Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

«Κόφτης» μπαίνει και στις συνταγές φαρμάκων το φθινόπωρο

«Κόφτης» μπαίνει και στις συνταγές φαρμάκων το φθινόπωρο

«Κόφτης» μπαίνει και στις συνταγές φαρμάκων το φθινόπωρο

«Κόφτης» μπαίνει και στις συνταγές των φαρμάκων καθώς ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει νέο, αυστηρότερο πλαίσιο για τη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Οργανισμού που θα δίνει τα φάρμακα στους ασθενείς με το... σταγονόμετρο. 

Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του, προβλέπει την πλήρη καταγραφή του αριθμού των χαπιών που έχουν χορηγηθεί σε κάθε ασθενή. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο ασφαλισμένος χρειαστεί εκ νέου συνταγογράφηση, το σύστημα θα δείχνει αν φτάνουν τα χάπια από την προηγούμενη συνταγή ή αν χρειάζεται και πόσα παραπάνω για να ολοκληρώσει τη θεραπεία του.
Για παράδειγμα, ο συμβεβλημένος γιατρός χορηγεί στον ασφαλισμένο συνταγή στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να λάβει τρία χάπια για επτά ημέρες -σύνολο 21 χάπια. Ο ασθενής παίρνει δύο κουτιά του φαρμάκου, σύνολο δηλαδή 30 χάπια. Στην περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί εκ νέου την ίδια θεραπεία δηλαδή άλλα 21 χάπια θα μπορεί να πάρει από το φαρμακείο μόνο ένα κουτί με 15 χάπια, ακόμη κι αν η συνταγή αναγράφει δύο κουτιά. Το σύστημα του ΕΟΠΥΥ θα έχει καταγράψει το «υπόλοιπο» των εννέα χαπιών που προέκυψε από την προηγούμενη θεραπεία και σε αυτό το υπόλοιπο θα προστίθενται τα 15 χάπια από το νέο κουτί.
Όπως ανέφερε στο Έθνος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, το σύστημα βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησής του και εκτιμάται ότι θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: