Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ Από το 2017 ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών, αποδοχών και φόρου

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Από το 2017 ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών, αποδοχών και φόρου

Από το 2017 ταυτόχρονη πληρωμή εισφορών, αποδοχών και φόρου

Του Γιώργου Γάτου
Αναβάλλεται για την 1/1/2017 (αντί για την 1η Ιουλίου του 2016 που προέβλεψε ο νέος ασφαλιστικός νόμος 4387/16 στο άρθρο 38) η υποχρέωση των εργοδοτών να καταβάλουν ταυτόχρονα μέσω τραπεζικού λογαριασμού τις ασφαλιστικές εισφορές, τις αποδοχές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
«Δεν είναι έτοιμα τα μηχανογραφικά συστήματα για να εφαρμοστεί το μέτρο από την 1η Ιουλίου», δηλώνουν στην «Ημερησία» κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προβλέποντας ότι «θα χρειαστεί χρόνος». Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου αλλά και του ΙΚΑ, είναι να ισχύσει το μέτρο ταυτόχρονα με την έναρξη της λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το νέο ? ενιαίο σύστημα βεβαίωσης, ελέγχου και χρόνου πληρωμής των εισφορών για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων και τους εργοδότες. Για το θέμα αυτό ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος έχει συγκροτήσει, ήδη, ειδική επιτροπή με στελέχη από όλα τα επιμέρους Ταμεία και τα συναρμόδια υπουργεία που θα εισηγηθούν τις τελικές ρυθμίσεις.
Να σημειωθεί ότι την ταυτόχρονη κατάθεση στις τράπεζες των αποδοχών των εργαζομένων με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών είχε προβλέψει από το 2010 ο ν. Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (άρθρο 39 του ν.3863) που, όμως, δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ λόγω των αντιδράσεων των μικρομεσαίων αλλά και των καθυστερήσεων στις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα εξ αιτίας της έλλειψης ρευστότητας η οποία, έκτοτε, διευρύνθηκε.
Μέσω ΔΙΑΣ οι εισφορές στο ΙΚΑ
Από τις 5 Σεπτεμβρίου, πάντως, όλοι οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ με τη χρήση ενός μοναδικού 30ψήφιου κωδικού που ονομάζεται Ταυτότητα Πληρωμής Τρεχουσών Εισφορών (ΤΠΤΕ). Ο κωδικός ΤΠΤΕ θα αποδίδεται άπαξ και δεν θα μεταβάλλεται. Οι εργοδότες που θα απογράφονται από τις 5/9 και μετά, θα έχουν στο έντυπο απόδοσης Αριθμού Μητρώου και τον 30ψήφιο κωδικό για τις πληρωμές.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ, με Γραμμάτιο Είσπραξης Τρεχουσών Εισφορών από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πληρώνουν όσοι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές, δεν έχει συνταχθεί πράξη επιβολής προστίμου ΠΕΕ και ζητούν Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας. Για εργοδότες που δεν έχουν υποχρέωση υποβολής Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης μέσω διαδικτύου (πχ. διαχείριση κτιρίων, εργοδότη οικοδομικοτεχνικών έργων κ.ά.) η απόδοση Ταυτότητας Πληρωμής είναι εθελοντική. Τέλος, διατηρείται η καταβολή των εισφορών στα υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για προαιρετική ασφάλιση, αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης και ειδικών κατηγοριών (εκτός ΑΠΔ).
«Παράθυρο» Γ. Κατρούγκαλου για επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης
Πρόσκληση διαλόγου στους επιστήμονες (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης που θα μειώσουν το βάρος των «πολύ υψηλών εισφορών» τις οποίες θα υποχρεωθούν να καταβάλουν από την 1/1/2017, μετά τη σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα, απηύθυνε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος.
«Είναι ανοιχτό πεδίο για διαπραγμάτευση, μαζί τους καταρχήν, ώστε να δούμε τη μορφή οργάνωσης της ασφάλισης που τους συμφέρει και η οποία θα ανταποκρίνεται στο δημόσιο συμφέρον. Και προφανώς μετά, θα είναι αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς», είπε ο υπουργός μιλώντας σε ημερίδα για το Ασφαλιστικό που οργάνωσε η «Ναυτεμπορική».
Οπως διευκρίνισε, «από την αρχή τούς είχα πει να σκεφτούν το ενδεχόμενο δημιουργίας ασφαλιστικού φορέα του δεύτερου πυλώνα, το οποίο θα δίνει επικουρική σύνταξη και εφ' άπαξ ούτως ώστε να μην είναι 38% η υποχρεωτική εισφορά στο δημόσιο σύστημα, αλλά 27%». Για να συμπληρώσει ότι «αν δεν είχαν αποχωρήσει από τον διάλογο με το υπουργείο θα είχαμε ήδη τελειώσει και δεν θα ήταν ένα ανοιχτό θέμα». Ο Γ. Κατρούγκαλος, υπερασπιζόμενος την πρόσφατη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, δήλωσε ανοικτός για την ανάπτυξη, υπό προϋποθέσεις και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα, του δεύτερου και τρίτου πυλώνα ασφάλισης.
«Νομοτελειακά το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να θεσπίσει στο ασφαλιστικό ένα σύστημα τριών πυλώνων, καθώς η οικονομία σήμερα δεν αντέχει να πληρώνει 27% εισφορές, χωρίς καμία εξασφάλιση για το μελλοντικό ύψος των συντάξεων», εκτίμησε ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος. «Ενα πλήρως αναδιανεμητικό σύστημα μπορεί να καλύψει μόνο τις μίνιμουμ ανάγκες... όπως σε άλλες χώρες, τα ποσοστά αναπλήρωσης πρέπει να είναι ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σημείωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.
«Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τόσο την ένδεια επενδυτικών αποδόσεων, όσο και εκρηκτικά άλλα προβλήματα όπως το δημογραφικό», κατέληξε. «Εκρηξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής λόγω των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών από την 1/1/2017», προέβλεψε τέλος ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
ΟΓΑ: Αναδρομικές αυξήσεις στις εισφορές έως 42,8% 
«Φουσκωμένες εισφορές, λόγω της αναδρομικής από την 1/7/2015 αύξησης κατά 42,8% στον κλάδο της σύνταξης (στο 10% αντί του 7% επί των ασφαλιστικών κατηγοριών) και της ασθένειας (από φέτος στο 3,61%) καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.
Οπως ανακοίνωσε ο ΟΓΑ, από την Δευτέρα 13 Ιουνίου, ξεκίνησε η αποστολή, σε 667.229 ασφαλισμένους (αυτοτελώς απασχολούμενους) των ειδοποιήσεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Β’ εξαμήνου 2015 οι οποίες πρέπει να εξοφληθούν έως 30 Ιουνίου 2016. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού μπορούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους σε όλα τα καταστήματα των ΕΛΤΑ, μέσω του Τραπεζικού Συστήματος ΔΙΑΣ και μέσω e-banking. Στα ειδοποιητήρια με ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνεται και η προσαύξηση του επιτοκίου (8% ετήσιο) του ν.4152/2013, από την 1η του μήνα που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως την 30-06-2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: