια οικονομία αξίας 341 δισ. δολαρίων.
Η Κίνα είναι η 57η χώρα της λίστας και η φτωχή της κατάταξη μπορεί να αποδοθεί στη χαμηλή βαθμολογία της στην προσωπική και νομισματική ελευθερία, όπως και στην επενδυτική προστασία.
Το μεγαλύτερο άλμα κατά 31 θέσεις πραγματοποίησαν η Αρμενία και το Καζακστάν που καταλαμβάνουν φέτος τις θέσεις 52 και 71 αντίστοιχα. Στον αντίποδα «βουτιά» 32 θέσεων έκανε η γαλλική Γουιάνα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών η τρομοκρατία αναμένεται να πλήξει σημαντικά το σκορ συγκεκριμένων χωρών όπως το Πακιστάν, το Βέλγιο, τη Νιγηρία, την Τουρκία και τη Γαλλία, αφού τα «τυφλά» χτυπήματα των τρομοκρατών λειτουργούν αποτρεπτικά για επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκεται ένας αριθμός αναδυόμενων αγορών, ενώ «ουραγός» είναι η Βενεζουέλα. Η οικονομία της λατινοαμερικάνικης χώρας αντιμετωπίζει συνεχόμενες πλέον αναταράξεις εξαιτίας κυρίως της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού, καθώς και της εξαθλίωσης πολλών κοινωνικών στρωμάτων, ειδικά στις περιφερειακές κωμοπόλεις όπου παρατηρείται αδυναμία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση αν και έχει θέσει σε εφαρμογή απεγνωσμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αδυνατεί να συγκρατήσει τον εκτροχιασμό της οικονομίας της χώρας αλλά και την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Υπάρχουν χώρες στις οποίες η προσπάθεια να δημιουργήσει κάποιος μία επιχείρηση, αλλά και να την κρατήσει «ζωντανή» μπορεί να χαρακτηριστεί αβίαστα εύκολη υπόθεση.
Υπάρχουν άλλες πάλι, που έχουν στρώσει ένα δρόμο με εμπόδια μπροστά σε όσους φιλοδοξούν να κάνουν κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρει το Forbes oι εταιρείες και οι επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης επί της ουσίας μπαίνουν σε ένα περίπλοκο και επικίνδυνο παιχνίδι. Το «επιχειρείν» ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Διαφθορά
Η μετακίνηση σε ξένες αγορές ή ακόμη και η συνεργασία με μια επιχείρηση του εξωτερικού απαιτεί πολύ καλό ζύγισμα της αρετής των διεθνών προμηθευτών, εξακρίβωση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, αξιολόγηση της βιωσιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων και ένα όσο το δυνατόν λιγότερο διεφθαρμένο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Τα τελευταία τρία χρόνια η διεθνής εμπορική και βιομηχανική ασφαλιστική εταιρεία FM Global βαθμολογεί τις χώρες ανάλογα με την οικονομική τους σταθερότητα, το πολιτικό περιβάλλον και τους πιθανούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι επενδυτές και οι επιχειρηματίες που θέλουν να στήσουν την επιχείρησή τους.
Το περιοδικό Forbes επικαλείται λίστα που καταρτίστηκε από την FM Global και η οποία για τη βαθμολόγηση των χωρών αξιοποίησε στοιχεία του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πολιτικό ρίσκο, βαθμός ευαισθησίας στις τιμές του πετρελαίου, κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: