Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Κόλπο και με το αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές

Κόλπο και με το αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές

Πρώτη καταχώρηση: 05/07/2016 - 08:39
Τελευταία δημοσίευση: 09:09Οικονομία
Κόλπο και με το αναδρομικό «ψαλίδι» στις επικουρικές
Αναδρομικό ψαλίδι έρχεται σε ένα μήνα στις επικουρικές και μάλιστα ο κόφτης πιάνει δύο συντάξεις πίσω, δηλαδή όχι μόνο τη σύνταξη Ιουλίου που πληρώθηκε χθες (4/7) αλλά και τη σύνταξη Ιουνίου που πληρώθηκε στις 27 Μαΐου, παρότι ο νόμος για τις περικοπές επικουρικών ισχύει από την 1/6/2016 και μετά.
Παρότι οι συνταξιούχοι λόγω της μετάθεσης στις ημερομηνίες πληρωμής δεν πληρώθηκαν σύνταξη μέσα στον Ιούνιο, εντούτοις το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ θα επιβάλουν αναδρομικά τις μειώσεις και στη σύνταξη μηνός Ιουνίου που την πληρώθηκαν όμως τον Μάιο, δηλαδή πριν ισχύσει ο νόμος.
Η διαφορά
Ως το τέλος του 2016, οι περικοπές θα έχουν γίνει σε επτά πληρωτέες συντάξεις, ήτοι του Ιουνίου, του Ιουλίου, του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, ενώ αν εφαρμοζόταν «κατά γράμμα» ο νόμος και ξεκινούσαν οι περικοπές από 1/6/2016 τότε θα αφορούσαν στις συντάξεις έξι μηνών, ήτοι Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2016. Με την αλλαγή των ημερομηνιών πληρωμής, παρότι ως το τέλος του 2016 θα γίνουν έξι καταβολές στον εκάστοτε τρέχοντα μήνα (4 Ιουλίου, 2 Αυγούστου, 2 Σεπτεμβρίου, 4 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2016), οι συνταξιούχοι θα έχουν ψαλίδι σε επτά συντάξεις, καθώς ο κόφτης πιάνει και τη σύνταξη Ιουνίου που πληρώθηκε όμως στις 27 Μαΐου, δηλαδή πριν από την 1/6/2016 που είναι η ισχύς του νόμου για τις περικοπές στις επικουρικές.
Με μια μέση περικοπή 25% η δαπάνη για τις επικουρικές μειώνεται περίπου κατά 75 εκατ. ευρώ το μήνα από τον Αύγουστο και μετά. Αυτή η εξοικονόμηση θα μεταφερθεί στις συντάξεις των δύο προηγούμενων μηνών, ήτοι 75 εκατ. για τον Ιούλιο και 75 εκατ. για τον Ιούνιο (σ.σ.: παρότι τον Ιούνιο δεν πληρώθηκε καμία επικουρική γιατί η ημερομηνία μεταφέρθηκε στον Ιούλιο).
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: