Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Ρέγκλινγκ: Στο 3,5% το πλεόνασμα μέχρι νεοτέρας

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Ρέγκλινγκ: Στο 3,5% το πλεόνασμα μέχρι νεοτέρας

Ρέγκλινγκ: Στο 3,5% το πλεόνασμα μέχρι νεοτέρας

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε δάνεια με πολύ ευνοϊκούς όρους προς την Αθήνα, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ανακοινώνοντας ότι εκταμιεύτηκαν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε ότι τα επιτόκια που βαρύνουν τα ελληνικά δάνεια είναι πολύ χαμηλότερα του 1%, με ωρίμανση στα 32 χρόνια.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, ο μηχανισμός «θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια προς την Ελλάδα, με πολύ ευνοϊκούς όρους». Όπως διευκρίνισε, το επιτόκιο των δανείων προς την Ελλάδα βρίσκεται κάτω του 1%, ενώ η περίοδος ωρίμανσης των ομολόγων ανέρχεται στα 32 έτη.
Όσον αφορά τους στόχους του προγράμματος, κατέστησε σαφές ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να σεβαστούν πως ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέρχεται στο 3,5% του ΑΕΠ, έως το 2018.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Τόνισε πως είναι σε πολύ στενή συνεργασία με τον Έλληνα υπουργό υπογραμμίζοντας πως ο ESM προσδοκά να είναι επί μακρόν συνεργάτης της Ελλάδας. Ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στα εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν απέκλεισε μια γενναία επιμήκυνση της λήξης ορισμένων δανείων.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι Ελλάδα και δανειστές έχουν αυξήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης και πιστεύουν ότι τα όποια προβλήματα θα λύνονται πιο έγκαιρα.
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η συζήτηση για το χρέος πρεπει να συνεχιστεί και πως τους επόμενους μήνες θα διεξαχθεί μια παράλληλη συζήτηση για το χρέος και τα προαπαιτούμενα με στόχο να κλείσουν και οι δυο εως το τέλος του έτους.
«Μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης το βάρος θα πρεπει να πείσει στην αναπτυξιακή ατζέντα κάτι που θα βελτιώσει και τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε ο υπουργός.
Σε σχέση με το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο προγράμμα ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως τα καλά νέα ειναι πως το Eurogroup βρίσκει λύσεις τα κακά νέα ειναι πως τις αποφάσεις τις πέρνει την τελευταία στιγμή. «Πάλι θα βρεθεί λύση τη τελευταία στιγμή», είπε σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: