Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ Υποχώρηση για το ΕΚΑΣ, δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ

Υποχώρηση για το ΕΚΑΣ, δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υποχώρηση για το ΕΚΑΣ, δημιουργείται Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα χρηματοδοτήσει την επέκταση του εγγυημένου εισοδήματος και την άρση αδικιών, ανακοίνωσε απόψε στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Πόροι θα είναι τα 700 εκατομμύρια του πλεονάσματος και θα χρηματοδοτείται από έσοδα μη εγγεγραμμένα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξάλλου ότι δεν θα ζητηθεί η αναδρομική καταβολή του ΕΚΑΣ και πρόσθεσε ότι στους ένστολους θα δοθεί η δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, επικαλούμενος και τις δεσμεύσεις του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι θα βρεθούν οι κωδικοί.
«Δεν γίνεται να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους, ο κ. Καμμένος δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν οι κωδικοί από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας», είπε ο πρωθυπουργός ενώ σχολιάζοντας τις επικρίσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Στενοχωριέστε γιατί τους θεωρείτε πελατεία σας, αλλά δεν υπάρχει πελατεία, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη και εμείς θα τους στηρίξουμε».
Τα ποσά
Τα ποσά που χάνονται για μεν τα ειδικά μισθολόγια είναι 118 εκατ ευρώ για δε το ΕΚΑΣ μερικά εκατομμύρια (κάτω από 10 εκατ ευρώ, λένε στελέχη του υπουργείου) έναντι των 168 εκατ ευρώ τα οποία υποχρεούται η κυβέρνηση να εξοικονομήσει φέτος. 
Να σημειωθεί ότι η αναδρομική περικοπή του ΕΚΑΣ είχε ψηφιστεί την προηγούμενη εβδομάδα με το νέο Ασφαλιστικό προκαλώντας, από την επόμενη κιόλας ημέρα, αντιδράσεις με αποτέλεσμα την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληκεγγύης να καταθέσει τροπολογία η οποία προβλέπει την επιστροφή (μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη) των ποσών του ΕΚΑΣ  έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018 αν η κάθε δόση ξεπερνά τα 30 ευρώ καθώς και τη διατήρηση της μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα (10%) για τους πρώτους 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι το χάνουν. Σε  εφαρμογή του 3ου Μνημονίου  που προέβλεψε  τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Μάρτιο του 2016 έως τα τέλη του 2019,  με το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσουν από φέτος αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια για να εξοικονομηθούν 168 εκατ ευρώ το 2016 και 716 εκατ ευρώ το τελος του 2019. 
ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
Το ανώτατο όριο από συντάξεις για το ΕΚΑΣ φέτος θα είναι τα 664 ευρώ από τα 850 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό στα 11.000 ευρώ (αντί των 15.380 ευρώ) ενώ τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν και τα ποσά του Επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:
  • 230 ευρώ το μήνα ΕΚΑΣ για εισόδημα μέχρι 7.216 ευρώ (αντί των 7.715,65 ευρώ).
  • 172,50 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.216,01 ευρώ μέχρι 7.518 ευρώ (αντί των 7.715,66 μέχρι 8.018,26 ευρώ).
  • 115 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.518,01 ευρώ μέχρι 7.720 ευρώ (αντί 8.018,27 μέχρι 8.219,93 ευρώ)
  • 57,50 ευρώ ΕΚΑΣ για εισόδημα από 7.720,01 ευρώ μέχρι 7.972 ευρώ (αντί των 8.219,94 μέχρι 8.472,09 ευρώ.
Τέλος, καταργείται το ΕΚΑΣ των 30 ευρώ για όσους είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις από 8.472,10 μέχρι 9.200,00 ευρώ και οικογενειακό έως 13.500 ευρώ.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Κατρούγκαλος για ΕΚΑΣ: Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα

Κατρούγκαλος για ΕΚΑΣ: Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα

Με τροπολογία θα γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός για τη μη καταβολή των αναδρομικών του ΕΚΑΣ, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας στην πρωϊνή εκπομπή του ΑΝΤ1.
«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μην ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εξηγώντας ότι, «προσπαθήσαμε να αντικαταστήσουμε αυτό στο οποίο αποσκοπούσε το ΕΚΑΣ με άλλα μέτρα, όπως η εθνική σύνταξη και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης».
Χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους που το έχουν λάβει από την αρχή του έτους και διέψευσε ότι η επίσπευση της επιβολής φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και της αύξησης της φορολογίας στην μπίρα έγινε ως ισοδύναμο για την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ.
Ο Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στη δημιουργία του Κοινωνικού Ταμείου, την οποία επίσης ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ως μέτρο εξισορρόπησης για τις πληγές που ανοίγουν «όλα αυτά τα αναγκαία και άδικα μέτρα» και διευκρίνισε ότι, το Ταμείο δεν θα αφορά μόνο το ΕΚΑΣ.
«Κανένας δεν πρόκειται να επιστρέψει χρήματα», τόνισε.
Αναφορικά με τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, ανακοίνωσε ότι, η σχετική εγκύκλιος θα βγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα και θα αφορά στα εισοδήματα του 2015.
«Οι δικές μας ρυθμίσεις είναι αποτελεσματικότερες από αυτές που αφορούν το ΕΚΑΣ, είπε αναφερόμενος στην Εθνική Σύνταξη, που αφορά όλους τους συνταξιούχους», είπε ζητώντας «να κρίνετε τα μέτρα που πήραμε σε σύγκριση με αυτά που πρότειναν οι δανειστές».
Ερωτηθείς για το πότε θα βγει η πρώτη σύνταξη με το νέο σύστημα και πότε θα γίνει ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων, εξήγησε ότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει πληρότητα στοιχείων στο ψηφιακό σύστημα για τον υπολογισμό του εργασιακού βίου, ο υπολογισμός θα γίνει βάσει των στοιχείων από το 2002 και έπειτα.
«Όλες οι αιτήσεις που έγιναν από τα μέσα Μαΐου και μετά θα υπολογιστούν με τον νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και οι συντάξεις θα βγαίνουν πιο γρήγορα», σημείωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: