Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Αμετάβλητα αναμένεται να αφήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συνεδριάζει σήμερα στη Βιένη και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ πιθανότατα θα αναθεωρηθούν ανοδικά οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης.
Μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου και είναι πιθανόν να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αγορών εταιρικών ομολόγων.
Πιθανότατα θα συζητήσει, επίσης, πώς οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να αποκτήσουν πάλι πρόσβαση στην κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μετά από ένα και πλέον χρόνο που χρηματοδοτούνταν μόνο μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) με υψηλότερα επιτόκια.
Με τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου να έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, μετά από συνεχείς πτωτικές αναθεωρήσεις τα τελευταία τρίμηνα, γεγονός που υποστηρίζει την έκκληση του Ντράγκι να υπάρξει υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει πάρει η ΕΚΤ. Πράγματι, οι αγορές εταιρικών ομολόγων, που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο, θα αρχίσουν τον Ιούνιο, ενώ και η πρώτη κατανομή των πολύ φθηνών (τετραετών) δανείων από την ΕΚΤ (των λεγόμενων TLTROs) θα αρχίσει αργότερα μέσα στον μήνα, στηρίζοντας το επιχείρημα ορισμένων αξιωματούχων ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να λάβει νέα μέτρα έως το φθινόπωρο.
Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνουν την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων (γνωστή και ως waiver) για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με φθηνό επιτόκιο και αναμένεται να δώσουν σήμερα ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον Ιούνιο. Η επαναφορά του waiver μπορεί, επίσης, να ανοίξει τον δρόμο για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες έως 27 δις. ευρώ πολύ φθηνών δανείων (ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο) από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: