Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία αποκτούν ΗΔΙΚΑ, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και Επιτροπή Ελέγχου "πόθεν έσχες"

Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία αποκτούν ΗΔΙΚΑ, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και Επιτροπή Ελέγχου "πόθεν έσχες"

Πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία αποκτούν ΗΔΙΚΑ, Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και Επιτροπή Ελέγχου "πόθεν έσχες"
Πρόσβαση στα απόρρητα στοιχεία των φορολογουμένων τα οποία περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό αρχείο του πληροφοριακού συστήματος ΤΑΧΙS που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν πλέον να έχουν εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, οι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου καθώς επίσης και τα πρόσωπα τα οποία μετέχουν στις Επιτροπές Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ("πόθεν έσχες").
Η πρόσβαση στους υπαλλήλους της ΗΔΙΚΑ παρέχεται με σκοπό να αντλούν πληροφορίες για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων ώστε να προσδιορίζουν με ακρίβεια τους οικονομικά αδύναμους δικαιούχους παροχών προνοιακού χαρακτήρα και παροχών υγείας.

Η πρόσβαση στους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς επιτρέπεται για ελεγκτικούς σκοπούς και ειδικότερα για τη διευκόλυνση των ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών που διενεργούνται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, από τους υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και από την Επιτροπή Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.
Η προτεινόμενη διάταξη που περιλαμβάνεται στην τροπολογία έχει αναλυτικά ως εξής:
Τροποποίηση άρθρου 17 ν. 4174/2013
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 προστίθενται περιπτώσεις ια', ιβ' και ιγ' ως εξής:
«ια) σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ «ΗΔΙΚΑ ΑΕ» του ν. 3607/2007 (Α'245) για σκοπούς υλοποίησης κοινωνικών προγραμμάτων προνοιακού χαρακτήρα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και σχετικών προβλέψεων παροχών υγείας σε ομάδες πληθυσμού από το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
«ιβ) στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, που διενεργούνται από αυτόν, σε εξουσιοδοτημένους προς τούτο υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, που διενεργούνται από αυτό, ή κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθώς και σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του ν. 3074/2002 (Α" 296) στο πλαίσιο ελέγχων, επιθεωρήσεων και ερευνών, που διενεργούνται κατόπιν εντολής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης,
ιγ) στα πρόσωπα και τα όργανα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και 3Α του ν. 3213/2003 (Α' 309), όπως εκάστοτε ισχύει, στο πλαίσιο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων του άρθρου 1 του ίδιου νόμου. Τα στοιχεία χορηγούνται αποκλειστικά για τα ελεγχόμενα πρόσωπα αρμοδιότητάς τους και αφορούν μόνον τα ελεγχόμενα έτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: