Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Οι «καυτές» εγκύκλιοι του ασφαλιστικού

Οι «καυτές» εγκύκλιοι του ασφαλιστικού

Πρώτη καταχώρηση: 06/06/2016 - 08:59
Τελευταία δημοσίευση: 08:59Οικονομία
Οι «καυτές» εγκύκλιοι του ασφαλιστικού
«Φωτιά» έχουν πάρει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων καθώς εντός των επόμενων ημερών πρέπει να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες εγκύκλιοι (πιθανότατα και κάποιες υπουργικές αποφάσεις) για την υλοποίηση του πρόσφατα ψηφισθέντος ασφαλιστικού νόμου.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς μετά το παρ’ ολίγον φιάσκο με τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τρέχει να προλάβει ώστε όλες οι περικοπές που βάσει νόμου ισχύουν από τις συντάξεις Ιουνίου (καταβλήθηκαν στο τέλος Μαΐου) πρέπει να επιβληθούν άμεσα, και να μην χρειαστεί η αναζήτηση αναδρομικών από τους συνταξιούχους, πέραν του ενός μήνα.
Στην κυβέρνηση άλλωστε, γνωρίζουν ότι η συσσώρευση αναδρομικών θα δημιουργήσει έντονες κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις.
Οι εγκύκλιοι που αναμένονται να εκδοθούν θα αφορούν τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, υψηλές κύριες συντάξεις, καθώς και προσυνταξιοδοτικές παροχές τραπεζοϋπαλλήλων. 
Ακόμη και για το ΕΚΑΣ, όπως αναφέρει το Euro2day, ειδικοί εκτιμούν ότι απαιτείται νέα εγκύκλιος για να καθορίσει πως θα επιστραφούν από τους χαμηλοσυνταξιούχους αναδρομικά, παροχές ενός μήνα που δόθηκαν με τη σύνταξη Ιουνίου, καθώς με την τελευταία τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα, ορίζεται ρητά ότι η περικοπή ξεκινά από τον Ιούνιο.

Οι επικουρικές συντάξεις

Με πυρετώδεις ρυθμούς και ιδιαίτερη προσοχή «δουλεύονται» οι διευκρινίσεις για το πώς θα γίνουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Πιθανότατα θα εκδοθούν ως Υπουργική Απόφαση από το υπουργείο Εργασίας και θα αφορά μειώσεις οι οποίες θα ξεκινούν από τη σύνταξη του Ιουνίου που καταβλήθηκε ήδη. 
Βάσει των πληροφοριών που υπάρχουν, θα αφορά περίπου 200.000 ήδη συνταξιούχους που εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά, δηλαδή 1.170 ευρώ καθαρά. «Κλειδί» στον υπολογισμό αυτών που θα υποστούν τις περικοπές, είναι το εάν οι συνταξιούχοι αυτοί συνταξιοδοτήθηκαν με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης και συγκεκριμένα πάνω από 0,45% κατ έτος.
Βάσει του νόμου, η επικουρική θα πρέπει να επανυπολογιστεί. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μόνο εφόσον το άθροισμα των μεικτών αποδοχών υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Θα χρειαστεί νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών που ήδη έχουν ληφθεί υπόψη και υπάρχουν στον φάκελο του συνταξιούχου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 40% στο μεικτό ποσό (προ μνημονιακών περικοπών).

Τα μερίσματα

Στο τέλος Ιουνίου αναμένεται και η πρώτη περικοπή για τους 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους που εισπράττουν μέρισμα από το ΜΤΠΥ. Το μέρισμα ψαλιδίζεται 35%-40% αναδρομικά από 1/1/2016. Οι μερισματούχοι πρέπει να «επιστρέψουν» την διαφορά του παλαιού με το νέο μέρισμα για τους μήνες Ιανουάριο – Μάρτιο του 2016. Η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε τρεις δόσεις.

Στα τέλη Ιουνίου θα πληρωθεί για πρώτη φορά το τριμηνιαίο μέρισμα (Απρίλιος – Ιούνιος) με τις περικοπές και μέρος των αναδρομικών. Οι επόμενες καταβολές θα είναι στις 29 Σεπτεμβρίου και στις 31 Δεκεμβρίου. Αναμένεται εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας που να κάνει αποδεκτή την πρόταση της Διοίκησης του Ταμείου.

Οι τραπεζοϋπάλληλοι

Διευκρινίσεις απαιτούνται και για τις μειώσεις που αναμένεται να αγγίξουν περίπου 10.000 συνταξιούχους πρώην τραπεζοϋπαλλήλους. Η ΟΤΟΕ εκτιμά ότι το «μαχαίρι» θα φθάσει το 37% και τονίζει ότι αφορά συνταξιούχους από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττικής (Attica Bank) που βρίσκονται στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ και του ΕΤΕΑ. Οι συντάξεις επανυπολογίζονται με νέο μειωμένο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75% από 3,3%) και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά». Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις.

Διευκρινίσεις θα πρέπει τέλος, να δοθούν και για τα νέα πλαφόν στις υψηλές συντάξεις. Το νέο πλαφόν, θα εφαρμοστεί και αυτό από τις συντάξεις του Ιουνίου που πληρώθηκαν τέλος Μαΐου, ώστε καμία κύρια σύνταξη να μην ξεπερνά πλέον τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά). Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά.
Πηγή: Euro2day

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: