Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ IMD Εχασε έξι θέσεις η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ IMD

Εχασε έξι θέσεις η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Εχασε έξι θέσεις η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Σημαντικές προκλήσεις μέσα στο 2016 έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, η οποία το 2015 έχασε έξι θέσεις στην παγκόσμια λίστα που διαμορφώνει το Διεθνές Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη του Μάνατζμεντ (IMD).
Σύμφωνα με τη λίστα, η Ελλάδα βρέθηκε στη φετινή μελέτη στην 56η θέση -μεταξύ 61 χωρών- όταν το 2015 ήταν στην 50ή. Μάλιστα, σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση στη συνολική κατάταξη, μετά από εκείνη του Καζακστάν, που υποχώρησε κατά 13 θέσεις.
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες. Στην κατηγορία των δεικτών της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η Ελλάδα κατατάχθηκε 58η, διατηρώντας την ίδια θέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην κατηγορία των δεικτών της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η και σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Σημαντική υποχώρηση καταγράφεται στην κατηγορία των δεικτών της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας»: η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά 14 θέσεις.
Κατά το IMD, η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προωθήσει τις ξένες και διεθνείς ιδιωτικές επενδύσεις, να υποστηρίξει τη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα και να εκλογικεύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, ιδίως όσον αφορά το φορολογικό πλαίσιο. Το IMD υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της, καθώς για παράδειγμα, στον δείκτη που αφορά τους εξειδικευμένους μηχανικούς καταλαμβάνει την 6η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: