Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

DW: Οι Έλληνες στη μέγγενη των φόρων

DW: Οι Έλληνες στη μέγγενη των φόρων

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 13:52
 
UPD:13:55
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
Η υπερφορολόγηση των Ελλήνων και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα, βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η Neue Zürcher Zeitungαναφέρεται διεξοδικά στην επιβολή φόρων τα τελευταία χρόνια και σημειώνει: «Είναι γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου η κατάσταση κάθε εβδομάδα χειροτερεύει. Εάν σφίξει ακόμα περισσότερο η φορολογική μέγγενη, τότε το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει προβλήματα νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται, κυρίως εάν επαληθευθούν οι φόβοι των τουριστικών επιχειρήσεων για μια μικρή μείωση των τουριστικών αφίξεων».
Στη συνέχεια, συμπληρώνει: «Όλα αυτά είναι γνωστά στους πρωταγωνιστές των εξελίξεων σε Ελλάδα και Ε.Ε. Ο Τσίπρας όμως δεν θα άντεχε να μειώσει τις δαπάνες (όπως μισθούς και συντάξεις, οι οποίες αποτελούν το 95% των κρατικών δαπανών) και να εξοργίσει την πολιτική του πελατεία. Οι ευρωπαίοι εταίροι, από την άλλη πλευρά, δεν θέλουν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να αλλάξει κάτι.
Λίγο πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα και δεδομένης της σκλήρυνσης του μετώπου με την Τουρκία στο προσφυγικό, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια νέα ελληνική κρίση. Ο Τσίπρας και οι αριστεροί ριζοσπάστες τους εξέπληξαν πάντως θετικά: μέχρι σήμερα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων ψήφισαν όλα τα επώδυνα μέτρα».
Αναφορές στο γερμανικό Τύπο υπάρχουν και για τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία στην Ειδομένη. Για παράδειγμα η Die Zeit επισημαίνει πως «μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες προσπάθησαν με τη βοήθεια ενός συρμού να σπάσουν τον φράκτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: