Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

CITIGROUP Capital controls: Θα αργήσει η άρση των περιορισμών

CITIGROUP

Capital controls: Θα αργήσει η άρση των περιορισμών

Λούκα Κατσέλη
Λούκα Κατσέλη

Στις πιθανότητες άρσης των capital controls αναφέρεται η Citigroup επ' αφορμή των πρόσφατων δηλώσεων της προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών κας Λούκας Κατσέλη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, αυτό μπορεί να συμβεί έως το τέλος του έτους.
Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι οι δύο προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να αρθούν οι έλεγχοι είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η επιστροφή των τραπεζικών καταθέσεων, τα οποία και παραδέχθηκε ότι είναι τα υψηλότερα εμπόδια, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο διεθνής οίκος, σχεδόν 50 δισ. ευρώ καταθέσεις (περίπου το 30% του συνόλου) έφυγαν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μεταξύ του Νοεμβρίου του 2014 και του Ιουλίου του 2015, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη επιστροφής κεφαλαίων από τότε.
Η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση και η επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ να αποδεχτεί ξανά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για πράξεις νομισματικής πολιτικής, πιθανότατα θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως αναφέρει στις εκτιμήσεις του ο οίκος.
Ομως αυτό δεν είναι αρκετό για μια αντιστροφή του κλίματος τέτοια που να οδηγήσει σε επιστροφή των καταθέσεων που έφυγαν το 2015 από το σύστημα. Ετσι εκτιμάται ως δύσκολη η άρση των capital controls σύντομα.
Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες κάνουν προσπάθειες να επαναφέρουν τις καταθέσεις στα ταμεία τους. Ωστόσο το γεγονός είναι πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, καθώς δεν είναι μόνον η επαναφορά της εμπιστοσύνης, αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι καταθέτες λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων.
Ουσιαστική πρόοδο στην Ελλάδα βλέπει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην Ευρωβουλή και απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Κύρτσου και χαρακτήρισε κρίσιμη τη νομοθεσία για να λυθεί το πρόβλημα των NPLs.
Επίσης ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ σημείωσε ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα είναι δύσκολη, αλλά τόνισε ότι παρά τη διαρροή καταθέσεων, οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεσή τους στον ELA.
Κατέληξε δε λέγοντας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πως με τον καιρό και σταδιακά τα capital controls μπορούν να αρθούν, αν και αυτό είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επιστροφή στις αγορές. Αλλωστε η χώρα είχε πρόσβαση πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, υπενθύμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: