Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» Η ΑΓΟΡΑ, ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «Αντάρτικο» λιανεμπόρων για το «κούρεμα» στον Μαρινόπουλο

ΣΤΑ «ΚΑΓΚΕΛΑ» Η ΑΓΟΡΑ, ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

«Αντάρτικο» λιανεμπόρων για το «κούρεμα» στον Μαρινόπουλο

«Αντάρτικο» λιανεμπόρων για το «κούρεμα» στον Μαρινόπουλο

Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
Τη «μήνιν» των μεγάλων λιανέμπορων έχει προκαλέσει το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου και ειδικότερα η πρόβλεψη για γενναίο «κούρεμα» των οφειλών προς τους προμηθευτές. Πηγές που μίλησαν στην «Η» δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την τροπή που παίρνουν οι συζητήσεις για την εξερεύση λύσης, υπογραμμίζοντας πως η απομείωση των υποχρεώσεων που έχει ο Μαρινόπουλος συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό και ειδική μεταχείριση, η οποία υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Υπενθυμίζουν μάλιστα, την περίπτωση της οικογένειας Παντελιάδη, η οποία όταν εξαγόρασε τον Βερόπουλο όχι μόνο δεν ζήτησε «κούρεμα», αλλά εξόφλησε στο ακέραιο τα χρέη που παρέλαβε. Δεν μπορεί, όπως λένε, στο βωμό της διάσωσης της αλυσίδας να καταστρατηγηθεί κάθε έννοια δικαίου, υποστηρίζοντας πως η ιστορική αλυσίδα λειτουργούσε εδώ και πολύ καιρό βλαπτικά για την οικονομία λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε. «Δεν πλήρωνε τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους, καθυστερούσε την αποπληρωμή των ενοικίων έχοντας την ανοχή όλων», επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης αλυσίδας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Αντάρτικο» λιανεμπόρων για το «κούρεμα» στον Μαρινόπουλο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές αλυσίδες έχουν ήδη διαμηνύσει προς τους προμηθευτές πως εάν αποδεχθούν το «κούρεμα» θα απαιτήσουν ανάλογες διευκολύνσεις, ώστε να διασφαλισθεί η ισορροπία στην αγορά, ενώ παρόμοιες παραχωρήσεις θα διεκδικήσουν από τις τράπεζες, οι οποίες φέρονται έτοιμες να παράσχουν γεναία χρηματοδότηση στον υποψήφιο επενδυτή με χαμηλό επιτόκιο, και να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δανείων του Μαρινόπουλου.
«Χαμένη υπόθεση»
Στο μεταξύ, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο λιανεμπόριο που θεωρούν πως ακόμη και εάν ο Σκλαβενίτης πεισθεί να αναλάβει τις τύχες του Μαρινόπουλου και υπάρξει λύση, προτού εκπνεύσει η προθεσμία που έχει δοθεί, δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει η άλλοτε πανίσχυρη αλυσίδα με την παρούσα μορφή της.
Λεωνίδας Μαρινόπουλος
Λεωνίδας Μαρινόπουλος
Η συρρίκνωση του δικτύου που αριθμεί πάνω από 800 σημεία (ιδιόκτητα και franchise) και η εκποίηση των όποιων περιουσιακών στοιχείων έχει ακόμη στην κατοχή της, η εταιρεία, εκτιμάται ως επιβεβλημένη.
Η απαξίωση που έχει υποστεί η αλυσίδα στα μάτια των καταναλωτών, με τη θλιβερή εικόνα που εμφανίζουν τα άδεια ράφια των καταστημάτων της λιγοστεύουν δραματικά τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος διάσωσης, παρά τις προσπάθειες που κάνει ακόμη και τώρα η διοίκησή της, προσφέροντας εκπτώσεις έως 70% σε διάφορα είδη. Κάποιοι μάλιστα επιμένουν πως θα έχει την τύχη της Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ, η οποία παρά την ένταξή της στο άρθρο 99 δεν απέφυγε το «λουκέτο».
«Δεν βγαίνει η εξίσωση. Είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει ένα τόσο μεγάλο καράβι τη δεδομένη στιγμή. Έχει χάσει πολλούς πελάτες και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της, ενώ πολλοί προμηθευτές έχουν σταματήσει να την προμηθεύουν. Πλέον, χρειάζονται δραστικές λύσεις», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Δεν ειναι τυχαίο πως η εταιρεία προχώρησε ήδη στο κλείσιμο τριών καταστήματα του δίκτυου χονδρικής, (Terra Market), εκ των οποίων ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Χανιά, προκειμένου όπως λένε πηγές προσκείμενες στη διοίκηση να στηριχθεί το δίκτυο της λιανικής με περισσότερα προϊόντα.
Στο στόχαστρο τα καταστήματα-φιλέτα
Οι ανταγωνιστές, πάντως, έχουν προεξοφλήσει ότι αργά ή γρήγορα το δίκτυο του Μαρινόπουλου θα συρρικνωθεί, ακόμη και αν βρεθεί ο «λευκός ιππότης» και υπαχθεί η εταιρεία σε καθεστώς εξυγίανσης. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν εντοπίσει ήδη τα καταστήματα που τους ενδιαφέρουν, και έχουν κάνει από τώρα κρούση στους ιδιοκτήτες τους, είτε αυτοί αφορούν φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα, προκειμένου να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις τους αναφορικά με το μέλλον της συνεργασίας τους, με τον «μεγάλο ασθενή». Η ευκαιρία που δίδεται στους εύρωστους λιανέμπορους είναι μοναδική, καθώς μπορούν σχετικά γρήγορα και με μικρό κόστος να ενισχύσουν σημαντικά την παρουσία τους, εντάσσοντας στο δίκτυό τους καταστήματα που θα εγκαταλείψουν τον Μαρινόπουλο, είτε συναινετικά είτε μέσω έξωσης λόγω ανεξόφλητων ενοικίων.
Υπολογίζεται πως ένα σημαντικός αριθμός, όχι όμως η πλειονότητα, από τους περίπου 300 με 400 ιδιοκτήτες ακινήτων που στεγάζονται τα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου έχουν ήδη στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις για έξωση, την οποία μπορούν να εκτελέσουν ανά πάσα στιγμή, ανεξάρτητα από την προσωρινή διαταγή προστασίας που εξασφάλισε η εταιρεία την 1η Ιουλίου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσοι από αυτούς, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα απο τα μισθώματα θα υλοποιήσουν μια τόσο επιθετική κίνηση και θα ενδώσουν στις Σειρήνες των ανταγωνιστών, οι οποίοι υπόσχονται ασφάλεια και έγκαιρη καταβολή των οφειλομένων. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν έμπειρα στελέχη από τον χώρο των ακινητων, η διαδικασία της έξωσης στην περίπτωση ενός σούπερ μάρκετ δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς εκτός του εξοπλισμού που έχει ένα τέτοιο κατάστημα θέλει και χρόνο για να ολοκληρωθεί.
Πάντως, ο φόβος των εξώσεων και της μαζικής φυγής ήταν όπως όλα δείχνουν, ο βασικός λόγος που οδήγησε στελέχη του Μαρινόπουλου να σπεύσουν άρον άρον να συναντηθούν με την ΠΟΜΙΔΑ που εκπροσωπεί ένα μεγάλο μέρος των εκμισθωτών και να παράσχουν διαβεβαιώσεις για σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών, δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων. Η ΠΟΜΙΔΑ, από την πλευρά της, συνέστησε ψυχραιμία και υπομονή στους ιδιοκτήτες, τονίζοντας πως οι επιθετικές κινήσεις τη δεδομένη στιγμή δεν βοηθούν κανέναν.
Το «μαγικό» 60% αναζητά ο όμιλος
Αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσει το 60% των πιστωτών που χρειάζεται για να ενεργοποιήσει το άρθρο 106Β του πτωχευτικού κώδικα, και να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης κάνει η διοίκηση του Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εταιρείας βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους περισσότερους προμηθευτές αλλά και διάφορους πιστωτές της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύμφωνη γνώμη τους, όταν σταθούν ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών στις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα κριθεί οριστικά η τύχη του ομίλου.
Πηγές του Μαρινόπουλου εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την κάλυψη του ποσοστού που είναι απαραίτητο για να ανάψουν οι δικαστές το πράσινο φως στο σχέδιο εξυγίανσης, καθώς υπάρχει ένας ακόμη μεγάλος αριθμός πιστωτών που δηλώνουν πρόθυμοι να συναινέσουν, με στόχο να αποφευχθεί ο ξαφνικός θάνατος της μεγαλύτερης λιανεμπορικής αλυσίδας της χώρας και ένα καταστροφικό ντόμινο πτωχεύσεων που θα πλήξει το σύνολο της οικονομίας. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η διάθεση να στηρίξουν αρκετοί πιστωτές τον όμιλο φάνηκε και κατά την συζήτηση για τη λήψη προσωρινής προστασίας, στις αρχές Ιουλίου όταν σε μόλις τρεις μέρες είχε εξασφαλίσει τη συναίνεση του 45% των πιστωτών της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσά τους είναι οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, οι οποίες μισθώνουν καταστήματά τους στην αλυσίδα.
Αρκετοί προμηθευτές, πάντως, τονίζουν πως περιμένουν να δουν το τελικό σχέδιο και προσθέτουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν «λευκή επιταγή». Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία επιδιώκει να ολοκληρώσει τη συμφωνία εξυγίανσης έως το τέλος Αυγούστου, καθώς τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να της δώσουν ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 15-20 εκατ. για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: