Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Ποιοι είναι οι έμμεσοι φόροι και από πότε αρχίζουν να ισχύουν- Όλη η εγκύκλιος

Ποιοι είναι οι έμμεσοι φόροι και από πότε αρχίζουν να ισχύουν- Όλη η εγκύκλιος

Ποιοι είναι οι έμμεσοι φόροι και από πότε αρχίζουν να ισχύουν- Όλη η εγκύκλιος

Αναλυτικές οδηγίες για όλες τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων και για την επιβολή νέων ως αποτέλεσμα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή δίνει με εγκύκλιο που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» πριν από λίγο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ).
Σε αυτήν περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές για τους έμμεσους φόρους και προβλέπει τα εξής:
Από την 1η Ιουνίου επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης.
Επίσης από 1η Ιουνίου αυξάνεται ο φόρος στη μπύρα από 2,6 ευρώ σε 5 ευρώ ανά 100 λίτρα και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά 100 λίτρα για τις μικρές ζυθοποιΐες.
Αλλάζουν ακόμη τα τέλη ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα. Από τις αλλαγές αυξάνονται έως και 10% οι λιανικές τιμές για τα οχήματα σημερινής λιανικής αξίας άνω των 17.000 ευρώ ενώ για τα φθηνότερα οχήματα επέρχονται μικρές αυξομειώσεις τιμών
Αυξάνεται από τις 15/10 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 λεπτά του ευρώ.
Από τον Γενάρη του 2017
Επιβάλλεται από τον Γενάρη του 2017 φόρος 0,10 ευρώ ανά 100 ml υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιβάλλεται από επίσης, φόρος στον καφέ 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο, 2 ευρώ για τον μη καβουρδισμένο, 4 ευρώ για τον στιγμιαίο και τα συμπυκνώματα καφέ κ.α.
Αυξάνεται από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην αμόλυβδη και ο ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Στο φυσικό αέριο για οικιακή χρήση μειώνεται ο ΕΦΚ από 1,5 ευρώ σε 0,3 ευρώ ανά gigajoule αλλά δεν μειώνεται για το φυσικό αέριο κίνησης.
Καταργείται ο ΕΦΚ για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάλλεται κλιμακωτός ΕΦΚ για τις υπόλοιπες χρήσεις φυσικού αερίου.
Δείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Σε εφαρμογή από 1ης Ιουνίου θέτει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τις αυξήσεις ΦΠΑ που ψηφίστηκαν στη Βουλή πριν μία εβδομάδα.
Ειδικότερα, με την εγκύκλιο του ΓΓΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή ορίζεται ότι από 01.06.2016 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:
- ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ αυξάνεται από 23% σε 24%.
- καταργείται η μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Σύρο,Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο (για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο, η κατάργηση ισχύει ήδη από 01.10.2015).
Επιπροσθέτως, βάσει των νέων διατάξεων:
- ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% για όσα νησιά ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31.12.2016.
- ο διαμορφούμενος συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αναπροσαρμόζεται από 18,70% σε 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης. Επισημαίνεται ότι με τις νέες διατάξεις του νομοσχεδίου δεν επέρχεται καμία αλλαγή στους δύο μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ 13% και 6% οι οποίοι εφαρμόζονται για τα αγαθά που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα III του Κώδικα ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: