Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Εφορία - Ταμεία: Εισπρακτικό «σαφάρι» με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για έσοδα 5 δισ. ευρώ έως τέλος του 2016

Εφορία - Ταμεία: Εισπρακτικό «σαφάρι» με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για έσοδα 5 δισ. ευρώ έως τέλος του 2016

Εφορία - Ταμεία: Εισπρακτικό «σαφάρι» με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για έσοδα 5 δισ. ευρώ έως τέλος του 2016

Η πρώτη αξιολόγηση είχε στόχο να επιβάλλει μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, η δεύτερη έχει στόχο την εφαρμογή τους και την είσπραξη περίπου πέντε δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου μέσα από ένα πογκρόμ ελέγχων και κατασχέσεων για φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές.
Με βάση το κείμενο του τεχνικού μνημονίου που ήρθε χθες στην δημοσιότητα οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τις εξής δεσμεύσεις:

-Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 52% των οφειλετών ως το Σεπτέμβριο και στο 55% ως το τέλος του χρόνου.

-Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ΚΕΑΟ 563 εκατ. ευρώ από ασφαλιστικές οφειλές ως το Σεπτέμβριο και 750 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο.

-Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95% (91% πέρσι), ΟΑΕΕ 65% (57% πέρσι), ΕΤΑΑ 80% (63% πέρσι), ΟΓΑ 77% (72% πέρσι).

-Είσπραξη 1,730 δισ. ως το Σεπτέμβριο και 2,050 δισ. ως το Δεκέμβριο από τις παλιές οφειλές.

-Είσπραξη του 21% ως το Σεπτέμβριο και του 23% ως το Δεκέμβριο των νέων οφειλών δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ.

-Είσπραξη 450 εκατ. ευρώ ως το Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ ως το Δεκέμβριο από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.

-Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 78% το Σεπτέμβριο και στο 81,5% το Δεκέμβριο.


Ληξιπρόθεσμα 

Μέσα στο κείμενο ορίζεται αναλυτικά και ο νέος εξαιρετικά αυστηρός μηχανισμός με τον οποίο θα ελέγχονται και θα εξοφλούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου που φτάνουν σήμερα τα 5,7 δισ. ευρώ.
Ο νέος κανόνας είναι ότι δεν θα δίνεται έγκριση για την εκταμίευση νέας δόσης για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, αν πρώτα αποδεδειγμένα δεν έχει αποπληρωθεί το 80% της δόσης του προηγούμενου μήνα.

Ως γνωστόν με βάση την συμφωνία που έχει γίνει τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2016 θα δοθούν ως εξής: 

500 εκ. ευρώ που δόθηκαν τον Ιούνιο
800 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο
500 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο
800 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο
800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο

Στο τεχνικό μνημόνιο ορίζονται επίσης συγκεκριμένες υποχρεώσεις παροχής πληροφοριών από το υπουργείο οικονομικών για τον ρυθμό των επιστροφών φόρου (οι εκκρεμείς βεβαιωμένες ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ). Μάλιστα τονίζεται ότι θα πρέπει να πάσα στιγμή να υπάρχουν αναλυτικές πληροφορίες για τις οφειλές που καθυστερούν μέχρι 30 ημέρες, μέχρι 60 ημέρες ,μέχρι 90 ημέρες και πάνω από τις 90 ημέρες καθώς και την αιτιολογία της καθυστέρησης και το είδος της κάθε μιας οφειλής.


ΕΔΗΣ ΑΕ 

Τέλος, γίνεται αναλυτικά η περιγραφή των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ενταχθούν σε δύο στάδια στην νέα Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ ΑΕ), που θα αποτελέσει το εντελώς καινούργιο τέταρτο πόδι του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων στο οποίο θα ενταχθεί τελικά και η ΔΕΗ.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στην εταιρία οι συγκοινωνιακές εταιρίες του Λεκανοπεδίου δηλαδή ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, οι ΣΤΑΣΥ, το ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ.

Στην δεύτερη ομάδα που θα ενταχθεί τον Σεπτέμβριο θα ενταχθούν η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, το Αττικό Μετρό, η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΛΒΟ και η εταιρία ανέγερσης δημοσίων κτηρίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: