Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015 Βόμβα: Η Τράπεζα της Ελλάδας «αδειάζει» τον Τσίπρα για τα capital controls

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2015

Βόμβα: Η Τράπεζα της Ελλάδας «αδειάζει» τον Τσίπρα για τα capital controls

Βόμβα: Η Τράπεζα της Ελλάδας «αδειάζει» τον Τσίπρα για τα capital controls

Μια αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα capital controls προκάλεσε ποικίλα σχόλια και την αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας που ουσιαστικά «αδειάζει» τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς οι οποίοι επιβλήθηκαν πέρυσι εξαιτίας του φόβου για μαζική φυγή καταθέσεων μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος ο πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι ο διοικητής της ΤτΕ ζητούσε capital controls από τον Φλεβάρη. «Από τον Φεβρουάριο μας ζητούσε με επιστολή του να επιβάλλουμε capital controls όχι τον Ιούνιο», είπε.
Τόνισε επίσης η επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν τα capital controls, αλλά η συμφωνία και πως στο δημοψήφισμα υποσχέθηκε η πλευρά των εταίρων μας ότι «το πρόγραμμα θα παραταθεί για να αποφασίσει ο κόσμος με ηρεμία, όμως προχώρησαν σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων μας ανάγκασαν να πάμε στα capital controls».
Ωστόσο, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας, αμέσως μετά τη συνέντευξη τόνιζαν με νόημα: «Η ΤτΕ εισηγήθηκε την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών αμέσως μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό. Η εισήγηση έγινε προκειμένου να διαφυλαχτεί το τραπεζικό σύστημα και όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν κατέρρευσαν οι τράπεζες». Ουσιαστικά τονίζει η ΤτΕ ότι η αναταραχή λόγω του δημοψηφίσματος αλλά και η παρατεταμένη διαπραγμάτευση που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στην οικονομία, ήταν οι αιτίες επιβολής των capital controls.
Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είχε στείλει επιστολή από τον Φεβρουάριο στην κυβέρνηση με την οποία την προειδοποιούσε ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων και η καθυστέρηση της συμφωνίας με τους δανειστές θα έπλητταν καίρια την οικονομία, όπως και τελικά έγινε. Η κυβέρνηση τότε, κυρίως δε ο Γ. Βαρουφάκης, επέλεξε να αψηφίσει τα καμπανάκια του κ. Στουρνάρα με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα που οδήγησαν στο δημοψήφισμα και τελικά στη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: