Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Η Μεγάλη Δευτέρα για αξιολόγηση & εκταμίευση της δόσης

Η Μεγάλη Δευτέρα για αξιολόγηση & εκταμίευση της δόσης

Το μεσημέρι συνεδριάζει –μέσω τηλεδιάσκεψης- το Euroworking Group με στόχο να αποτιμήσει την πρόοδο στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης
i-megali-deutera-gia-aksiologisi--ektamieusi-tis-dosis
 
Το μεσημέρι συνεδριάζει –μέσω τηλεδιάσκεψης- το Euroworking Group με στόχο να αποτιμήσει την πρόοδο στη διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης μετά και την ψήφιση των τροπολογιών. Αν κριθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς –πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με το υπεραταμείο αποκρατικοποιήσεων αν και κυβερνητικά στελέχη μιλούν για κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων- τότε μέσα στις επόμενες ημέρες η συμφωνία θα αρχίσει να κάνει τον γύρο των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων (μεταξύ των οποίων και το γερμανικό) προκειμένου να δοθούν και οι τελευταίες εγκρίσεις για την εκταμίευση της δόσης.
Δεύτερη συνεδρίαση του EWG αναμένεται την Πέμπτη. Αυτή τη φορά, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών θα συνεδριάσουν προκειμένου να προετοιμάσουν το Eurogroup της 16ης Ιουνίου. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα έχει λάβει τα χρήματα ώστε η συζήτηση στο Eurogroup να μην αφορά στην 1η αξιολόγηση αλλά στο ελληνικό χρέος.
Ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν κάτι που σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου) η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν πρόκειται να σταματήσει καθόλου.
Αμέσως μετά την εκταμίευση, ξεκινά για την ελληνική πλευρά ο μαραθώνιος για να κλείσει και η δεύτερη λίστα με τις «ουρές» τις πρώτης αξιολόγησης, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρωθεί για να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο περίπου 2,8 δισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα).
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στη Ολομέλεια της Βουλής
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στη Ολομέλεια της Βουλής
Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να κλείσουν οι ακόλουθες εκκρεμότητες:
1.      Να οριστικοποιήσει το πλαίσιο λειτουργίας της νέας αρχής δημοσίων εσόδων. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι πόροι λειτουργίας της νέας αρχής και να διοριστεί το συμβούλιο διοίκησης
2. Να πρέπει να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
3. Θα πρέπει να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος και θα αποκτήσει τουλάχιστον το 20% των μετοχών.
4. Θα πρέπει να προκηρυχθεί η πρώτη δημοπρασία ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας και
5. Να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν κάτι που σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν πρόκειται να σταματήσει καθόλου
Ακόμη και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν κάτι που σημαίνει ότι θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ. ευρώ η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν πρόκειται να σταματήσει καθόλου
Παράλληλα με τις ουρές της α’ αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν να τρέχουν και τα προαπαιούμενα της β’ αξιολόγησης τα οποία θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τον Οκτώβριο. 
Πρόκειται για τουλάχιστον 43 εκρεμμότητες μεταξύ των οποίων:
  • Οι προτάσεις των τριών εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν σε φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα, υλικά οικοδομών, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, τα αναψυκτικά, τα πετρελαϊκά προϊόντα κλπ
  • Στα εργασιακά, θα κυριαρχήσει το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου (σ.σ αλλαγές στις προϋποθέσεις για τις απεργίες αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα προκηρύσσονται) αλλά και τοπλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με τους «θεσμούς» να πιέζουν για την πλήρη απελευθέρωσή τους. Θα ανοίξει και το θέμα του 13ου και του 14ου μισθού με το πιο ήπιο σενάριο να μιλάει για ενσωμάτωση των δύο αυτών μισθών στους υπόλοιπους 12.
  • Παρεμβάσεις αναμένονται και για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Μέχρι τον Ιούλιο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στη λήψη μέτρων με στόχο να τονώσει και τα φορολογικά έσοδα αλλά και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Το προσχέδιο της αναθεώρησης του μνημονίου εμπεριέχει ενότητα που υποχρεώνει την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει μέχρι το φθινόπωρο ολόκληρο το πλαίσιο των κοινωνικών παροχών. Στο προσχέδιο μάλιστα γίνεται λόγος για την ανάγκη περικοπών της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ (σ.σ αντιστοιχεί σε περίπου 850 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι για τη χρηματοδότηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η αναμόρφωση του πλαισίου των κοινωνικών παροχών θα πρέπει να νομοθετηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Η πανελλαδική διάθεση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προγραμματίζεται για το 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: