Τρίτη 31 Μαΐου 2016

«Κομφούζιο» με την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν

«Κομφούζιο» με την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν

Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ από τη Βουλή, οι δυσκολίες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αναμένονται μεγάλα προβλήματα στην εφαρμογή των μέτρων
komfouzio-me-tin-efarmogi-twn-metrwn-pou-psifistikan
 
Μπορεί η κυβέρνηση να πέρασε τα μέτρα των 5,4 δις. ευρώ από τη Βουλή, οι δυσκολίες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Η διαδικασία της εφαρμογής θα είναι εξίσου επίπονη. Μετά το ΕΚΑΣ, πολύ σύντομα αναμένεται να προκύψουν και άλλα προβλήματα κατά την εφαρμογή των μέτρων. Αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη στα εμπλεκόμενα υπουργεία, γνωρίζουν ότι οι τεχνικές δυσκολίες που αναμένεται να προκύψουν είναι τόσο μεγάλες, που μπορεί να προκληθεί σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση και καθυστέρηση στην είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων.
Η υπόθεση του ΕΚΑΣ, δείχνει ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν καθυστερήσεις και λοξοδρομήσεις στην εφαρμογή των μέτρων. Ακόμη και στη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη, δεν βρέθηκε λύση καθώς οι θεσμοί επιμένουν να ζητηθούν εδώ και τώρα τα αναδρομικά από του συνταξιούχους. Σύντομα αναμένεται να ανοίξουν και άλλα μέτωπα:
1.Yποτίθεται ότι άμεσα θα πρέπει να γίνει η αναπροσαρμογή όλων των μισθών και των συντάξεων ώστε να υπολογιστεί η παρακράτηση φόρου με βάση τη νέα κλίμακα. Ακόμη η ΓΓΔΕ δεν έχει αποφανθεί αν ο υπολογισμός θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε η παρακράτηση να ισχύσει από την 1/1/2016 ή αν θα ισχύσει από τον μισθό του Μαίου (ή τη σύνταξη Ιουνίου) και μετά. Αν επιλεγεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή, ο λογαριασμός θα έρθει στους φορολογούμενους με τα εκκαθαριστικά του 2017 ενώ το δημόσιο θα χάσει έσοδα από τον φετινό προϋπολογισμό. Η αναδρομικότητα, θα φέρει από την άλλη μεγαλύτερες μειώσεις στις καθαρές αποδοχές. Αποφάσεις δεν έχουν ανακοινωθεί και χιλιάδες λογιστήρια σε όλη τη χώρα περιμένουν οδηγίες για να βγάλουν μισθοδοσία.
2. Το ψαλίδισμα τουλάχιστον 300.000 επικουρικών συντάξεων –και μάλιστα σε ποσοστό 50%- καταλήξει και αυτό να γίνεται αναδρομικά. Ακόμη και αν εκδοθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος, είναι αμφίβολο αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα μπορέσουν να κάνουν τους υπολογισμούς μέχρι το φθινόπωρο. Ο νόμος λέει ότι για όλους τους συνταξιούχους, θα πρέπει υπολογιστεί εκ νέου η επικουρική σύνταξη. Επί των συντάξιμων αποδοχών, θα υπολογίζεται η νέα επικουρική με συντελεστή 0,45% ανά έτος. Περικοπή, θα γίνει τελικώς σε όσους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής ανω των 1300 ευρώ. Η πρακτική εφαρμογή αυτού του μέτρου, σημαίνει ότι τα ταμεία θα πρέπει να υπολογίσουν συντάξιμες αποδοχές για όλους τους σημερινούς συνταξιούχους. Η έλλειψη στοιχείων, θα περιορίσει την αναζήτηση των αποδοχών στο χρονικό διάστημα των τελευταίων 13 ετών δηλαδή από το 2002 και μετά. Και πάλι όμως, ο όγκος της εργασίας και η έλλειψη των στοιχείων είναι τέτοια που δύσκολα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν  από το φθινόπωρο.
3. Με τον ΕΝΦΙΑ, οι υπάλληλοι της ΓΓΔΕ θα βρουν μεγάλο μπελά καθώς θα κληθούν για πρώτη φορά να υπολογίσουν τις φορολογητές αξίες των αγροτεμαχίων. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα ενώ γνώστες του θέματος φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα φαινόμενα του Αυγούστου του 2014 με τα εκατομμύρια λάθη και τους εξωφρενικούς φορολογικούς λογαριασμούς.
4.Το μεγάλο χτύπημα θα έρθει στις αρχές του χρόνου με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες. Ο νόμος ορίζει ότι βάση υπολογισμού για τις εισφορές του 2017 θα είναι τα εισοδήματα του 2016. Όμως τα εισοδήματα του 2016 δεν πρόκειται να γίνουν γνωστά στις αρχές πριν από την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017. Έτσι, μελετάται να υπάρξειπροκαταβολή ασφαλιστικών εισφορών του 2017 η οποία θα στηριχθεί στον μέσο όρο των αποδοχών του 2013-2015. Για όσους αυτός ο μέσος όρος είναι πολύ υψηλός συγκριτικά με τα εισοδήματα του 2016, δεν αποκλείεται να πληρώσουν εισφορές που δεν θα τους αναλογούν και μετά να περιμένουν από το κράτος να τους επιστρέψει χρήματα

Δεν υπάρχουν σχόλια: