Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Πηγές Ε.Ε.: Οι κυρώσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες

Πηγές Ε.Ε.: Οι κυρώσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες

Πρώτη καταχώρηση: 12/07/2016 - 18:35
Τελευταία δημοσίευση: 12/07/2016 19:23Οικονομία
Πηγές Ε.Ε.: Οι κυρώσεις δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες
Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης που μίλησε αποκλειστικά στο Real.gr, οιοικονομικές ποινές που προβλέπονται από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ισπανία και την Πορτογαλία «δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένες».
Η πηγή που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων τόσο στο Συμβούλιο των υπουργών οικονομικών, όσο και στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, εκτιμά ότι «τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση το φθινόπωρο μιας ευεργετικής διάταξης του συμφώνου σταθερότητας, η οποία τους επιτρέπει να μειώσουν ή και να εκμηδενίσουν τα ποσά που θα προτείνει η Κομισιόν».
Η πηγή που γνωρίζει τις διαθέσεις κρατών μελών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Σλοβακία επεσήμανε ότι «ούτε ο Β. Σόιμπλε, ούτε κανείς εξ όσων γνωρίζω επιθυμεί μια άκαμπτη εφαρμογή του συμφώνου. Οι κανόνες είναι έξυπνοι κανόνες. Σας παρακαλώ να ξανακούσετε τις δηλώσεις του Επιτρόπου Μοσκοβισί. Οι κανόνες είναι έξυπνοι κανόνες και απαιτούν έξυπνη εφαρμογή».
Η πηγή υπονόησε ότι τα επόμενα δημοσιονομικά βήματα και εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό εάν το ecofin θα εκτιμήσει σχετικά σύντομα (το φθινόπωρο) πως δεν συντρέχει λόγος επιβολής προστίμων, διότι «η κατάσταση έχει ξεπεραστεί», είπε η πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το ecofin έδωσε στην Κομισιόν 20 μέρες ώστε να προτείνει πρόστιμα στη βάση του άρθρου 126(8). Όπως τόνισε ο Πέτερ Κάζιμιρ, προεδρεύων του συμβουλίου: «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε ένα έξυπνο αποτέλεσμα στο τέλος».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: