Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ. Γιατί βάλαμε πολούς μικρούς φόρους

Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ. Γιατί βάλαμε πολούς μικρούς φόρους



Διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιωτικοποίησης ΔΕΚΟ (π.χ. ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. Μάλιστα για να το κάνει πιο σαφές κατέθεσε και νομοτεχνική βελτίωση στην οποία ξεκαθαρίζεται πως «ότι γίνεται θα είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και του δημοσίου συμφέροντος».

«Δεν μας άρεσε το Ταμείο, αλλά λέμε μήπως είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτά τα στοιχεία που είναι σκόρπια για το καλό του ελληνικού λαού» 

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ταμείο ενέχει κινδύνους. O κ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά: «Ρωτάει ο κος Καραθανασόπουλος, δεν υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια περιουσία;  Ε, υπάρχει κίνδυνος, αλλά και σε αυτό προσπαθήσαμε να υπάρχει ρητή αναφορά στον νόμο "στις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος.».

«Η ρητή αναφορά που αποκλείει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού συμφέροντος», τόνισε ο υπουργός αποδεικνύοντας ότι τον έλεγχο του Ταμείου έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από την Βουλή, καθώς το ΔΣ του Ταμείου υποχρεώνεται να συζητά την Έκθεσή του στη Βουλή και παρουσιάζει στη Βουλή το πρόγραμμά του, ενώ το στρατηγικό σχέδιο του Ταμείου θα εγκρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.»

Για τους νέους φόρους, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως αντί να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 23%, προωθούνται πολλά μικρά μέτρα: «Δε λέμε ότι όλα τα μέτρα είναι δίκαια, μερικά δεν είναι, άλλα είναι πιο ταξικά».

Για τον «κόφτη»  σχολίασε ο υπουργός πως  δεν ήταν «δικιάς μας κοπής», προχωρήσαμε παρακάτω και βάλαμε στις διατάξεις δικλείδες έτσι ώστε εάν δεν πιάσουμε τους στόχους λόγω ύφεσης που δεν επηρεάζεται από εμάς,  να μην ενεργοποιείται.

Θα είναι σήμα στις αγορές για οικονομική σταθερότητα». «Δεν θα πω τι θα δούμε στο Eurogroup στις 24 Μαΐου. Θα πω τι δεν θα δείτε. Δεν θα δείτε το υποσημείωμα ότι θα κουρέψουμε τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες και τα ομόλογά τους που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάλι ανακεφαλαιοποίηση», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος .

Δείτε όλη την ομιλία το Υπ.Οικονομικών



http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: