Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ Εσωτερική στάση πληρωμών για 7 στους 10 πολίτες-επιχειρήσεις

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΜΕΤΡΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Εσωτερική στάση πληρωμών για 7 στους 10 πολίτες-επιχειρήσεις

Εσωτερική στάση πληρωμών για 7 στους 10 πολίτες-επιχειρήσεις

TOY ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Εκρηξη της εσωτερικής στάση πληρωμών από επιχειρηματίες και νοικοκυριά αποκαλύπτει το «οικονομικό βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ.
Επτά στους δέκα μετά και τα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν φέτος τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι υψηλότερο από την αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2014.
Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO που διεξήγαγε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου στο διάστημα 30 Μαΐου - 2 Ιουνίου, εννέα στους δέκα θεωρούν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά οδηγούν την οικονομία σε ύφεση.
Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος για τον οποίο φυσικά και νομικά πρόσωπα δηλώνουν ότι δεν έχουν να πληρώσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Και όχι μόνο αυτό: Οκτώ στους δέκα πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς οι στόχοι με όσα ψηφίστηκαν δεν θα επιτευχθούν.
Εσωτερική στάση πληρωμών για 7 στους 10 πολίτες-επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνας σχολίασε: «Και από την τελευταία έρευνα του Επιμελητηρίου διαφάνηκε ότι το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια βυθίζει την οικονομία στην ύφεση.
Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
Για ακόμη μία φορά επιμένουμε στην ανάγκη προώθησης και υλοποίησης αναπτυξιακών μέτρων που θα δώσουν νέα πνοή στην αγορά».
Εσωτερική στάση πληρωμών για 7 στους 10 πολίτες-επιχειρήσεις
ΕΥΡΗΜΑΤΑ 
Ειδικότερα, τα ευρήματα της δημοσκόπησης στην οποία απάντησαν 1.000 άτομα δείχνουν σε ό,τι αφορά τη «στάση πληρωμών» πως το 69% θεωρεί πως δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις για το 2016.
Το ποσοστό αυτό είναι 10% μεγαλύτερο από ό,τι ήταν σε αντίστοιχο ερώτημα που τέθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Μόλις το 21% πιστεύει πως θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτές τις υποχρεώσεις του. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα. Το 10% δεν παρείχε κάποια εκτίμηση.
Στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με την αξιολόγηση των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά, το 89% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση. Μόλις το 6% δείχνει να τις εμπιστεύεται ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην ανάπτυξη, ενώ το 5% δεν εξέφρασε κάποια άποψη για το θέμα αυτό.
Επιπλέον, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση διαφαίνεται και από το ακόλουθο αποτέλεσμα της έρευνας.
Το 78% όσων απάντησαν πιστεύει ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ μόλις το 7% διαπιστώνει ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική είναι σε θέση να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων αυτών.
Το 15% δεν συμμετείχε σε αυτήν την ερώτηση, καταγράφοντας αρκετά υψηλό ποσοστό αποχής.
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ 
Στο πρώτο από τα δύο πάγια ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, και αναφέρεται στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 78% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με μόλις 2% βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Φεβρουαρίου, το 14% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξοι και το 8% επέλεξε να μην απαντήσει.
Στο δεύτερο από τα δύο αυτά ερωτήματα, το οποίο αναφέρεται στον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 76% των πολιτών είναι απαισιόδοξο για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, με μόλις 3% να βλέπει βελτίωση από τη προηγούμενη έρευνα, ενώ το 16% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 8% δεν διατύπωσε κάποια άποψη.
Στοιχεία - φωτιά
Το 78% όσων απάντησαν πιστεύει ότι θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ μόλις το 7% διαπιστώνει ότι η τρέχουσα οικονομική πολιτική είναι σε θέση να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων αυτών.
Το 78% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση με μόλις 2% βελτίωση από το προηγούμενο ποσοστό του Φεβρουαρίου, το 14% των συμμετεχόντων είναι αισιόδοξο και το 8% επέλεξε να μην απαντήσει.
Εννέα στους δέκα θεωρούν ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά οδηγούν την οικονομία σε ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: