Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Αντισταθμιστικά-ψίχουλα για τις απώλειες στις συντάξεις

Αντισταθμιστικά-ψίχουλα για τις απώλειες στις συντάξεις

Απώλειες 2760 ευρώ τον χρόνο για 100.000 δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Ακόμη και κατά 42% θα περικοπούν την επόμενη εβδομάδα οι επικουρικές.
antistathmistika-psixoula-gia-tis-apwleies-stis-suntakseis
 
Ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, χήρες και χήροι, δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, δημόσιοι υπάλληλοι που εισπράττουν μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και φυσικά υφιστάμενοι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1300 ευρώ είναι (προς το παρόν) τα μεγάλα θύματα του νέου ασφαλιστικού.
Η έννοια προς το παρόν, χρησιμοποιείται δεδομένου ότι όλοι οι υφιστάμενοι συνταξιούχοι μέσα από τη διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων, έχουν μπει σε…  «μαύρη λίστα». Η λίστα αυτή, τώρα καταρτίζεται και περιλαμβάνει την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» για κάθε υφιστάμενο συνταξιούχο. Δηλαδή περιλαμβάνει τη διαφορά της σύνταξης που προκύπτει από τον νέο υπολογισμό των συντάξεων. Αυτή η προσωπική διαφορά θα είναι η πρώτη που θα κοπεί αν χρειαστεί στο μέλλον να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος δημοσιονομικός κόφτης.
Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, λόγω του χαμηλού εισοδήματός τους, συγκαταλέγονται στους περισσότερο χαμένους. Την επόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας υποτίθεται ότι θα ανακοινώσει «αντισταθμιστικά μέτρα». Μεταξύ αυτών:
1.Ο μηδενισμός της συμμετοχής στα φάρμακα
2. Ο περιορισμός της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ που πληρώνουν και αυτοί οι συνταξιούχοι (σ.σ επιβλήθηκε το 2015 από το πρώτο ευρώ) με αποτέλεσμα να χάνουν το 5% της σύνταξής τους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να αντισταθμίσουν τις απώλειες. Ήδη από τον πρώτο γύρο περικοπών, η δαπάνη του ΕΚΑΣ έχει περιοριστεί κατά τουλάχιστον 50 εκατ ευρώ τον μήνα, ποσό που αφαιρέθηκε από τις τσέπες 160.000 συνταξιούχων. Από αυτούς, οι 100.000 έχασαν ολόκληρο το επίδομα που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος θα φτάσει στα 230 ευρώ τον μήνα ή στα 2760 ευρώ τον χρόνο. Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, το μέτρο θα έχει κοστίσει στους συνταξιούχους πάνω από 300 εκατ. ευρώ και είναι αβέβαιο αν τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα «επιστρέψουν» -και μάλιστα όχι στο σύνολο των χαμένων- κάτι περισσότερο από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Σοκ και δέος περιμένει τις νέες χήρες και χήρους. Όποιος χάσει το έτερο ήμισυ από εδώ και στο εξής, θα εισπράξει ως σύνταξη χηρείας το 50% της σύνταξης του θανόντος (από 70% που ήταν μέχρι τώρα) για μια τριετία. Μετά την 3ετία, το ποσοστό αυτό θα πέσει στο… 25% (από 49% σήμερα). Για τους νέους συνταξιούχους οι οποίοι ούτως ή άλλως θα υποστούν γενναία περικοπή της σύνταξής τους (πάνω από 20%) λόγω του νέου ασφαλιστικού, σε περίπτωση θανάτου, οι συντάξεις χηρείας που θα απομείνουν θα είναι πραγματικό… φιλοδώρημα καθώς ειδικά μετά την πάροδο της τριετίας, μπορεί να πέσουν ακόμη και στα 100-200 ευρώ.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα φανούν και τα πρώτα αποτελέσματα από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Η επεξεργασία των στοιχείων βγάζει μειώσεις οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και το 40%. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα  συνταξιούχου εμπόρου ο οποίος θα δει την επικουρική του να ψαλιδίζεται από τα 470 ευρώ μηνιαίως (τόσο έφτασε ύστερα από 35 χρόνια εργασίας) στα  272 ευρώ. Ο συνταξιούχος χρωστάει ήδη και αναδρομικά 400 ευρώ καθώς οι περικοπές ισχύουν από τον Ιούνιο.
 «Δράματα» εκτυλίσσονται και με τις περιπτώσεις συνταξιούχων που χάνουν το… 100% του μερίσματος που διανέμει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Συνταξιούχος 94 ετών σήμερα, έχασε ολόκληρο το μέρισμα των 60 ευρώ επειδή όταν πήρε τη σύνταξη (πριν από 40 χρόνια) δεν είχε συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της. Στην ίδια κατηγορία με την συγκεκριμένη συνταξιούχο, ανήκουν περίπου 25.000 χήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: