Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΝΦΙΑ: Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

ΕΝΦΙΑ: Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια

ΕΝΦΙΑ: Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια

Της Μαρίας Βουργάνα
Οπισθεν ολοταχώς στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και ειδικά στον υπολογισμό των αγροτεμαχίων στον συμπληρωματικό φόρο έκανε η κυβέρνηση λίγο πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών υπό το φόβο του πολιτικού κόστους από τη θύελλα αντιδράσεων που θα προκαλούσαν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις που θα προέκυπταν για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους.
Τα αγροτεμάχια δεν θα «μετρήσουν» φέτος στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ενώ παράλληλα δεν θα ισχύσει ούτε το «κριτήριο των τόκων» για όσους δικαιούνται έκπτωση ή πλήρη απαλλαγή από το φόρο. Επιπλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μεταθέσει για ένα μήνα αργότερα την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου και ανακοίνωσε ότι ο φόρος θα εξοφληθεί φέτος σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές αυτές αποφασίστηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και δεν ανοίγουν δημοσιονομική «τρύπα» η οποία θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα. Κι αυτό γιατί, διαπιστώθηκε ότι ο στόχος για τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,3 δισ. ευρώ καλύπτεται με τις υπόλοιπες αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ, την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου και των εντός σχεδίου οικοπέδων, την κατάργηση της έκπτωσης 20% για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, την επιβολή συμπληρωματικού φόρου στα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των νομικών προσώπων.
ΕΝΦΙΑ: Διορθώνουν ξανά το φόρο μετά την «γκάφα» με τα αγροτεμάχια
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ μόλις διαπίστωσε από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν ότι τα ποσά του συνολικού φόρου που θα προέκυπταν φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα ήταν εξωπραγματικά εάν υπάγονταν τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο και συνολικά ο φόρος που θα βεβαιώνονταν θα ξεπερνούσε τα 4 δισ. ευρώ.
Αυθαίρετες τιμές
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρηθεί στο Ε9 δεν ήταν σωστά και επαρκή για να υπολογιστεί με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων.
Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναγκάζονταν για πολλές περιοχές της χώρας να χρησιμοποιήσουν και αυθαίρετες τιμές, προερχόμενες από τα «συγκριτικά στοιχεία» που έχουν οι εφορίες για να προσδιορίζουν τις φορολογητέες αξίες σε συμβόλαια μεταβιβάσεων εκτάσεων γης, προκειμένου να εισπράττουν φόρους μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των αγροτεμαχίων ήταν εξωπραγματικές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί, ώστε να συμβαδίζουν με τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των πραγματικών αγοραίων τιμών.
Το υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωσή του, σχεδιάζει να καλέσει τους φορολογούμενους να διορθώσουν τα στοιχεία των εκτός σχεδίου εκτάσεων γης στο Ε9 αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπολογισμό συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια το επόμενο έτος.
Καταργείται το «κριτήριο των τόκων» 
Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων με τις οποίες προβλέπεται ότι:
Χάνουν την έκπτωση 50% επί του οφειλόμενου ΕΝ.Φ.Ι.Α. όσοι πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την έκπτωση αυτή, αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 300 ευρώ.
Δεν δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες καθώς και οι οικογένειες με μέλη που είναι ανάπηρα τουλάχιστον κατά 80%, οι οποίες πληρούν τα προβλεπόμενα από τους προηγούμενους νόμους εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά το 2015 απέκτησαν εισοδήματα από τόκους μεγαλύτερα των 600 ευρώ.
Επιπλέον το υπουργείο διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ μετατίθεται για το τέλος Αυγούστου και η εξόφλησή του θα γίνει σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2017.
Υπέρογκα ποσά
Το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ μόλις διαπίστωσε από τις δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποιήθηκαν ότι τα ποσά του συνολικού φόρου που θα προέκυπταν φέτος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα ήταν εξωπραγματικά, εάν υπάγονταν τα αγροτεμάχια στον συμπληρωματικό φόρο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαν καταχωρισθεί στο Ε9 δεν ήταν σωστά και επαρκή για να υπολογιστεί με ακρίβεια η φορολογητέα αξία των αγροτεμαχίων.
Επίσης, οι αντικειμενικές αξίες γης που θα αναγκαζόταν να χρησιμοποιήσει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ για τον υπολογισμό των φορολογητέων αξιών των αγροτεμαχίων είναι εξωπραγματικές σε σύγκριση με τα πραγματικά δεδομένα, καθώς είχαν καθοριστεί το 2008 και από τότε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: