Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ Με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο «σκούπα» - Την Κυριακή ψηφίζονται μέτρα και «κόφτης»

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

Με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο «σκούπα» - Την Κυριακή ψηφίζονται μέτρα και «κόφτης»

Με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο «σκούπα» - Την Κυριακή ψηφίζονται μέτρα και «κόφτης»

Με τη διαδικασία του επείγοντος, και μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, δύο στις αρμόδιες Επιτροπές και άλλες δύο στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Κυριακή 22 Μαΐου, το πολυνομοσχέδιο με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη, 19 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Αμέσως την επόμενη μέρα, Σάββατο 21 Μαΐου, θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τη ψήφιση του.
Σήμερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ενημερωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.
Χθες σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου και δόθηκαν οι τελευταίες κατευθύνσεις προς το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ως προς το θέμα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου καθώς θεωρούν πως και οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα δώσουν συντεταγμένα θετική ψήφο.
Ζητούμενο παραμένει το θέμα της ρύθμισης του χρέους και το αν θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι με την καταβολή της δόσης θα ενισχυθεί η έμμεση ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, εξέλιξη που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ξεδιπλώσει τις πρωτοβουλίες της στα υπόλοιπα πεδία της πολιτικής, που κυρίως σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες έως αργά χθες το βράδυ οι θεσμοί δεν είχαν απαντήσει στην Αθήνα επί της τελικής της πρότασης, ωστόσο στο Μαξίμου επικρατούσε αισιοδοξία πως η πρόταση αυτή θα ικανοποιεί τους δανειστές.
Από την κυβέρνηση ανέφεραν υπογράμμιζαν χθες,  ότι σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νέου μηχανισμού θα έχει η Eurostat. Όπως σημείωναν η ενεργοποίηση του μηχανισμού αφορά μόνο δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία της Eurostat και όχι σε μελλοντικές εκτιμήσεις. Όταν η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τον Απρίλιο κάθε χρόνου θα ανακοινώνει τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, θα διαπιστώνεται εάν υπάρχει απόκλιση και τι μεγέθους. Εφόσον προκύπτουν αποκλίσεις,  θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα και θα ενεργοποιούνται αυτόματα οι περικοπές που θα διορθώνουν το δημοσιονομικό κενό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: