Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Οι Έλληνες ψηφίζουν "δαγκωτό" την πληρωμή με μετρητά

Οι Έλληνες ψηφίζουν "δαγκωτό" την πληρωμή με μετρητά

Πρώτη καταχώρηση: 16/05/2016 - 13:41
Τελευταία δημοσίευση: 13:41Οικονομία
Οι Έλληνες ψηφίζουν δαγκωτό την πληρωμή με μετρητά
Το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Πανευρωπαϊκή έκθεση της G4S για τη χρήση μετρητώνστην ΕΕ-28 που διενεργήθηκε σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την ΕΕ και άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς και φορείς. Σε γενικές γραμμές, το 60% των συναλλαγών στην ΕΕ των 28 γίνονται με μετρητά, ενώ το 40% γίνεται με κάρτες ή με ηλεκτρονικές πληρωμές.
Η αύξηση του όγκου των μετρητών που βρίσκεται σε κυκλοφορία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση του ποσοστού των συναλλαγών που γίνονται με κάρτεςή με ηλεκτρονικές πληρωμές, αποτελούν τα βασικότερα συμπεράσματα του πρώτου πανευρωπαϊκού Cash Report της G4S, του μεγαλύτερου Ομίλου ιδιωτικής ασφάλειας και διακίνησης & διαχείρισης αξιών στον κόσμο.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο όγκος των μετρητών στις αγορές της Ευρώπης συνέχισε να αυξάνεται κατά 11% το χρόνο μέχρι και το 2015, ακολουθώντας τη διαχρονική τάση για διπλασιασμό των μετρητών σε κυκλοφορία κάθε δεκαετία. Ειδικότερα, οι αναλήψεις από ATM, που αποτελούν την πιο αξιόπιστη ένδειξη πληρωμών με μετρητά, αυξήθηκαν κατά 14,6% το διάστημα 2009-2014. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ των αξιών από αναλήψεις σε ΑΤΜ στην Ευρώπη τη συγκεκριμένη πενταετία. Ταυτόχρονα όμως, το ποσοστό των συναλλαγών που γίνονται με μετρητά έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση και έχει περιέλθει στο 60%, ενώ πλέον το 40% γίνεται μέσω καρτών ή με ηλεκτρονικές πληρωμές. Σε πραγματικά νούμερα, ο συνολικός όγκος των πληρωμών χωρίς μετρητά έχει αυξηθεί κατά 103,2 δισ. συναλλαγές.
Μάλιστα, ήδη εδώ και 2 χρόνια, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φιλανδία, Εσθονία, Γαλλία και Λουξεμβούργο) η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται χωρίς μετρητά. Από την άλλη, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών, βάσει στοιχείων 2009-14, είναι η Ελλάδα.
«Τα αποτελέσματα της έκθεσης προμηνύουν δεκαετία αλλαγών» ανέφερε ο Graham Levinsohn, CEO της G4S στην Ευρώπη, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης, ενώ κάλεσε και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν ώστε να εκσυγχρονιστεί η χρήση των μετρητών.  Από την πλευρά του, ο  Γιάννης Λυμπερόπουλος, Γενικός Διευθυντής της G4S Cash Solutions, η οποία είναι μέλος του Ομίλου G4S Ελλάδας και διακινεί αξίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, σημείωσε πως «σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρήσης μετρητών μεταξύ των 28 της Ευρώπης, με το 96,6% των συναλλαγών να διενεργούνται με μετρητά». Και πρόσθεσε ότι «όπως είναι αντιληπτό, και παρά την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού που έχουν επιφέρει το τελευταίο διάστημα τα capital controls, το νούμερο αυτό είναι τεράστιο».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πλήρης απελευθέρωση της πώλησης των "κόκκινων" δανείων από το 2018

Πώς από καθαρά κέρδη 50.000 ευρώ απομένουν μόλις 16.275 ευρώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: