Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΣΚΙΑ BREXIT Το ηχηρό μήνυμα των δανειστών και οι φόβοι για την οικονομία

ΣΚΙΑ BREXIT

Το ηχηρό μήνυμα των δανειστών και οι φόβοι για την οικονομία

Ντέκλαν Κοστέλο και Ντέλια Βελκουλέσκου κάλεσαν επίσης την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα
Ντέκλαν Κοστέλο και Ντέλια Βελκουλέσκου κάλεσαν επίσης την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα

Αποστολή στις Βρυξέλλες:  Γιώργος Μανέττας
Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στην υλοποίηση του Μνημονίου, στέλνουν κοινοτικοί παράγοντες από τις Βρυξέλλες τονίζοντας πως μετά το Brexit «η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια, την υπομονή και τον χρόνο να ασχολείται με την Ελλάδα».
«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», σημείωσαν χαρακτηριστικά κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε Έλληνες δημοσιογράφους, ενώ υπογράμμισαν πως ακόμη και αν υπάρχουν συνέπειες λόγω της βρετανικής αποχώρησης από την Ε.Ε., «δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουν οι θεσμοί για προσαρμογές, αν το πρόγραμμα δεν είναι σε τροχιά εφαρμογής».
Επισήμαναν ωστόσο ότι το Μνημόνιο αποτελεί ασπίδα προστασίας για την ελληνική οικονομία, η οποία εκτιμούν ότι θα πληγεί λιγότερο σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. «Η Ελλάδα είναι η καλύτερα προστατευμένη χώρα, γιατί είναι σε πρόγραμμα» σημείωσαν χαρακτηριστικά και έφεραν ως αντίστροφο παράδειγμα την έκθεση στις αγορές της Πορτογαλίας, της Κύπρου ή της Γαλλίας. Στην περίπτωση πάντως, που η έξοδος της Βρετανίας προκαλέσει μεγάλους τριγμούς, οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι «οι στόχοι του προγράμματος έχουν δεσμευτικότητα. Αλλά τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Είναι μία αέναη διαπραγμάτευση».
Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι κάλεσαν επίσης την ελληνική πλευρά να ολοκληρώσει το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της συμφωνίας, προκειμένου να εκταμιευθούν τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα βάση της τελευταίας συμφωνίας. «Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μη γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», επισήμαναν οι ίδιοι, τονίζοντας μάλιστα πως δεν ενυπάρχουν σε αυτά τα ορόσημα νομοθετικές δράσεις.
Η επόμενη αξιολόγηση 
Ιδιαίτερο βαρύτητα δίδεται και στην επόμενη αξιολόγηση, η οποία εκτιμάται ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται μέχρι τότε «πρωτογενή» νομοθετικά μέτρα. Επιπλέον, παρά τα όσα γράφονται στον ελληνικό Τύπο, οι Θεσμοί δεν ενδιαφέρονται τόσο για τη μείωση των μισθών (η κατάργηση του 13ου και του 14ου, όπως ειπώθηκε, δεν ζητήθηκε ποτέ από τους Θεσμούς) όσο για την αύξηση των εξαγωγών και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Το πρόβλημα πλέον δεν είναι οι μισθοί, τουναντίον αναμένουμε σταδιακή άνοδο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται», επισήμαναν κοινοτικές πηγές, προσθέτοντας πως θα επιμείνουν στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, στην απελευθέρωση των αγορών, και στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί αχίλλειο πτέρνα της χώρας. Για την αγορά εργασίας ανέφεραν ότι «δεν είναι βέβαιοι πως θα πρέπει να υπάρξουν νέες αλλαγές», εξηγώντας ότι αναμένεται το πόρισμα της επιτροπής, ενώ παραδέχθηκαν ότι από πολιτικής πλευράς το θέμα είναι «καυτή πατάτα». «Αν η ελληνική πρόταση είναι λογική, θα είμαστε ανοικτοί».
Ξεκαθάρισαν όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πλαίσιο προ μνημονίου και να βρεθεί μία λύση για το ζήτημα της υπουργικής υπογραφής στις ομαδικές απολύσεις. Όσον αφορά στο φλέγον θέμα του χρέους, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν πως οι πρόσφατες αποφάσεις αποτελούν σημαντικό βήμα και πρόσθεσαν πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του έτους από τον ESM. Ανέφεραν δε ότι «το πραγματικό ερώτημα πλέον είναι τι μπορούμε να κάνουμε επιπλέον στο τέλος του προγράμματος και αυτό είναι που συζητάμε με το ΔΝΤ». Τέλος, σχολιάζοντας το ελληνικό αίτημα περί μικρότερου πλεονάσματος υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει απόφαση» αλλά δέχθηκαν ότι μετά από διαπραγμάτευση μπορεί να αποφασιστεί για το μέλλον ένα πλεόνασμα το οποίο όμως να μην είναι χαμηλότερο από 1,5% του ΑΕΠ.
Οι φόβοι 
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και φορείς της αγοράς όπως ο ΣΕΒ, οι έμποροι, το ΕΒΕΑ αλλά και οι Ελληνες εφοπλιστές προσπαθούν να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της «ζημιάς» ή να διαγνώσουν τις ευκαιρίες που μπορεί να κρύβονται πίσω από το Brexit.
Μια πρώτη εκτίμηση σε μακροοικονομικό επίπεδο και σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αναφέρει ότι η χώρα θα επιβαρυνθεί με περίπου 1 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία ή 170 εκατ. τον χρόνο.
Αγνωστο είναι το ποσό που μπορεί να «περικοπεί» από κοινοτικά προγράμματα λόγω της εξόδου της Βρετανίας και της δικής της οικονομικής συνεισφοράς. Τόσο από το «πακέτο Γιούνκερ» για την ανάπτυξη, όσο και για τα χρήματα που θα δίνονταν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά στον τουρισμό και στο ποιες θα είναι οι απώλειες φέτος και του χρόνου από τη βρετανική αγορά που τροφοδοτεί με 2 εκατ. τουρίστες την Ελλάδα και δίνει σχεδόν 2 δισ. ταξιδιωτικό συνάλλαγμα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, από το πόσο «ακριβές» θα γίνουν οι διακοπές για τους Βρετανούς, από το πόσο θα διολισθήσει η στερλίνα έναντι του ευρώ. Ανησυχητικό είναι ακόμη το sell of των τελευταίων δύο συνεδριάσεων για τις τραπεζικές μετοχές ιδιαίτερα αλλά και για το σύνολο του χρηματιστηριακού ταμπλό. Κάποιοι φοβούνται ότι αν δεν βρει ισορροπίες το Χ.Α. θα υπάρξει ξανά κίνδυνος για τις τράπεζες αλλά και για εισηγμένες που βλέπουν τις ανακεφαλαιοποίησεις του στα... Τάρταρα.
Αγωνία επικρατεί για τις ελληνικές εξαγωγές στη Βρετανία και για εξωστρεφείς επιχειρήσεις που έχουν σύνδεση με την αγορά του νησιού, ενώ στον τομέα της ναυτιλίας φαίνεται ότι οι εφοπλιστές αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.
Κέρδη
Κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ευνοηθεί η Ελλάδα και άλλες χώρες που έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό. Δηλαδή, ξένες ναυτιλιακές εταιρείες κι όχι μόνο, όπως π.χ. αυτοκινητοβιομηχανίες με έδρα τη Βρετανία να αναζητήσουν χώρες που θα τους προσφέρουν ευνοϊκό φορολογικό, θεσμικό και εργασιακό καθεστώς, αλλά και φθηνά ακίνητα.
Και φόβοι
Η υπόθεση του μεταναστευτικού προκαλεί φόβο στην Αθήνα, κυρίως σε ό,τι αφορά την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά των Ευρωπαίων για τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 17.000 προσφύγων τα επόμενα χρόνια από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η σκλήρυνση της στάσης πολλών χωρών ενδεχομένως να οδηγήσει στη διατήρηση του σημερινού status με τους περίπου 60.000 «εγκλωβισμένους» μετανάστες, ενώ πολύ χειρότερα μπορεί να γίνουν τα πράγματα αν η Τουρκία αφήσει ανεξέλεγκτες τις μεταναστευτικές ροές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: