Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΓΙΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ολη η περιουσία του Δημοσίου μεταβιβάζεται σε τέσσερις θυγατρικές

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΓΙΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Ολη η περιουσία του Δημοσίου μεταβιβάζεται σε τέσσερις θυγατρικές

Ολη η περιουσία του Δημοσίου μεταβιβάζεται σε τέσσερις θυγατρικές

Σε μια εταιρεία, με τέσσερις θυγατρικές, μεταξύ των οποίων το ΤΧΣ και το ΤΑΙΠΕΔ περνάει ολόκληρη η Δημόσια Περιουσία. Η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», όπως ονομάζεται θα αναλάβει να αξιοποιήσει την ιδιωτική περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου από ακίνητα μέχρι ΔΕΚΟ, με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας. Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση, μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους Θεσμούς, η διάρκεια της ορίζεται σε 99 έτη και αρχίζει από την καταχώριση στο ΓΕΜΗ και την έγκριση του καταστατικού της. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί στο σύνολό του από το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος.
Τα όργανα της εταιρείας είναι η Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αυτό εκπροσωπείται νόμιμα από τον Υπουργό Οικονομικών, το Εποπτικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Ελεγκτές.Το ανώτατο όργανο είναι η Γενική Συνέλευση, το οποίο ωστόσο δεν έχει αρμοδιότητα για την εκλογή και την ανάκληση του διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, τον καθορισμό της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και την τροποποίηση του Καταστατικού.
Τις αρμοδιότητες αυτές έχει το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο υπεύθυνο για την εποπτεία του διοικητικού συμβουλίου και αποτελείται από πέντε (5) μέλη που διορίζονται από τη Γενική Συνέλευση ως εξής:
α) τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού και
β) δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη τα οποία εκλέγονται για τετραετή (4) θητεία.
Θυγατρικές
Κάτω από την «ομπρέλα» της εταιρείας θα ενταχθούν τέσσερις θυγατρικές, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και η ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών), όπου θα υπαχθούν οι ΔΕΚΟ ενώ δίδεται η δυνατότητα στο Δημόσιο, κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου και τη σύμφωνη γνώμη του Εποπτικού συμβουλίου να ιδρύει και άλλες άμεσες θυγατρικές προκειμένου να εκπληρώνει τον εταιρικό της σκοπό.
Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κύρωση της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων, η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, καθώς και ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της Rosco.
Παράλληλα το πολυνομοσχέδιο θεσπίζει όλες τις διαδικασίες για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, τη μεταφορά και παραμονή στο δημόσιο του 51% του Διαχειριστή και την πώληση τουλάχιστον του 20% σε στρατηγικό εταίρο, ενώ καθορίζει και το νέο μοντέλο των ΑΔΙ. Τέλος, συμπεριλαμβάνεται η διάθεση μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ) του 8% του μεριδίου λιανικής της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα μέσα στο 2016, επιπλέον 12% το 2017 και από 13% και 13% το 2018 και το 2019 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: