Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ» Σόιμπλε: Μετά το Brexit η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ»

Σόιμπλε: Μετά το Brexit η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν

Σόιμπλε: Μετά το Brexit η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν

H Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να λειτουργεί ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από τους κόλπους της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σήμερα, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Το είπα πριν από το δημοψήφισμα ότι ασχέτως με το πώς το δημοψήφισμα στη Βρετανίας καταλήξει, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε (να ενεργούμε) όπως στο παρελθόν στην Ευρώπη» επισήμανε ο Σόιμπλε σε μια ομιλία που εκφώνησε στην πόλη Φιρτ, στη νότια Γερμανία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην Ευρώπη στο να μεριμνήσουμε σχετικά με το γεγονός ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη –όχι μόνο στη Γερμανία, όχι μόνο στη Βρετανία, όχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο στη Δανία και όχι μόνο στη Γαλλία– δεν κατανοούν απολύτως τι ακριβώς κάνουμε».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι τα εναπομείναντα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιδράσουν στο Brexit με μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση των κινδύνων.
Μη αναστρέψιμη η απόφαση
H απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μη αναστρέψιμη και το Λονδίνο θα πρέπει να υποβάλει το επίσημο αίτημά του προκειμένου να εγκαταλείψει την Ένωση σύντομα, διεμήνυσε ο Σόιμπλε.
«Δεν νομίζω ότι η απόφαση της Βρετανίας να εξέλθει από την ΕΕ είναι αναστρέψιμη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στην πόλη Κινζελσάου της νότιας Γερμανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θα ήταν «τίμιο» η Βρετανία να καταθέσει το επίσημο αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ σύντομα.
Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν έχει καταγραφθεί χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά την απόφαση για το Brexit, αλλά η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση.
«Είναι κρίσιμης σημασίας τώρα να ενεργήσουμε με σύνεση και προσοχή με στόχο να διατηρήσουμε τις ζημίες σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι στην παρούσα συγκυρία θα ήταν χάσιμο χρόνου εάν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούσαν μια τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ, στον απόηχο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από τους κόλπους της Ένωσης.
«Θα ήταν χάσιμο χρόνου να συζητήσουμε περί τροποποίησης της συνθήκης στην ΕΕ τώρα» τόνισε ο Σόιμπλε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας ήταν αποκαρδιωτικό.
«Κάποιος θα μπορούσε να έχει την εντύπωση ότι οι Βρετανοί ένιωσαν (ένα αίσθημα) σα να θέλουν να βάλουν τα κλάματα, όμως αυτό δεν βοηθάει πλέον. Θα έπρεπε να το σκεφθούν νωρίτερα» επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Μοσκοβισί: Το Brexit δεν θα προκαλέσει ύφεση στην Ευρώπη

Μοσκοβισί: Το Brexit δεν θα προκαλέσει ύφεση στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αποτρέψει την οικονομία του μπλοκ από το να πέσει σε ύφεση, τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπάρχει ακόμη μια αβεβαιότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αλλά δε βλέπουμε ισχυρή αναταραχή ή κρίση», ανέφερε ο επίτροπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του πρακτορείου. «Δεν έχουμε κατάρρευση στις αγορές, οπότε όλοι μπορούν να καθησυχαστούν ότι θα πάρουμε στα σοβαρά την κατάσταση και θα τη διαχειριστούμε σωστά», πρόσθεσε.
«Έχουμε τα εργαλεία, ιδιαίτερα με τις κεντρικές τράπεζες που συνεργάζονται, προκειμένου να διασφαλίσουμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα, να καθησυχάσουμε τις αγορές και να φέρουμε ρευστότητα αν χρειαστεί», κατέληξε ο επίτροπος
ΕΚΤ

Ντράγκι: Μας διακατέχει θλίψη μετά την απόφαση για Brexit

Ντράγκι: Μας διακατέχει θλίψη μετά την απόφαση για Brexit

Θλίψη μας διακατέχει μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι. «Προσπαθώ να βρω τη λέξη που περιγράφει τα συναισθήματά μας. Η θλίψη θα ήταν πιθανόν η καλύτερη λέξη», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης κατά την έναρξη του ετήσιου συνεδρίου της ΕΚΤ χθες στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Ο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομερώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. «Ας αφήσουμε στην άκρη τις ερωτήσεις που έχουμε για τους Βρετανούς φίλους μας», σημείωσε στις σύντομες δηλώσεις του, ενώ αναμένεται να μιλήσει πάλι σήμερα το πρωί. Το συνέδριο της ΕΚΤ, που είναι το αντίστοιχο του συμποσίου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στο Τζάκσον Χολ, θα ολοκληρωθεί αύριο, ενώ το τελευταίο προγραμματισμένο πάνελ με τη συμμετοχή του Ντράγκι, του Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, και την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, ακυρώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: