Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Μόνο για φέτος τα ισοδύναμα για τις απώλειες του ΕΚΑΣ

Μόνο για φέτος τα ισοδύναμα για τις απώλειες του ΕΚΑΣ

Μόνο για φέτος τα ισοδύναμα για τις απώλειες του ΕΚΑΣ

Τα μέτρα για την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ λόγω των περικοπών στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής. 
Στα αντισταθμιστικά μέτρα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για όλους όσοι είδαν να κόβεται το ΕΚΑΣ και άλλες που ισχύουν για όσους είχαν απώλειες από ένα ύψος και επάνω.

Ειδικότερα, για όλους τους συνταξιούχους από τους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πλήρη απαλλαγή τους για φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η συμμετοχή τους για την προμήθεια φαρμάκων θα είναι μηδενική.

Για όλους όσοι είχαν απώλεια εισοδήματος από 30 ευρώ, θα υπάρξει απαλλαγή από την παρακράτηση της εισφοράς Υγείας ύψους 6% από τις συντάξεις τους.
Για όσους οι απώλειες από την περικοπή του ΕΚΑΣ υπερβαίνουν τα 115 ευρώ, προβλέπεται ένταξη τους στο μέτρο της προπληρωμένης κάρτας σίτισης, μέσω του οποίου θα καλύπτεται περίπου το 1/3 των απωλειών.
Αναφορικά με δικαιούχους που έχασαν το ΕΚΑΣ, αλλά είναι χρονίως πάσχοντες με αναπηρία σε ποσοστό 80% και επάνω, το ΕΚΑΣ θα επανέλθει και δεν θα υπάρξει τελικώς η περικοπή του.

Τέλος, σε έγγαμα ζευγάρια συνταξιούχων που κόπηκε το ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, προβλέπεται η επαναφορά του βοηθήματος στον σύζυγο με την μικρότερη σύνταξη.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εξαγγελίες του θα ισχύσουν για φέτος και τόνισε ότι από την πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί το εάν θα εφαρμοστούν και την επόμενη χρονιά. 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία της οικονομίας και η διαμόρφωση πλεονασμάτων θα επιτρέψει να γίνει κάτι ανάλογο και του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. 

«Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να βρούμε για το μέλλον έναν ισοδύναμο μηχανισμό, που θα προστατεύει τους συνταξιούχους. Αυτός ο μηχανισμός πράγματι υπάρχει και είναι αποτελεσματικότερος από το ΕΚΑΣ, είναι η εθνική σύνταξη. Αυτό που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι μέχρι την στιγμή που θα επαναϋπολογιστούν οι παλιές συντάξεις, με συνυπολογισμό και της εθνικής σύνταξης, να βρούμε μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: