«Τσουνάμι» φόρων φέρνει ο Σεπτέμβριος

«Τσουνάμι» φόρων φέρνει ο Σεπτέμβριος

«Τσουνάμι» φορολογικών υποχρεώσεων προμηνύεται και τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται αφού οι πληρωμές δόσεων του φόρου εισοδήματος θα ξεκινήσουν αργά και αυτές του ΕΝΦΙΑ... νωρίς. 

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν στην αρχή του χρόνου από το υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει για το 2016 μια πιο ομαλή πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών, το φθινόπωρο αναμένεται να φέρει άλλη μια χρονιά ένα κύμα φόρων για τρεις λόγους: 

1. Ο φόρος εισοδήματος θα πληρωθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσης με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου . 

2. Με βάση δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα εσόδων κ. Γιώργου Πιτσιλή η ανεξάρτητη πλέον αρχή δημοσίων εσόδων θα είναι έτοιμη να στείλει τα εκκαθαριστικά για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτητών ακινήτων μέσα στο Αύγουστο . Συνεπώς η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μαζί βέβαια με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

3. Περίπου το 1/3 (2 εκατ. από τα συνολικά 6 εκατ. φορολογούμενων) εξυπηρετούν ακόμη ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών παλαιότερων ετών. Μάλιστα για φέτος χάνουν εντελώς τη ρύθμιση αν δεν καλύψουν την καθυστερούμενη δόση 15 ημέρες μετά τη λήξη της.
Είτε λοιπόν πρόκειται για την «ρύθμιση Βαλαβάνη» που προέβλεπε την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις, είτε την πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων, όλοι αυτοί θα έχουν για τον Σεπτέμβριο να πληρώνουν στην εφορία τριπλή δόση: 

Μια για τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, μια για τον ΕΝΦΙΑ και μια για το φόρο εισοδήματος του 2016. Κάποιοι από αυτούς θεωρείται πιθανό να εντάξουν σε 12μηνη ρύθμιση και τον φετινό φόρο εισοδήματος.Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ότι για φέτος ο φόρος εισοδήματος θα είναι από λίγο έως πολύ υψηλότερος. 

Στα χαμηλά εισοδήματα θα είναι της τάξης των λίγων ευρώ και θα προέρχεται από την μείωση του αφορολόγητου από τα 9500 ευρώ στα 8363 ευρώ σχεδόν για το σύνολο των συνταξιούχων που δεν έχουν – πια - προστατευόμενα μέλη. Με αυξημένους και τους συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα 20.000, αυτόματα η εικόνα του φετινού φορολογικού Σεπτεμβρίου θα γίνει πολύ χειρότερη.

Με αργούς ρυθμούς οι δηλώσεις 
Ίσως όλοι αυτοί είναι οι λόγοι που περίπου 2 στους τρεις φορολογούμενους δεν έχουν υποβάλλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία (5/6) της ΓΓΔΕ έχουν υποβληθεί μόνο 2.139 127 από τα συνολικές 6,1 εκ δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 20 Ιουνίου οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών.

Από τις υποβληθείσες δηλώσεις έχουν ήδη εκκαθαριστεί 2.112.060. Οι 652.738 (ποσοστό 30,77% ) είναι χρεωστικές με μέσο φόρο για κάθε φορολογούμενο 992 ,6 ευρώ και συνολικό αναλογούντα φόρο 647.904.059 ευρώ. Οι 388.509 δηλώσεις (ποσοστό 18,32% ) είναι πιστωτικές και ο συνολικός φόρος που θα πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο φτάνει τα 101.386 971 ευρώ.Τέλος μηδενικές είναι 1.079.813 δηλώσεις που αντιστοιχούν στο 50,91% 

Στην παρούσα φάση η ΓΓΔΕ δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για κύμα δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, με κάποιους πιο τολμηρούς να περιμένουν ακόμη και μια παράταση της τελευταίας στιγμής ρισκάροντας πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Στα 4 δισ. ευρώ ο μηνιαίος «λογαριασμός» των φόρων μέχρι τέλος του 2016

Στα 4 δισ. ευρώ ο μηνιαίος «λογαριασμός» των φόρων μέχρι τέλος του 2016

To ποσό των 30 δισ. ευρώ μέσα στο β’ εξάμηνο θα πρέπει να συγκεντρωθεί στα κρατικά ταμεία προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας και έρθει ο... δημοσιονομικός κόφτης από την επόμενη άνοιξη.
Ο λογαριασμός για εκατομμύρια Ελληνες είναι ιδιαίτερα βαρύς αφού κάθε μήνα θα πρέπει να πληρώνουν φόρους και χαράτσια που δεν έχουν προηγούμενο.
Τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του μήνα, το ποσό που θα κληθούμε να αποδώσουμε στο δημόσιο, δε θα ξεπεράσει τα 3,5 δις. ευρώ. Ομως, ο Ιούλιος θα είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου και θα κληθούμε να καταβάλλουμε το απίστευτο ποσό των 6 δις. ευρώ. Ένα ολόκληρο «μνημόνιο» θα πρέπει να πληρωθεί σε έναν μήνα.
Το κυβερνητικό σχέδιο, σύμφωνα με το Fpress, που είχε καταρτιστεί στις αρχές του χρόνου, προέβλεπε επίσπευση στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τον Απρίλιο ώστε να μην συσσωρευτούν όλες οι υποχρεώσεις στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Το σχέδιο αυτό όμως «κόλλησε» μεταξύ άλλων και λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση. 

Οι προετοιμασίες για τον ΕΝΦΙΑ του 2016 ουσιαστικά δεν έχουν ξεκινήσει κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος δηλαδή μετά τον Ιούνιο. Έτσι, για τα οκτώ εκατομμύρια των φορολογουμένων, θα επαναληφθεί το περυσινό σκηνικό: κάθε μήνα που θα περνάει από τον Ιούλιο και μετά, οι φόροι θα ξεπερνούν τα τέσσερα δις. ευρώ με ότι αυτό συνεπάγεται για την εισπραξιμότητα των φόρων αλλά και τη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών το ύψος των οποίων ξεπέρασε και το φράγμα των 86 δις. ευρώ.
Αναλυτικά θα πρέπει να δοθούν:
1. Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, αναμένεται να καταβληθεί Ιούλιο. Από την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα προκύψει υποχρέωση καταβολής φόρων άνω των τριών δις. ευρώ καθώς έχουν επιβληθεί και πρόσθετα μέτρα σε σχέση με πέρυσι (σ.σ αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης).
2. Για τον ΕΝΦΙΑ του 2016, ο σχεδιασμός δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Το μόνο που έχει γίνει κατ’ απαίτηση των τεχνικών κλιμακίων είναι η ψήφιση των καινούργιων συντελεστών. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί στο 2ο εξάμηνο του 2016, πιθανότατα σε 5 ή 6 μηνιαίες δόσεις. Ολόκληρο το ποσό των 2,65 δις. ευρώ δηλαδή, θα καταβληθεί μέσα στο β’ εξάμηνο.
Από τη διαπραγμάτευση, προέκυψαν νέα εισπρακτικά μέτρα: αύξηση παρακράτησης φόρου σε μισθωτούς-συνταξιούχους, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης κλπ. Όλα αυτά τα μέτρα, θα ενεργοποιηθούν μέσα στο β’ εξάμηνο. Η νέα εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ο νέος φόρος εισοδήματος, επηρεάζει την παρακράτηση που γίνεται σε μισθούς και σε συντάξεις. Ήδη, επειδή οι νέοι συντελεστές θα αφορούν στα εισοδήματα του 2016, κάθε μισθωτός και κάθε συνταξιούχος θα έχει συσσωρεύσει ένα χρέος (σ.σ η παρακράτηση θα έπρεπε να γίνεται κανονικά από τις αρχές του χρόνου με βάση τους νέους συντελεστές).
Βάσει του προγραμματισμού που είχε γίνει τον χειμώνα τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου θα έπρεπε να διαμορφωθούν – μετά από τις επιστροφές φόρου- στα 19,44 δις. ευρώ ενώ για το δεύτερο εξάμηνο ήταν προγραμματισμένο να εισπραχθούν 26,175 δις. ευρώ. Δεδομένου ότι ήδη από το πρώτο τετράμηνο υπάρχει απόκλιση στα φορολογικά έσοδα αλλά και ότι προστέθηκαν καινούργια φορολογικά βάρη με ημερομηνία πληρωμής μέσα στο 2ο εξάμηνο, ο λογαριασμός του δευτερου εξαμήνου αναμένεται να προσεγγίσει ακόμη και τα 30 δις. ευρώ.



Στα παραπάνω ποσά δεν έχουν συνυπολογιστεί τα πρόσφατα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Οι φόροι φέρνουν black out στην οικονομία

Οι φόροι φέρνουν black out στην οικονομία

Αποφασιστικό χτύπημα στο εισόδημα των νοικοκυριών, και κατ' επέκταση στην κατανάλωση και ευρύτερα στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να επιφέρει το μπαράζ νέων φόρων που άρχισαν να εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου.

Συν τοις άλλοις, και καθώς τα δεκάδες μέτρα μπαίνουν σε στάδιο υλοποίησης, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με ακραίες επιβαρύνσεις οι οποίες καθιστούν ισχυρότερο από ποτέ το κίνητρο της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, σύμφωνα με την καθημερινή, αναμένεται ότι θα επιτείνουν την ύφεση και θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία αφιλόξενη για επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα οδηγούν επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε «λουκέτο».

Το σοβαρότερο όλων όμως είναι ότι, την ίδια ώρα, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται, λόγω της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος και σχεδόν όλων των έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Και όλα αυτά, ενώ οι πωλήσεις στη λιανική σημειώνουν καθίζηση. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2016 η συνολική αξία πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 7,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ η μεγαλύτερη -κατά 13%- μείωση των πωλήσεων σημειώθηκε στα τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει η Καθημερινή οι καταναλωτές πλέον περικόπτουν ακόμη και την αγορά βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, καθώς ύφεση και φόροι έχουν φέρει σε δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Τα οποία μάλιστα παύουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ έφθασαν στα 2,7 δισ. ευρώ.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τη νέα παρακράτηση φόρου

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τη νέα παρακράτηση φόρου

Μειώσεις αλλά και αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές από τον Ιούνιο θα έχουν περίπου 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω των αλλαγών στη μηνιαία παρακράτηση.

Ωστόσο οι μειωμένες ή οι αυξημένες κρατήσεις ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών και τον αριθμό των παιδιών δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου όπως προβλέπει ο νόμος για τη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τα ποσά που αναλογούν στους πέντε πρώτους μήνες του 2016 θα περιληφθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα του 2017.

Έτσι για όσους υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου, αυτή θα πληρωθεί με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν την επόμενη χρονιά.

Αντίστοιχα όσοι έχουν όφελος από τις κλίμακες, σύμφωνα με το Έθνος, θα το δουν στην εκκαθάριση της δήλωσης για το φορολογικό έτος 2016.

Ειδικότερα:
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 προστατευόμενα παιδιά με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 617 ευρώ και μέχρι 1.900-2.000 ευρώ θα «χάσουν» έως και 19,5 ευρώ το μήνα.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά με μηνιαίες αποδοχές από 2.000 έως 3.000 ευρώ θα δουν τις μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος να αυξάνονται έως και 29,35 ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά και με μηνιαίες αποδοχές από 720 και μέχρι 2.250 ευρώ θα έχουν μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου και θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να μειώνονται έως 22,75 ευρώ.

Ιδιωτικοί υπάλληλοι με 3 ή περισσότερα παιδιά και αποδοχές μέχρι 850 ευρώ και δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.000 ευρώ δεν θα έχουν καμία μεταβολή στα καθαρά ποσά αποδοχών τους.

Δημόσιοι υπάλληλοι ή συνταξιούχοι με παιδιά και μηνιαίες αποδοχές από 2.333 ευρώ μέχρι και 3.333 ευρώ θα έχουν ελάφρυνση από 1,77 ευρώ τον μήνα όσοι έχουν ένα παιδί μέχρι 40,96 ευρώ για τρία παιδιά και πάνω.

Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με παιδιά και μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.000 ευρώ και μέχρι 2.929 ευρώ θα έχουν μείωση του παρακρατούμενου φόρου που θα ξεκινά από 12,59 ευρώ για ένα παιδί και θα φθάνει τα 35,11 ευρώ.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ

Αύξηση 13,8% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο

Αύξηση 13,8% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο

Αύξηση 13,8% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διαθεσή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Έτσι, υπερκαλύφθηκε ο στόχος του προυπολογισμού. 

Το πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος, σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζονται αυξημένα 2,2% σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπερκαλύπτουν το στόχο του προυπολογισμού κατά 4,3%.



Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ