Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα για τα εργασιακά

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα για τα εργασιακά

Ηχηρό μήνυμα από την Αθήνα για τα εργασιακά

Η χώρα και οι κοινωνικοί εταίροι δεν «αντέχουν» άλλες ανατροπές στα εργασιακά και διεκδικούν την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το μήνυμα αυτό έστειλε, μαζί με πολυσέλιδο υπόμνημα για την κατάσταση της αγοράς εργασίας και την παραδοχή για αδυναμία ουσιαστικής... κοινωνικής προστασίας των απολυομένων (αν απελευθερώνονταν οι ομαδικές απολύσεις), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στους εμπειρογνώμονες που θα υποβάλουν τον Σεπτέμβριο πόρισμα για τις αλλαγές στα εργασιακά σε εναρμόνιση με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
Στο υπόμνημα καταγράφονται οι παρεμβάσεις που έγιναν με τα Μνημόνια σε μισθούς (μέση μείωση 26,3%) ωράρια και συμβάσεις που, όπως επισημαίνεται, δεν βελτίωσαν ούτε την οικονομία - την παραγωγικότητα, ούτε την ανταγωνιστικότητα, ούτε, όμως, και την απασχόληση αφού χάθηκαν 1 εκατ. θέσεις εργασίας, η ανεργία έφτασε σε ύψη ρεκόρ για την Ε.Ε. και 427.000 εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τη χώρα.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι απολύσεις είναι ελεύθερες στο 94,18% των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 19 εργαζόμενους (οι περιορισμοί υπάρχουν εφόσον απασχολούνται 20 και πάνω), οι απεργίες έχουν περιοριστεί δραστικά (μόλις 10 το 2015 με 357.579 απεργούς και 817.977 χαμένες ώρες, έναντι 93 απεργιών το 2011 με 4.745.774 απεργούς και 11.315.133 χαμένες ώρες) και δεν είναι πρόβλημα για τις επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν δικαίωμα μη καταβολής του μισθού, αντί του λοκ άουτ, η συνδικαλιστική πυκνότητα (συμμετοχή εργαζόμενων στα συνδικάτα) έχει πέσει κάτω από το 10% και οι συνδικαλιστές μπορεί και να απολύονται για ενέργειες που δεν έχουν σχέση με τη συνδικαλιστική τους δράση. Τελος, παρουσιάζονται στοιχεία για την «καθίζηση» των συλλογικών συμβάσεων, πλην των επιχειρησιακών που υπογράφουν πολλές ενώσεις προσώπων κατεβάζοντας τους μισθούς στα κατώτατα όρια, καθώς και των αποφάσεων διαιτησίας σε μονοψήφια νούμερα...
Γ. Κουκιάδης
Μιλώντας στον «Σκάι» ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ, Γιάννης Κουκιάδης, ο μοναδικός Έλληνας-μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι το τελικό πόρισμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, δυνάμει του επικαιροποιημένου μνημονίου, να παραδοθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς επί της δεύτερης αξιολόγησης.
Το πόρισμα θα περιλαμβάνει ειδικότερα δέσμη συστάσεων και προτάσεων σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επέλθουν στην ελληνική αγορά εργασίας, στη βάση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
Με άλλα λόγια, η ανεξάρτητη επιτροπή, που συστάθηκε ως υποχρέωση εκ του τρίτου μνημονίου, αποτελούμενη από οκτώ μέλη και έναν παρατηρητή, καλείται να εξετάσει τις πρακτικές που απέδωσαν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και να προτείνει τις καταλληλότερες που θα μπορούσαν αναλογικά να εφαρμοσθούν στην Ελλάδα.
Στόχος, εξήγησε ο καθηγητής είναι να διατηρηθεί «η ισορροπία ανάμεσα στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της προστασίας της εργασίας». «Δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινωνία χωρίς κανόνες», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: